Rubriky
Sport Zprávy

USK Praha vs BK Děčín

usk-prahaBoje o ligové body v novém kalendářním roce 2013 zahájí Válečníci venkovním kláním Na Folimance, kde se postaví proti pražskému USK. Sebevědomí před dalším důležitým špílem v bojích o skupinu A1 nám dodalo předsilvestrovské vítězství nad devítinásobným mistrem a dosud neporaženým gigantem z Nymburka! Bendu a spol. jsme v domácím prostředí po nádherné podívané před skvělou kulisou porazili 80:78 (tahouni DC: Sanders 23, Pope 17, Stria 12).

Motivace však nebude chybět ani družině Kena Scalabroniho, která má navíc co napravovat. V prvním měření sil na děčínském kurtu jsme díky výbornému výkonu po celých 40 minut hry na obou polovinách hřiště zvítězili jednoznačně 93:64 (Sedmák 21, Alič 16, Pope 12 – Meno 21, Mareš 13).

Vysokoškoláci po slušném úvodu sezony začali od 11. kola tápat a mladý celek postupně čím dál více srážela dolů série porážek, která se nakonec zastavila až na čísle 7. Vedení klubu na nastalou situaci muselo logicky nějak zareagovat – a výsledkem nakonec bylo angažování ex-děčínského křídelníka a reprezentanta Luboše Bartoně, čímž Pražané na tuzemské basketbalové scéně odpálili doslova „atomovou bombu“.

Na obou stranách barikády tak ve čtvrtek budou stát borci, kteří se jistě budou chtít předvést v co nejlepším světle proti svému bývalému chlebodárci – kromě Bartoně v domácím dresu to na děčínské straně bude power forward Peter Sedmák, který byl ještě loni tahounem vysokoškoláků.

Angažování euroligového vítěze do svých řad se zatím pro Pražany jeví velmi pozitivně, jelikož se zkušným mazákem v sestavě USK zatím neprohrál! Nejprve doma poměrně nečekaně setnul Ostravu 91:86 (Bartoň nastřílel 20 bodů včetně tří trojek; v jeho závěsu byli Meno se 17 a Mareš s 12 body) a následně zvítězil díky vydařenému závěru i v Ústí nad Labem 82:69 (Bartoň zaznamenal „jen“ 9 bodů, ale bral na sebe zodpovědnost v důležité koncovce; top skórery USK byli Meno s 32 body a 18 doskoky a Votroubek, který přihodil 15 punktů). V neúplné tabulce aktuálně figurují borci z metropole na 7. místě s bilancí 8:11 a záporným skóre 1431:1519.

Nejlepší střelci Pražanů v dosavadním průběhu soutěže:
Boris Meno – 18,1 bodu, 10 doskoků a 5 získaných faulů na utkání
Michal Mareš – 11,6 bodu a 4 získané fauly na zápas
Stanislav Votroubek – 10,1 bodu a 6 doskoků na utkání
(Pozn.: Do střeleckých statistik není započítán průměr Luboše Bartoně 14,5 bodu, jelikož odehrál pouze dva zápasy).

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta