Rubriky
Dětem Kultura Zprávy

Advent na zámku

S prodlužujícími se večery pomalu přichází čas adventu. Okamžiky klidu a relaxace v předvánočním shonu můžete prožít na děčínském zámku.

Také v letošním roce je pro návštěvníky připravena celá řada kulturních akcí pro všechny věkové kategorie – koncerty, pohádky či oblíbená výstava. „Držíme se osvědčeného rozdělení adventních víkendů na sobotní pohádkové odpoledne věnované dětem a nedělní koncertní podvečer pro dospělé,“ zve na zámek ředitelka Iveta Krupičková.
O prvním adventním víkendu bude v sobotu veřejnosti zpřístupněna expozice historických hraček. Po celý den budou přítomni i majitelé cenných exponátů, sběratelé Michal Widenský a Miroslav Smaha, kteří mohou k cenným předmětům podat nejzasvěcenější informace. Letošní, v pořadí již čtvrtý ročník výstavy se bude od předchozích lišit hned v několika ohledech. „Vzhledem k tomu, že se na zámku pomalu připravuje nová expozice, rozhodli jsme se zaměřit se letos na hračky zámeckých dětí,“ vysvětluje Iveta Krupičková. „Tomu je přizpůsoben i způsob prezentace. Část exponátů bude instalována přímo v prostředí imaginárního zámeckého dětského pokoje.“ Výstava proto také změnila své místo. Z prostoru bývalé kuchyně se přesunula do přízemí nově opraveného jižního křídla, kde v minulosti skutečně byly umístěny dětské pokoje. Výstava historických hraček ze zámeckých pokojíčků potrvá do 3. 3. 2013.

Cyklus adventních koncertů začíná tento rok v neděli 2. 12. od 19 hodin, kdy zámeckou kapli sv. Jiří naplní již tradiční Zpěvy z Taizé. Hned další den se rozezní zpěvem velký Knihovní sál – vystoupí zde pěvecké sbory děčínského gymnázia. O týden později, v sobotu 8. 12. je nachystáno první pohádkové odpoledne pro děti. Vánoční příběhy Josefa Lady přijde malým i velkým posluchačům přečíst sám pan hrabě. O přestávce si ve výtvarné dílně vyrobíme ozdoby na vánoční stromeček. Nedělní vystoupení v zámecké kapli tentokrát obstará populární vokální soubor Collegium Verbascum, který představí duchovní písně adventu z období středověku a renesance.

Třetí adventní víkend bývá zasvěcen hrané pohádce. Ta letošní bude tradiční. Veselé loutkové představení Sněhurka a sedm trpaslíků uvede Malé divadélko Praha. Hlavní atrakcí třetího víkendu na zámku ovšem bude adventní trh. Zámecké nádvoří opět zaplní desítky stánků s historickými řemesly a tradičními výrobky. O vánoční atmosféru se kromě vůně svařeného vína, postarají dětské sbory i oblíbené atrakce, například zdobení vánočních perníčků. A na co by chtěla zvláště upozornit ředitelka děčínského zámku? „Určitě na speciální vánoční prohlídky. Konaly se sice již loni, letos jsme je ovšem výrazně rozšířili. Hlavní role navíc ztvární oblíbení herci z nočních prohlídek – Josef Barták a Petra Nedvědová. Tentokrát je neuvidíme v rolích Maxmiliána Thuna a jeho choti, nýbrž jako jeho prapraprapravnuka Jaroslava Thuna a jeho manželku Marii, řečenou Rischl. Pokud se vám líbily, Noční prohlídky, určitě si nenechte ujít ani toto vánoční představení. “

Adventní trh na děčínském zámku se koná 16. 12. od 10 do 17 hodin.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz