Rubriky
Zprávy

Veřejná přednáška – Karma, zákon příčiny a následku z pohledu buddhismu

O přístupu tibetského buddhismu k životu v moderní společnosti a o učení karmy pohovoří ve středu 24. října od 18 hodin cestující učitelka Petra Jarošová. Veřejná přednáška se uskuteční v Kavárně Na cestě na nádvoří děčínského zámku. V rámci přednášky proběhne krátká meditace a bude vyhrazen prostor pro otázky a odpovědi.

Přednáška je určena zájemcům, kteří chtějí poznat principy buddhismu a pochopit fungování příčiny a následku v každodenních situacích. Díky aplikování buddhistických metod se lze naučit lépe zvládat každodenní situace a být tak prospěšný druhým. „Buddhovo učení jsou rady od přítele, něco, co se dotýká přímo našeho života, něco, co je nám schopno pomoci v každodenních situacích, ať už v naší práci, rodině, ve vztahu a dalších oblastech našeho působení,“ vysvětluje Petra Jarošová.

Buddhismus využívá všech tendencí lidské mysli a především moderního světa. „Nehovoříme o tom, že bychom se měli vrátit zpátky na stromy, ale poukazujeme na to, že štěstí není nikde mimo nás, že je uvnitř nás samotných. To, co hledáme a za čím běháme, to už ve skutečnosti máme dlouho doma,“ uvádí Petra Jarošová, která stála u zrodu buddhismu Diamantové cesty počátkem devadesátých let v Čechách. Buddhismus si v západním světě již dlouho získává stále větší popularitu, protože pracuje se všemi životními situacemi a učí své stoupence, žijící v uspěchané době, uvědomovat si, že materiální blahobyt či kariéra jsou v konečném důsledku pomíjivé.

Petra Jarošová je žákyně lamy Oleho Nydahla, jednoho z prvních západních učitelů, který přenesl buddhismus z Tibetu na Západ. Lama Ole Nydahl strávil společně se svou ženou Hannah několik let v Himálaji, kde se učil od 16. Karmapy a dalších hlavních představitelů tibetského buddhismu. V roce 1972 se pak stal jedním z mála lidí ze Západu, kteří získali titul lama. Buddhistická učení začal jako první předávat ve formě, která je pro Evropany srozumitelná. Petra působí z pověření lamy Oleho Nydahla jako cestující učitelka. Cestující učitelé laického buddhismu jsou lidé, kteří mají normální zaměstnání a ve svém volném čase přednášejí po celé zemi a často i po celém světě.
V rámci středeční přednášky seznámí Petra Jarošová zájemce se základními buddhistickými pojmy, jako je právě příčina a následek, učitelé v buddhismu či význam praxe a center buddhismu. Ve čtvrtek 25. 10. pak budou mít zájemci možnost přijít na druhou přednášku do děčínského buddhistického centra, která se bude týkat přímo tématu meditace, jejího využití v každodenním životě a jejích výsledků.

Buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü je jedním ze tří směrů, které předal Buddha Šákjamuni. Šířil se 1500 let v Indii, pak 1000 let v Tibetu, kde vznikly čtyři hlavní školy, mezi nimi i škola Karma Kagjü, v jejímž čele stojí Karmapa, v současnosti 17. Karmapa Thinlä Thaje Dordže. V České republice je buddhismus Diamantové cesty linie Karma Kagjü první náboženskou společností buddhistů, která je registrována Ministerstvem kultury ČR.

Více informací najdete na www.bdc.cz.