Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Již třetí benzínka v krátké době
DĚČÍN – Benzínové čerpací stanice jsou v kurzu ! První říjnovou středu se v hledáčku smělé dvojice dvou místních obyvatel objevila čerpací stanice v Loubí na Děčínsku. Oba provinilci se před devíti dny snažili v časných ranních hodinách proniknout do přilehlého objektu, při čemž se jim podařilo poškodit skleněnou bezpečnostní výlohu. Dovnitř se jim ovšem proniknout nepovedlo, a tak odešli s nepořízenou. Škoda se vyšplhala ke dvaceti tisícům korun Za pár dní nato se oba výtečníci objevili v kanceláři strážců zákona, kteří jim oběma sdělili obvinění z přečinů krádeže a poškození cizí věci. Trestní stíhání obou mužů probíhá na svobodě.

Upozornil na sebe
KRÁSNÁ LÍPA – Krásnolipští policisté narazili v pondělí dopoledne na vykutáleného ptáčka. Ten se svým vozidlem VW Passat brázdil osmého října dopoledne ulice města, aniž by respektoval rozhodnutí městského úřadu, který mu za plný počet bodů na jeho řidičském kontě odňal právo řídit vůz. Navíc mu odebral i řidičský průkaz, a tak i on skončil na policejní služebně, kde mu bylo sděleno podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Muž na sebe přitom upozornil nebezpečnou jízdou přes železniční přejezd, který projel ve chvíli, kdy světelné označení oznamovalo povinnost zastavit…

Kosti promluvily
VARNSDORF – Během odpolední procházky lesem byly nedaleko cesty nalezeny kosterní ostatky. Odvážná dvojice žen v úterý druhé října kosti posbírala, vzala domů a precizně vyčistila. Na druhý den je nálezkyně z Jiřetína pod Jedlovou vzala do školy, kde dívce bylo řečeno, že se může jednat o kosti lidské. To byl vhodný čas, aby se do případu vložila policie, která po odborném prozkoumání zjistila, že se jedná a kosti prasete a králíka. Případ bude odložen a nálezkyním zůstane pěkná vzpomínka.

Zneužil tísňovou linku
DĚČÍN – Scéna jako z akčního filmu doprovázela nečekanou událost z dvanáctého září letošního roku. Krátce po deváté hodině večerní se nad Děčínem rozezněly sirény a rozblikaly výstražné majáky. Krátce před tím se totiž ve sluchátku dispečera tísňové linky 112 ozval anonymní mužský hlas. Ten oznamoval, že dům č. 28 v Jezdecké ulici vyhodí do povětří, celé to tam polil benzínem a v případě, že někdo vstoupí do výtahu, vyletí všechno do povětří. Službu konající dispečer okamžitě zalarmoval všechny záchranné složky, které se k místu události okamžitě nasměrovaly. Třiašedesát obyvatel obytného domu bylo v následujících hodinách evakuováno ze svých domovů do přistaveného autobusu, který zástupci města okamžitě nabídli ke spolupráci. Policejní pyrotechnik, jenž přijel až z Prahy, ve 23.55 hodin oznámil, že v domě nebylo nalezeno nic podezřelého a lidé se mohou vrátit do svého obydlí. Evakuace se obešla bez zraněných osob i bez majetkových škod. Na případu falešného poplachu začala pracovat děčínská kriminálka. Místním strážcům zákona se podařilo odhalit a dopadnout dvacetiletého muže, jenž si dnes dopoledne ústy policejního vyšetřovatele vyslechl sdělení obvinění pro přečin šíření poplašné zprávy. Navíc mu bude naúčtováno zneužití integrovaného záchranného systému, jenž mladíka vyjde na částku přesahující sedmnáct tisíc korun českých. Za jeho neuvážený skutek mu hrozí trest odnětím svobody v řádu několika měsíců až tří let, případně zákazem činnosti.

Veliké díky patří všem policistům, záchranářům i hasičům, ale i zástupcům města, kteří prokázali velkou dávku profesionality a lidského přístupu.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín