Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Večerní nostalgie secesní Blasewitz

Foto: M. Schmidt

Udělejte si radost a jeďte na výlet do výstavní vilové čtvrti Blasewitz a Loschwitz. Zde, na předměstí Drážďan, dříve nazývaném Zlaté, zažijete  úžasnou atmosféru z přelomu 19. a 20. století . O víkendu se tu navíc konají netradiční adventní trhy. Uslyšíte jazz, ochutnáte svařák a třeba se i vyvezete visutou dráhou na nedalekou vyhlídku. Kulisa je dokonalá…

Blasewitz, Loschwitz – jako mávnutím kouzelného proutku se rázem přenesete na konec 19. století. Všude kolem vás bohatě zdobené secesní vily plné ornamentů. Tady měšťanská smetánka žila svůj sen. Právě sem vedla první elektrická tramvaj v Sasku. Obě městské čtvrti, rozdělené řekou Labe, spojuje Modrý zázrak, most Blaues Wunder. Hned za ním,  na náměstíčku Körnerplatz v Loschwitz navštivte stylovou kavárnu Arabusta, praží tu nejlepší kávu z Drážďan. Odtud je záhodno se vyvézt kolejovou lanovou dráhou z roku 1895 o sto metrů výše k vyhlídkovému místu zvaném Weisser Hirsch. Čekají vás fantastické výhledy na nedaleké Drážďany. A kousek vedle můžete vyzkoušet další zázrak techniky a sice visutou lanovou dráhu z roku 1901, která vás vyveze na další vyhlídkové místo Loschwitzerhöhe. Zpět dolů jděte po svých a proplétejte se mezi zrestaurovanými vilovými domy vystavěnými uprostřed anglických zahrad. Naprostá většina těchto honosných domů je na seznamu chráněných kulturních památek.

Jak se dostat do Blasewitz? No, přece stylově. Vlakem z Děčína do Drážďan. Na Prager Strasse sednete na tramvaj číslo 12, směr Striesen. Na zastávce Blasewitz Schillerplatz (dvanáctá v pořadí) vystupujete. Tramvaj jede každých 15 minut. Je to jednoduché a dobře se to pamatuje. Pro ty, co raději autem, je Blasewitz dobře dostupné po odbočení v Heidenau vlevo k vodě.

Víte, že: k vyhlídkové restauraci Luisenhof z roku 1894 se pohodlně vyvezete kolejovou lanovou dráhou?

Praktické informace:

Jízdenka Labe Elbe až pro pět osob: (80 Kč/os.) platí i na tramvaje

Vlak Děčín – Dresden jede 5x denně, doba jízdy 75 minut

Tramvaj č. 9 Dresden Prager Strasse – Blasewitz Schillerplatz, každých 15 minut

Visuté a pozemní lanové dráhy 3 eur/os (po předložení jízdenky sleva)

Více informací, dopravní spojení: www.vvo-online.de/cs/

Text: Jiří Šťastný