Rubriky
Sport Zprávy

Zhodnocení základní části II. hokejové ligy

HC DěčínHokejisté Děčína vstupovali do nové sezóny s vědomím, že ta předchozí byla vůbec tou nejúspěšnější v celé historii děčínského hokeje. Děčín se totiž dostal nečekaně do finále, kde padl až v posledním rozhodujícím utkání finálové série s Kláštercem nad Ohří na jeho ledě. Děčínští tak zakončili sezónu jako vicemistr druhé hokejové ligy, i když po základní části to tak vůbec nevypadalo. Jenže v kabině Děčína se utvořila neuvěřitelná parta, která táhla za jeden provaz a ze sedmého místa dokázala nakonec postoupit do již zmiňovaného finále. Tahle parta dokázala v play-off přitáhnout do hlediště na 3 000 diváků, což také nikdo nečekal. Atmosféra byla více než vyníkající a ta pohltila samozřejmě i kabinu Medvědů, jež sami s takovou kulisou po základní části určitě nepočítali.

I. část
Úvodní zápas nové hokejové sezóny začal úderem neděle 16.9.2012, kdy na svém ledě přivítali hokejisté Děčína Vlky z Jablonce a nezaváhali. Dokázali zvítězit 6:3 a připsali si tak první tři body do druholigové tabulky. Následně pak zajížděli Medvědi do Slaného (zde hrají svá utkání Řisuty), kde se jim ale nepodařilo vůbec skórovat a naopak domácí vsítili šest branek a sebrali Děčínu všechny tři body. Poté byly na pořadu dvě domácí utkání, a to s dvěma jihočeskými celky. Nejprve přijelo na led do Děčína Milevsko, které si ale z Děčína neodvezlo ani bod. Následoval Tábor, jenž disponoval velmi kvalitním a silným kádrem, aby ne, když Táborští ještě před časem hráli první hokejovou ligu. Děčín s tímto kvalitním celkem držel krok a padl až po samostatných nájezdech, které jsou, jak jistě známo, vždy sázka do loterie a při této dovednostní soutěži může nakonec zvítězit kdokoli. Kolotoč druhé ligy následoval dalším utkáním, když Děčín zajížděl do Klatov, tedy na západ Čech. Klatovy patří v poslední době mezi lepší týmy v druhé lize, a tak bylo jasné, že Děčín na jeho půdě nebude čekat nic lehkého. Nakonec ale Medvědi podali další ze svých skvělých výkonů a přivezli z horkého ledu Klatov cenné tři body za výhru 6:4. Další západočeský celek měl Děčín hned v dalším kole, tentokráte ale ve svém teritoriu. Utkal se s Baníkem Sokolov, nad kterým taktéž dokázal zvítězit v základní hrací době, a to znamenalo další tříbodový zápis do tabulky. V sedmém kole zajížděli Děčínští do nedaleké Bíliny, se kterou dokázali zvítězit těsně 3:2. Pak hned následovaly dvě prohry, nejprve doma s Kobrou Praha a následně v Klášterci, kde Medvědi utrpěli debakl 1:9. Tím skončila první část základní části druhé hokejové ligy. V krátké pauze před nadcházející druhou částí si ještě Děčín předehrál doma se Sokolovem 24. kolo, které bylo původně v plánu mezi vánočními svátky a dokázali zvítězit 5:3. Děčín si připsal 19 bodů a umístil se na 3. místě tabulky. V tabulce ale měl o jedno utkání více než ostatní týmy.

II. část
První odvety byly na programu v sobotu 27.10.2012, když Děčínští zajížděli do Jablonce nad Nisou. A opět se s tímto týmem nemýlili a znovu získali tři body za vítězství 5:2. Pak přivítali o týden později Řisuty, kterým měli rozhodně co vracet. Odveta se podařila v poměru 6:3 pro Děčín. Následovaly dva zápasy na jihu Čech v rozmezí čtyř dní. Nejprve v Milevsku, které na Děčín ani podruhé nestačilo a prohrálo 4:6. Následně pak v Táboře, kde domácí vyhráli 5:3 a tentokráte Děčínu sebrali všechny tři body. V polovině listopadu zavítaly na led Děčína Klatovy, které opět nebodovaly, Děčínští zvítězili 5:4, aby si následně přivezli další výhru z ledu Sokolova tentokráte za dva body, neboť zvítězili 4:3 po prodloužení. K odvetě pak přijela do Děčína Bílina, která chtěla těsnou porážku na svém ledě pomstít. Nutno podotknout, že se jí to podařilo, a to více než dobře. Děčínskou halu totiž vykoupila poměrem 7:3 a sebrala Medvědům všechny body. Následovala další porážka, a to opět od Kobry Praha. Tentokráte si Pražané pohlídali svou výhru před svými diváky. V závěru druhé části přijeli na led hokejisté Klášterce, a to znamenalo jediné. Odčinit ostudný debakl 1:9 z jeho ledu. Děčínští si to uvědomili a hned v první třetině nedali hostům žádnou šanci a vyhráli ji 4:0. Druhá třetina skončila úplně stejným poměrem a ta třetí v poměru 1:1. Konečný výsledek byl z pohledu Děčína 9:1, tudíž manko s Kláštercem bylo úplně vymazáno. Po druhé části měli Děčínští na svém kontě 36 bodů a v tabulce se vyhoupli na druhou příčku. Několik kol před tím ale byli několikrát dokonce první.

