Rubriky
Sport Zprávy

Ve středu do Ústí prověřit Slunetu

Dohrávka 10. kola Mattoni NBL nabídne tuto středu třaskavé severočeské derby mezi Děčínem a Ústím nad Labem! Naši hráči mají šanci rehabilitovat se po domácí porážce s Ostravou; tým Romana Bednáře neprožívá zrovna idylické časy, jelikož sezonu začal tragicky a až díky dvěma výhrám v posledních zápasech mu aktuálně patří s bilancí dvou výher a sedmi porážek 11. místo v tabulce.

Ústí se vloni vrátilo do nejvyšší soutěže a nezanechalo vůbec špatný dojem. Po základní části se dostalo do skupiny A2, kde dlouho bojovalo o účast v předkole play-off. Tu nakonec nevyválčilo a tak se muselo „spokojit“ jen s boji v play-out – v nich se našemu severočeskému sousedovi dařilo a vyhnul se tak nepříjemnosti v podobě baráže. V konečném účtování sezony 2011/2012 patřilo ústecké ekipě 11. místo. Pro letošek vyhlásilo ústecké vedení poměrně vysoký cíl, kterým je postup do play-off! V poháru České Pošty čekal na ústecký celek ve čtvrtfinále tvrdý oříšek v podobě obhájce trofeje z Nymburka, kterému Hrubý a spol. podlehli 71:94.

Po premiérové sezoně v nejvyšší soutěži došlo v kádru Slunety k řádné turbulenci, když odešla více jak polovina sestavy. Za hlavní ztráty lze považovat odchody tahouna a jednoho z top skórerů celé ligy Thada McFaddena, blonďák s přesnou rukou Troy Gottselig pak zamířil do slovenských Levic, talentovaný Lukáš Bažant přestoupil do našeho celku a snajpr Štěpán Reinberger se nedohodl na nové smlouvě. Mezi nejvýznamnější posily lze zařadit nedávno příchozí dvojici Ladislav Horák – Štefan Ličartovský, která by společně s point guardem Nolanem a vytáhlým pivotmanem Krakovičem měla hrát v ústeckém celku prim.

Příchod dvou prvně jmenovaných vidí i křídelník Lukáš Linhart jako značné posílení sestavy Pand: „Určitě přišli dva dobří hráči, kteří pozvedli kvalitu jejich kádru.“ Zároveň doplňuje, že největší ofenzivní hrozbu očekává od Američana, který v klubu působí již druhým rokem a vévodí letošním střeleckým tabulkám soupeře: „Asi nejvetší nebezpečí hrozí od Reeseho. Ale budeme si muset dávat pozor i na ostatní hráče.“

Novic v děčínském kádru přiznává, že derby je pro něj zápas jako každý jiný: „Pro mě osobně tento zápas výjimečný ani specifický není.“ I přesto však přiznává, že obecně jde o vypjatější zápas, který je divácky velmi atraktivní: „Při derby je obecně více emocí než v ostatních zápasech – a to jak u fanoušků, tak i u hráčů.“

Lukáš vyzdvihuje dva faktory, které zdobí ústeckou hru a jejich eliminaceje podle něj cestou k úspěchu: „Myslím, že mají celkem dobrý doskok, především útočný. Také si budeme muset vážit míče, protože mají vysoký počet získaných míčů na zápas.“ (Pozn.: průměr Ústí je 8 získaných míčů na utkání).

Sluneta v posledním domácím klání dokázala minulý týden v důležitém špílu skolit Svitavy 87:81 (tahouni UL: Reese 18, Horák 17, Hrubý 15). Jak bylo již zmíněno, děčínský celek naopak v ČEZ Sportcentru nestačil na letos suverénně hrající Ostravu a podlehl jí poměrem 70:82. Věřme tedy, že v derby před zraky mnoha děčínských fanoušků, kteří se na zápas chystají, napraví Válečníci toto zaváhání a přivezou domů důležité dva body!

Posily Ústí: Jan Koranda (Sparta Praha), Kamil Kudláček a Jakub Krakovič (oba z Chomutova), Albert Nolan (Lti Giessen 46ers – Německo), Haakim Johnson (po nepřesvědčivých výkonech však zkraje sezony odešel); po nevydařeném úvodu sezony také posílili tým reprezentační křídlo Štefan Ličartovský (loni válel v Kolíně) a také power forward Ladislav Horák, který přišel ze Svitav.
Odchody z Ústí: Jiří Holanda (přechod k civilnímu zaměstnání), Lukáš Bažant (Děčín), Troy Gottselig (Levice), Matúš Kuchálik a LeKendric Longmire (odešli v průběhu loňské sezony), Jaromír Fohler, Thaddus McFadden, Štěpán Reinberger; Alexandr Novák a Jan Freiesleben budou hrát v nižší soutěži.

Loňská sezona nabídla dvě střetnutí Válečníků s Pandami v rámci základní části – a obě skončila jasnou výhrou našeho celku. Ústí se letos trápilo i zkraje sezony, ale po příchodu nových akvizic Horáka s Ličartovským se postupně zvedá. Těžkou misi očekává ve středu i Lukáš: „Čeká nás další težký zápas proti zlepšujicímu se Ústí.“

Loňské vzájemné zápasy:
Základní část MNBL:
Děčín – Ústí 95:65 (P. Houška 22, Alič 19, Stria 13 – Longmire 27, McFadden 16)
Ústí – Děčín 61:84 (Bažant a McFadden po 12 – Stria 15, Sanders 14, P. Houška 12)

Střelečtí lídři Pand v dosavadním průběhu soutěže:
Brad Reese – 17,1 bodu a 7 doskoků na utkání
Ladislav Horák – 11,2 bodu na zápas
Jaroslav Tyrna – 10,8 bodu, 9 doskoků a 4 získané fauly na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz