Rubriky
Sport Zprávy

Basketbalisté v ringu

Hráči BK Děčín využili delší pauzy mezi zápasy Mattoni NBL, aby absolvovali jiný trénink, než jsou zvyklí. Pod vedením trenéra Sportovního klubu Městské policie Děčín Václava Němečka si basketbalisté vyzkoušeli trénink určený pro boxery, který je velmi fyzicky náročný. Po krátkém, ale intenzivním rozcvičení na hráče čekal kruhový trénink, kdy střídali cviky na 7 stanovištích (např. údery kladivem do pneumatiky, běhání na gumě, švihání lany apod.) s posilováním břicha a kliky. V závěru pro ně byla připravená netradiční zkouška, kdy byl tým rozdělen na dvě družstva po šesti hráčích. Jeden tým měl vždy za úkol ubránit balón a druhý měl časový limit na jeho získání. Tento boj ani vzdáleně nepřipomínal ten, na který jsou hráči zvyklí na hřišti. Jednalo se o tvrdý střet, ve kterém bylo dovoleno téměř vše :-).

Na dojmy z tréninku jsme se zeptali „nového“ trenéra VáclavaNěmečka, toho basketbalového Pavla Budínského a kapitána Jakuba Houšky.

Václav Němeček – trenér Sportovního klubu Městské policie Děčín 

Co bylo impulzem pro to, aby jste udělal trénink baskeťáků?
Mám dobrého kamaráda, který v BK Děčín dělá trenéra (úsměv), a ten přišel za mnou a řekl „hele, ty kluci potřebují, aby byli dravější, tak bychom mohli spojit síly“ a já jsem mu na to řekl „to víš, že jo, kámo“ a dali jsme to dohromady. :-) 

Kluky znáte z haly, když se hraje utkání. Teď jste je viděl v jiné situaci, v jiném rozpoložení. Když se na ně teď objektivně podíváte, jak se Vám zdáli?
Je na nich vidět, že velkou roli u nich hraje psychika, ale jinak jsou draví a mají chuť. Na hlavě musí zapracovat.

Jakou mají hráči fyzičku?
Jde to, ale mohla by být lepší. Vždycky je co zlepšovat.

Jak byste porovnal trénink našeho týmu s tréninkem těch, kteří se tímto běžně zaobírají, co se týká kondice a intenzity nasazení během celého tréninku?
Je vidět, že kluci neumějí povolit tam, kde mají. Neumějí odhadnout, u kterých cviků si mohou trochu odpočinout. Jedou celou dobu naplno. Myslí hlavně na to, aby to už měli za sebou.

Jakub Houška – kapitán BK Děčín 

Jaký máš z tréninku pocit?
Pocit z tréninku mám dobrý, protože jsme si vyzkoušeli úplně něco nového, co nikdo z nás ještě nezkusil. Myslím, že pro nás pro všechny to může být jedině přínosem. Na trénink jsme se dost těšili. Zjistili jsme, že jak tady Venca říkal, musíme víc používat hlavu, v tom má pravdu. Právě kvůli té hlavě jsme některé cviky dělali špatně, nevěděli jsme, jak co zapojit. Například při posilování břicha jsme měli odpočívat, ale když jsme se bavili s kluky v šatně, tak všichni jsme nejvíc hotoví právě z těchto cviků. Ale určitě měl trénink dobrou intenzitu, byl kvalitní a hlavně něco trochu jiného než absolvujeme v hale. Pak, když jsme byli v ringu, bojovali o míč a měli vymyslet nějakou strategii, tak se nám to moc nedařilo, ale teď už máme za sebou tu zkušenost a víme jak na to.

Jak si se cítil během tréninku?
Cítil jsem se nezvykle, byl jsem hrozně zpocený. Určitě jsme vypotili pár litrů tekutin, co jsme měli v sobě. Zapojili jsme jiné svalstvo, než normálně zapojujeme. Přemýšleli jsme trochu o něčem jiném a vyzkoušeli si trénink, který provádí boxeři.

Co bylo nejtěžší?
Břicho :-)

Co tě nejvíc ze cviků zaujalo?
Bylo to všechno zajímavé, švihání s lany, mlácení kladivem do pneumatiky. Všechno bylo dobrý a prospěšné. Ještě tu hlavu :-)

Pavel Budínský – hlavní trenér A-týmu BK Děčín 

Co Vás vedlo k tomu, uskutečnit s hráči takovýto trénink?
Vedlo mne k tomu to, že máme desetidenní pauzu do dalšího zápasu. V takovouto dobu vždy člověk přemýšlí o skladbě tréninku. Chtěl jsem udělat nějakou změnu a zpestřit trénink. Naskytla se vhodná chvíle pro tento trénink, o kterém s Vencou Němečkem mluvíme už několik let. Nabídl mi možnost vyzkoušet si trénink boxeru, takže jsme ho naplánovali a podařilo se, za což jsem moc rád.

Jaká byla Vaše očekávání? Co je cílem tréninku?
To, co jsem očekával, se myslím dostatečně splnilo. Jednalo se o velmi intenzivní trénink, ve zcela jiné zátěži a kluci si mohli vyzkoušet, jak trénují jiní sportovci. Musím říct, že Venca svým přístupem, jednak verbálním, tak i fyzickým šel příkladem, protože celou dobu pracoval s hráči a trénink doslova odřídil. Klobouk dolů. Kluci si vyzkoušeli, jak se trénuje v ringu, mimo ring, cviky s lany, údery kladivem do pneumatiky, posilování břicha a zad. Rozhodně to splnilo svůj účel, protože všichni se do toho zakousli a myslím, že mají před sebou dva dny, kdy se z toho budou dostávat, protože to fakt bylo místy na laktát.

Co říkáte tomu, jak si hráči při tréninku vedli?
Zajímavé bylo pozorovat některé hráče, jak rychle dokážou reagovat na změny a jak dokážou ovládat svoje tělo z hlediska rytmiky, dynamiky a synchronizace horní a dolní části těla. Jednalo se o dobrou prověrku jejich kondice. A to co už říkal Venca, v plně nahotě se ukázalo, jak někteří při té fyzické zátěži nedokážou mentálně přemýšlet o tom, aby si rozvrhli síly, když dopředu vědí, co je čeká. Absolvovali několik stanovišť formou kruhového tréninku a někteří přepálili začátek, takže na stanovišti 4, 5, 6 už bylo vidět, že jsou velmi unavení, koordinace je špatná a tělo je unavené. Už měli tendenci vzdávat to a pro mne bylo velmi přínosné vidět, jak se s tím každý popral po svém. Vlastně se ukázalo něco podobného, co u nich znám při pohybu na hřišti. Bude to vynikající zrcadlo i pro Vláďu Hojku (kondičního trenéra), aby věděl, jak kluci vypadali v zátěži a jak na ní reagovali.

Bude se trénink opakovat?
Určitě bych byl rád, pokud by se nám podařilo zakomponovat podobný druh tréninků do našeho programu. Možnosti jsou, ale otázka je čas a prostor v rozvrhu A-týmu a pak také ve Vencových příležitostech, protože je pracovně zaneprázdněn. Myslím ale, že při jeho ochotě a otevřenosti určitě ještě najdeme nějaký termín, abychom to zopakovali, protože to je velmi dobrá investice do naší sezóny.

Zdroj: www.bkdecin.cz