Rubriky
Firmy Zprávy

Na Ústecku se nejlépe podniká v Lovosicích, Děčín až sedmý

Kupní síla spotřebitelů, vzdálenost k dálnici, ceny stavebních pozemků, nebo spokojenost podnikatelů s přístupem radnice. To jsou důvody, proč se podnikatelsky nejpřívětivějším městem Ústeckého kraje staly Lovosice. Na druhém místě skončil ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys, který již pátým rokem hodnotí 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí hlavního města České republiky, Žatec. Třetí příčku obsadily Teplice.

Vítězné Lovosice si v obou hodnocených oblastech – v oblasti podnikatelského prostředí i v přístupu veřejné správy – vedly velmi dobře. Ve druhé jmenované kategorii dokonce získaly krajské prvenství. „Náš podnikatelský potenciál je spjat s výborným napojením na dopravní uzel. Ten využívají velké firmy, kterým jsme nabídli novou průmyslovou zónou. Malým podnikatelům zase například pomáháme podporou v rámci místních zakázek.“ Řekla na slavnostním vyhlášení Jana Hejdová, vedoucí odboru vnitřních věcí.

Druhé místo si z letošního ročníku odnáší Žatec, který tak obhájil pozici z loňského roku. Nejlépe z celého kraje si vedl hned v několika kritériích – v počtu lékařů na obyvatele, počtu dětí ve třídě, vstřícnosti a ochotě úředníků nebo v rozsahu úředních hodin. Žatec obstál také v odborné kompetenci úředníků nebo v rychlosti vyřizování agendy. Třetí Teplice získaly velmi dobré hodnocení za podíl výdajů věnovaných na veřejnou dopravu a také za dostupnost pozemků pro podnikání. Teplice se mohou pochlubit také vynikající dopravní dostupností.

V rámci výzkumu se analytici společnosti Datank zaměřili také na zaměstnanost v kraji. Z výsledků vyplynulo, že v Ústeckém kraji byla v loňském roce nezaměstnanost nejvyšší, činila 12,9 %. Celorepublikový průměr byl přitom 8,6 %. Zájem investorů o Ústecký kraj přetrvává. Vliv investic má ovšem na zaměstnanost v kraji marginální vliv.

Obce se ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě padesáti kritérií rozdělených do dvou oblastí: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou jmenovanou oblast, která se na celkovém hodnocení podílí padesáti procenty, mohou svým chováním radnice ovlivnit.

Lovosice skončily v loňském roce až na čtrnáctém místě, z prvenství se loni radovali představitelé Chomutova. Cena pro celostátního vítěze minulý rok putovala do Nové Paky.

Celkové pořadí měst v Ústeckém kraji
1. Lovosice
2. Žatec
3. Teplice
4. Roudnice nad Labem
5. Most
6. Podbořany
7. Děčín
8. Louny
9. Varnsdorf
10. Litoměřice
11. Kadaň
12. Litvínov
13. Chomutov
14. Rumburk
15. Ústí nad Labem
16. Bílina

Zdroj: mestoprobyznys.cz