III. část
Třetí část základní části začala ve středu 5.12.2012, tedy v den, kdy městem chodil Mikuláš, který naděloval sladkosti. I Děčínští nadělovali, sice ne sladkosti, ale branky do sítě soupeře. Potřetí totiž dokázal Děčín porazit Jablonec v sezóně a hostům nadělil výsledek v podobě 5:2. Poté zajížděli Děčínští do Slaného, aby se znovu utkali s Řisuty. Znovu se ale nepodařilo urvat ani jeden bod a Buldoci brali výhru 6:4. To ovšem nevadilo. Následovala totiž série tří výher za tři body. Nejprve nad Milevskem doma 7:4 a hned na to, necelý týden před Štědrým dnem, vzali Medvědi všechny tři body Táboru za těsnou výhru 3:2 a katapultovali se na nejvyšší příčky druholigové tabulky, tedy na první místo. Další těžké utkání a zároveň poslední v roce 2012 čekalo na Děčín v Klatovech. Medvědi ho zvládli více než skvěle a přivezli všechny tři body za výhru 5:1. Do roku 2013 tedy zůstali na prvním místě. Z prvního místa hráče Děčína sesadila Kobra Praha, se kterou Děčínští potřetí v sezóně padli. Tentokráte před svými diváky 3:5. Poslední utkání třetí části odehráli Medvědi v Klášterci, kde padli těsně 3:4. A díky této prohře klesli na třetí příčku. Ve třetí části chybí utkání se Sokolovem, které bylo předehráno už v říjnu a také s Bílinou. To bylo pro změnu odloženo kvůli velké marodce Draků, a tak v poslední části před vyřazovacími boji odehráli Děčínští o jeden zápas více, tedy rovných deset.

IV. část
Do poslední, tedy čtvrté části, vstoupili Děčínští vítězně, když si znovu poradili s Jabloncem, na jeho ledě zvítězili 6:3. Pak následovalo domácí utkání s Řisuty, které se nečekaně stalo přestřelkou Medvědů, kteří konto Buldoků zatížili deseti brankami a celkově zvítězili 10:2. Děčín tak opět stoupal tabulkou, neboť byl znovu druhý. Pak ale přišly dvě prohry na jihu Čech, nejprve Milevsko dokázalo s Děčínem urvat vůbec první body v sezóně a zvítězilo 6:4. Poté potvrdil Tábor před svým diváky svou domácí sílu a připsal si výhru 6:3. Děčínští tak znovu okupovali třetí místo v tabulce. Poté následovalo odehrát odložené kolo s Bílinou na jejím ledě a Medvědi nezaváhali. Draci padli 3:8 a díky této výhře se Medvědi opět posunuli na druhé místo. Tentokrát už ale naposledy. Netradičně v pátek 8.2.2013 se odehrálo utkání doma s Klatovy. Bylo tomu tak z důvodu, že v „tradiční“ neděli probíhala v Děčíně krasobruslařská soutěž, a tak se oba celky dohodly na tento páteční termín. Utkání bylo vyrovnané, přeci jen ale hosté těsně před koncem utkání vedli o jednu branku. Jenže v čase 50:21 se Děčínu podařilo vyrovnat na 3:3 a zápas tak došel do prodloužení, které rozhodl Lukáš Zika a Děčín tak bral dva body. Pak přišla prohra v Sokolově, Baníci dokázali vyhrát 4:2 a drželi naděje na postup do play-off. Následně pak na Medvědy čekalo poslední vítězství v základní části, když doma porazili Bílinu 6:1. Poté znovu nestačili na Kobru Praha, která doma brala všechny tři body za vítězství 5:2 a stejně vítězně si počínal i Klášterec v Děčíně, kde urval výhru 4:2. Děčín tak zakončil základní část na pěkném třetím místě.

Základní část a hlavně tabulka druhé ligy skupiny západ byla do 36. kola kola vyrovnaná a do poslední chvíle nebyly známy dvojice pro nadcházející vyřazovací boje. Děčín se mohl utkat s Kobrou Praha, s Kláštercem a se Sokolovem. Nakonec Sokolovští urvali výhru na ledě Milevska a Kobra nestačila na Tábor, tudíž se Baník dostal na šesté místo v tabulce a tím pádem vzešel i soupeř Děčína pro čtvrtfinále play-off, kterým je právě západočeský Baník Sokolov.

Nejlepší hráči
Nejlepším střelcem se stal Tomáš Vávra, který zatížil konto soupeřů 24 góly, k tomu ještě přidal 19 asistencí. Dohromady tento šikovný útočník nasbíral 43 kanadských bodů. Vítězem kanadského bodování se stal Michal Oliverius. Ten si připsal dohromady 59 bodů za 15 gólů a 44 asistencí. Dále pak byl nejlepším obráncem vyhlášen Jan Kaltenböck, který získal 16 kanadských bodů. Nejužitečnějším hráčem Děčína byl po zásluze vyhlášen kapitán týmu, dlouholetá opora Děčína a velký srdcař Jan Filipovský. No a nejlepším brankářem je bezpochyby Lukáš Lavinger, který se zejména při loňském play-off stal velkou oporou Medvědů a také oblíbencem děčínského publika.

Tolik tedy ke zhodnocení základní části, která byla rozhodně pro Děčín úspěšná. Medvědi totiž dokázali navázat na loňskou nejúspěšnější sezónu, která kdy v Děčíně byla. Všem hráčům, realizačnímu týmu, ale i fanouškům patří obrovské poděkování za reprezentaci našeho města a nezbývá nic jiného, než popřát našim hokejistům hodně štěstí ve vyřazovacích bojích.

Vendula Zdražilová, HC Děčín