Rubriky
Sport Zprávy

Děčín přehrál basketbalisty Nymburka a vzal mu tak ligovou neporazitelnost!

nymburk_47Trenéři obou celků měli k dispozici kompletní dvanáctku borců – na děčínské straně zůstali pouze v civilu a mimo sestavu mladíci Honza Bejček s Vojtou Čonkou; na straně Nymburka pak absentoval rozehrávač Adrian Abrams. Jako jediný na nymburské straně nenaskočil do hry ex-děčínský forward Pavel Houška, který tak diváky stačil pozdravit pouze při úvodním nástupu týmů na hrací plochu.

 

Průběh zápasu:
Do utkání před vyprodanou děčínskou arénou vstoupili lépe hosté, když mezi úvodních pět bodů z Hrubanovy produkce se vměstnal „pouze“ koš Admira Aliče – 2:5. Nymburk jsme však nepustili hned zkraje zápasu do žádného trháku a naopak v polovině 3. minuty jsme strhli díky dvěma úspěšným šestkám Luboše Strii vedení na svou stranu – 8:7. O tři minuty později byli sice opět o tři bodíky vpředu hosté – 12:15, ale i tentokrát jsme brzy náskok soupeře umazali. Pečeť na úvodní periodu nakonec dala trojka Luboše Strii, díky které jsme byli ve vedení 24:23.

Ještě zkraje druhé čtvrtky jsme drželi těsné vedení, konkrétně ve 12. minutě – 26:25, ale hosté pětibodovou šňůrou korunovanou smečí Naymicka otočili na začátku 14. minuty na 26:30 – a za tohoto stavu si děčínský kormidelník vyžádal svůj první oddechový čas. Těsně po jeho skončení si Benda a spol. stále udržovali odstup, ale děčínský nápor odstartoval ukázkový rychlý protiútok zkraje 16. minuty, který korunoval další trojkou Luboš Stria… Ale to nebylo všechno! – Lubošovu trojku podtrhly dva úspěšné nájezdy Ella Sanderse a rázem jsme byli v plusu tří bodů – 39:36. Děčínskou euforii trochu zchladil na začátku 19. minuty Taylor, jehož trojka otáčela na 41:42 – jenže jeho úspěšná střela byla zároveň poslední nymburská v první půli. Tečku za skvělou dvacetiminutovku udělali američtí snajpři na děčínské straně, když nadpozemsky hrajícího Ella Sanderse s jeho pěti body podpořil trojkou i Patrick Pope a do kabin se tak odcházelo za stavu 49:42… Skandovaný potlesk válečnických tifosi byl jen třešničkou na dortu skvěle zvládnutého prvního poločasu!
V úvodní dvacetiminutovce se na děčínské straně nejvíce dařilo dvojici Ell Sanders (13 bodů) a Luboš Stria (12) – na nymburské straně hrála prim dvojice osmibodových střelců Petr Benda a Vojtěch Hruban.

Po změně stran to vypadalo, že se nymburský kolos nemilosrdně rozjíždí a Děčín bude jeho letošní 18. ligovou „chuťovkou“ – zásluhou Rančíkovy trojky a dvou Welschových šestek se Středočeši brzy přiblížili na dvoubodový rozdíl – 49:47. Černé scénáře se však naštěstí nenaplnily a Válečníci opět najeli na tu správnou „notu“ – a když na konci 26. minuty prohnal síťkou trojku Patrick Pope, byl pohled na světelnou tabuli s průběžným skórem opět oku lahodící – 62:56. Závěrečnou tříminutovku třetího kvartálu však bohužel jednoznačně opanovali hosté, kteří nakonec měli i lepší výchozí pozici do poslední čtvrtiny řádné hrací doby – stav byl 65:67 z děčínského pohledu.

Nevydařený závěr třetí čtvrtky však Sanders a spol. rychle hodili za hlavu, k čemuž jim bezpochyby pomohlo i bouřící děčínské publikum! V polovině 33. minuty nejprve smečí otočil Bobo Landa – 73:72, na nějž po timu hostů navázal trefou zpoza perimetru Patrick Pope – 76:72. A minutu po minutce se blížil konec této třaskavé bitvy… Ve vypjatém závěru zápasu se na hřišti odehrával tuhý boj, jehož hlavním aktérem byl nestárnoucí děčínský point guard Ell Sanders… Ten po vyrovnání soupeře na 76:76 strhnul dvoubodovou trefou vedení na naši stranu – 78:76; za hosty odpověděl na jeho průstřel Petr Benda, který se ze své oblíbené pozice z pole nemýlil a opět srovnal – 78:78… Dvaačtyřicet sekund před závěrečnou sirénou byl faulován Ell, který se postavil na čáru trestného hodu a ani jednou se nemýlil – 80:78… A tento moment se nakonec ukázal jako zlomový – ani jedna z nymburských střel v závěru nenašla svůj cíl a Válečníci tak dali sobě i svým výborným fandům ten nejlepší dárek na závěr kalendárního roku 2012 – výhru nad Nymburkem!!!

Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Landa, Houška
Nymburk – Taylor, Hruban, Welsch, Benda, Rančík

Body: Sanders 23 (+ 6 doskoků a 5 získaných faulů; užitečnost 31; dvojky 10/7; TH 6/6), Pope 17, Stria 12 (trojky 4/3), Soukup 7 (+ 8 doskoků – z toho 4 útočné), Alič, Landa a Sedmák po 5, Houška 4 (+ 6 doskoků), Bažant 2 – Rančík 17 (6 F+), Benda 14 (+ 7 doskoků), Naymick 9 (+ 6 doskoků), Hruban 8, Welsch 7 (+ 5 získaných faulů), Palyza a Taylor po 6, Pavkovič 5, Carter 3, Nečas 2, Pomikálek 1; střelba 3 b.: 19/7 – 28/10; střelba 2 b.: 41/18 – 30/13; TH: 31/23 – 36/22; doskoky: 36:34 (útočné 10:10); fauly: 26:22; ztráty:11:10; týmová validita: 71:79; počet diváků: 1200 (vyprodáno!); nejlepší hráč utkání: Levell Sanders (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (Děčín): „Děkuju za gratulaci. Já myslím, že jsme dnes do zápasu dali úplně všechno a za to je krásná odměna vítězství nad Nymburkem. Každá takováhle výhra nad týmem, který ještě neprohrál, vám dává energii do další práce. Kdo dnes nepřišel do Děčína na basket, tak neudělal dobře, protože to byla pekelná atmosféra. Skvělí fanoušci nás vybičovali k mimořádnému výkonu. My hráli disciplinovaně, ukázněně, s velkým odhodláním a myslím, že na nás bylo vidět, že chceme být rovnocenným partnerem a poločasové vedení nám dodalo víru. Je jasné, že Nymburk má strašně těžké zbraně. Je složité čelit jejich arsenálu, je někdy třeba, aby jim některé věci nefungovaly. My jsme se ale opravdu dnes vybičovali k nejlepšímu výkonu sezony, ale je to i tím, jak tým teď pracuje. Vyhrabali jsme se ze zdravotních trablů, už jsme asi měsíc pohromadě a prvky naší hry se nám povedlo aplikovat do utkání. Jsem moc rád, gratuluju svým hráčům, děkuju skvělým fanouškům – včetně těch nymburských. Atmosféra v Děčíně je podle mě nejlepší v republice. Nesmíme usnout na vavřínech, naopak jsme si trochu upletli na sebe bič, ale na druhou stranu to ukazuje hráčům, že má smysl tvrdě pracovat.“

Ronen Ginzburg (Nymburk): 
„Ze všeho nejdřív gratulace Děčínu. Většinu utkání hráli lépe než my, zvláště v prvním poločase, kdy jsme nepředváděli dobrou obranu. Děčín byl lepší a zasloužil si vyhrát. Pro nás je tradice často prohrávat utkání po přestávce. My jsme dnes nemohli zastavit pana Sanderse – nevím, jak dlouho ještě bude hrát, ale měl by ještě pokračovat. Děčín byl zkrátka lepší.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta