Rubriky
Zprávy

Děčínský zámek hledá nové spolupracovníky

zámek průvodce návštěvníci_alesoZajímavou možnost na letní brigádu nabízí děčínský zámek. Hledá totiž brigádníky na pozici průvodce.

Požadavky na adepty nejsou na první pohled nijak přehnané – věk minimálně 15 let, příjemné vystupování, základní komunikační dovednosti, zájem o historii a památky, znalost cizího jazyka, nejlépe němčiny. Zájemci se ovšem musí připravit na to, že výběrové řízení není jen formalita. „Pozice průvodce je pro nás zcela klíčová,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková. „Svým výkonem totiž prodává práci ostatních zaměstnanců, od kurátora sbírek až po uklízečky.“ Proto také na zámku věnují výběru adeptů velkou pozornost. Přijímací řízení probíhá dvoukolově. První stupeň tvoří jednoduchý pohovor, ve druhém kole se již zkoumají rétorické schopnosti každého uchazeče.

A co by tedy měl mít zájemce, který chce v přijímacím pohovoru uspět? „U práce průvodce platí víc než jinde, že musí především člověka bavit. Pokud průvodce vypráví mechanicky, bez nadšení a lásky k danému objektu, je to na jeho výkonu vždycky poznat. Samozřejmě nezbytná je schopnost správně mluvit a jistě vítaná je znalost němčiny či jiného cizího jazyka.“

A mají vlastně dnes ještě průvodci na hradech a zámcích svoje oprávnění? Nejde jen o sílu zvyku či setrvačnost, se kterou se neumíme rozloučit? Již několik let probíhá diskuze na téma zprostředkování historie a historických památek běžnému návštěvníkovi v současné době plné nových technologií. Ve sdělovacích prostředcích se čas od času objevují informace o tom, že návštěvníky již nudí klasické prohlídky a žádají větší interaktivnost. V loňském roce rozvířil mnoho emocí příspěvek literárního historika Martina C. Putny, který průvodce označil za socialistický přežitek. Ve své argumentaci se opíral o praxi z evropských zemí, kde je zcela běžné, že návštěvník chodí po objektu sám a průvodce je nadstandardní službou za příplatek. A jaký názor zastává ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková? „V žádném případě s ním nesouhlasím. Samozřejmě úroveň průvodců bývá rozdílná a sama jsem absolvovala řadu prohlídek, které mne nudily. Nicméně jsem pevně přesvědčená, že dobrý průvodce může prohlídku památkového objektu povýšit na opravdový zážitek. Zejména v případě objektů jako je děčínský zámek, kde teprve průvodce návštěvníkovi odhalí spoustu drobných příběhů, dávných emocí a dramat, která se s místem pojí. A právě takové průvodce, schopné zprostředkovat víc než jen suchá fakta, v současné době hledáme.“

Pokud tedy chcete pomoci děčínskému zámku zlepšovat zážitky, které si z něho návštěvníci odnášejí, přihlaste se do výběrového řízení na pozici průvodce – brigádník. Přihlášku spolu s životopisem odešlete na e-mailovou adresu: suman@zamekdecin.cz. Konečný termín odeslání přihlášek byl posunut na 3. březen 2013.

Zdroj: www.zamekdecin.cz