Rubriky
Kultura Zprávy

Oprava kašen na prvním nádvoří

I po dokončení dvou velkých rekonstrukčních projektů zůstává v areálu děčínského zámku celá řada menších památek, které nutně vyžadují restaurátorský zásah.

Donedávna mezi ně patřily také poškozené pískovcové nádrže před hlavním průčelím. Jde o zbytek původních kašen, které od roku 1816 zdobily vstup na můstek přes tzv. Medvědí příkop. Původně je tvořily dvě alegorické ženské postavy osazené na kamenné zídce. Každá držela nádobu, ze které prýštila voda do kamenných nádrží. Kašny vznikly podle návrhu drážďanského dvorního architekta Christiana Friedricha Schurichta, vytvořením soch byl pověřen známý český klasicistní sochař Václav Prachner. Až do poloviny 90. let tvořily obě kašny důležitou součást pohledu na hlavní vstupní partie děčínského zámku.

Během pobytu vojáků na zámku prošly kašny opravdovým martyriem. Obě sochy postupně přišly o paže a obličej jedné z nich nesl jasné stopy po střelbě. Levá nádrž utrpěla silný náraz, zřejmě od nákladního automobilu. Poškozené části pískovcových figur byly několikrát opraveny, většinou naprosto diletantsky. Kdysi půvabné ženské paže nakonec připomínaly spíše chapadla chobotnice. Nevzhledné betonové vysprávky v anatomicky nepředstavitelných tvarech se pokoušel zastřít pestrý barevný nátěr. Z cenné památky se stalo zubožené torzo.Bohužel proces zkázy obou kašen nezastavil ani odchod vojáků. Paradoxně byl dovršen během rekonstrukce můstků a zídky na prvním nádvoří v polovině 90. let. Obě ženské postavy byly při sundavání poškozeny, jedna dokonce rozlomena na několik částí. Několik následujících let zůstaly bez jakékoli ochrany či dozoru ležet na tehdy zpustlých jižních zahradách. Kamenné sokly, o které se sochy opíraly, zmizely beze stopy. Značně poškozené nádrže byly posunuty mimo své původní místo a ponechány bez jakéhokoli zásahu. Až v roce 2002 se o osud soch začalo zajímat občanské sdružení Iniciativa pro děčínský zámek. Díky jeho zásahu se podařilo obě ženské figury zrestaurovat a dnes jsou vystaveny v pokladně zámku. Narušené nádrže se ale na dlouhá léta staly nepěknou součástí pohledu na vstupní křídlo zámku.

Funkční obnova obou kašen i s vyhotovením replik obou soch byla původně součástí projektu na obnovu parku a zámeckých zahrad, ovšem z finančních důvodů byla nakonec vyřazena. Proto nezbývá než postupovat po malých krůčcích. Prvním z nich je oprava rozpadlé kamenné nádrže, kterou díky finančnímu daru pana Valdemara Grešíka letos v létě provedl restaurátor Vít Mudruňka. Jeho úkolem bylo odstranění starých vojenských nátěrů a dalších degradujících vysprávek a především slepení rozlomené nádrže. Zásah dopadl velmi dobře a při náležité péči budou obě nádrže v budoucnu moci opět pojmout vodu. Celková obnova kašen, která by významně kultivovala prostor před hlavním vstupem, ovšem bude finančně nákladná a proto bude během na delší trať.

Zdroj: www.zamekdecin.cz