Rubriky
Sport Zprávy

BK Prostějov vs BK Děčín

bk-decin-bk-prostejov-roman-valentaNabuzeni domácí výhrou nad Kolínem a importem dvou bodů z Pardubic se pokusí Válečníci vybojovat třetí vítězství v řadě již tento čtvrtek, kdy se představí na horké palubovce Prostějova. Orli i přesto, že prožívají letos poměrně hektickou sezonu (hlavně kvůli již několikrát zmiňovaným finančním trablům), se drží stále na špici ligy – aktuálně v neúplné tabulce figurují na 5. místě s bilancí 16 výher a 10 porážek při kladném skóre 2273:2128.

V Poháru České Pošty obsadili Orli neoblíbenou „bramborovou“ pozici. Ve čtvrtfinále zdolali svěřenci Zbyňka Cholevy lídra 1. ligy Spartu v poměru 96:85. V semifinálové bitvě se Hanáci dlouho drželi ve hře o postup, ale nakonec padli s Pardubicemi 93:106 – a zbyl tak na ně „pouze“ boj o bronz. V něm hrála svou roli zřejmě i únava z těžkého programu (3 zápasy ve třech dnech) a Prostějovští tak i kvůli menší rotaci nakonec podlehli Ostravě 82:93 (nejlepší střelci Prostějova: Kohout 18, Marko a Prášil po 16).

S naším aktuálním sokem jsme se v letošní sezoně utkali prozatím dvakrát. V prvním vzájemném špílu jsme po velmi dobrém výkonu zvítězili na domácím kurtu poměrem 88:75 (Sedmák 18, Stria 16, Jiříček 13 – Pandula 20, Dufault 14, Bohačík 12). V Prostějově jsme však bohužel potvrdili tradici a ani letos se nám nepodařilo Švrdlíka a spol. zdolat na jejich palubovce – po vyrovnané úvodní půli jsme nakonec odjeli s porážkou 60:68 (Sedmák 18, Houška 11, Sanders 10 – Dufault 18, Marko 12, Pandula 10).

K oběma zápasům se vrátil ve svém hodnocení děčínský křídelník Luboš Stria: „První zápas s Prostějovem byl naším prvním domácím v celé této sezoně, což už je celkem dlouho a hodně se od té doby změnilo. Zápas na Hané jsme nezahráli dobře – a také si už nějaký čas každý z nás střeží domácí neporazitelnost. Teď bude na nás, abychom se pokusili to změnit.“ Zároveň se Luboš pokusil rozklíčovat, proč se nám právě na Hané dlouhodobě nedaří: „Jsem tady dva roky a za tu dobu měl Prostějov v obou letech velmi silný tým, který v domácím prostředí moc bitev neprohrál, což bude asi hlavní příčina.“

Jako možné východisko k přerušení této černé série vidí borec přezdívaný Lubo v odhodlání všech hráčů a také v tom, aby děčínští plejeři neměli tuto negativní šňůru přiliš v hlavách: „Budeme se snažit vyhrát, protože každý bod je teď ve skupině A1 velmi důležitý. Podle mě je lepší moc nepřemýšlet nad tím, že jsme v Prostějově dlouho nevyhráli – a brát to jako normální zápas na palubovce soupeře.“

Během letošní sezony opustili prostějovský tým dva ústřední tahouni. Nejlepší střelec týmu Austin Dufault přestoupil do Ostravy a slovinský point guard Matej Venta zamířil do kádru nováčka z Jindřichova Hradce – po jeho odchodu navíc nyní nemají na Hané k dispozici klasického rozehrávače… Do rotace tak kouč Choleva může využít často 7 či 8 hráčů, což je z dlouhodobé perspektivy fyzicky velmi náročné. „Úzká rotace někdy týmu prospěje, když těch 7 či 8 vyvolených má vysokou kvalitu. My se budeme snažit využít naší rotace v tom, že budeme co nejvíce aktivní na obou polovinách hřiště,“ vypichuje pozitiva i možné využití užší sestavy soupeře odchovanec hořického klubu. Nutno dodat, že po delším zranění se pomalu vrací do soupeřovy sestavy Jaromír Bohačík.

Za největší přednost soupeře považuje 197 vysoké křídlo vyrovnanou kvalitu prostějovských hráčů: „Když se podíváte do statistik, tak všech 8 hráčů, kteří mají dostatek minut na hřišti, jsou produktivní a mohou zápas vzít do vlastních rukou. V tomto případě se tedy nelze zaměřit pouze na 2 nebo 3 hráče – musíme pokrýt všechny členy jejich družiny.“

Jak již bylo zmíněno, tak Válečníci půjdou do zápasu povzbuzeni dvěma posledními výhrami nad Kolínem (96:91) a Pardubicemi (85:68); Orli měli o tomto víkendu volno (jejich zápas s Nymburkem se odehraje až 10. dubna), takže svou derniéru na zápas s naším celkem si odbyli již minulé úterý, kdy na domácí palubovce i díky 15 trojkám zdolali pardubickou Beksu 99:86 (Prášil 22, Pandula 20, Kohout a Švrdlík po 14).

Nejlepší střelci Prostějova v dosavadním průběhu sezony:
Kamil Švrdlík – 12,6 bodu, 6 doskoků a 4 získané fauly na utkání; střelba 2 b. 66,7 %
Dušan Pandula – 12,5 bodu a 4 doskoky na zápas; střelba 2 b. 61,5 %
Pavel Slezák – 11,7 bodu a 4 získané fauly na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta