Rubriky
Sport Zprávy

Domácí premiéra proti Orlům vyšla Válečníkům na výbornou!

BK Děčín vs BK Prostějov – 88:75 (20:21 40:35 68:59)
Oba týmy vstupovaly do vzájemného zápasu oslabeny o jednoho ze svých klíčových borců. Děčínský kouč Pavel Budínský nemohl počítat se službami kapitána Jakuba Houšky, který se léčí po již několikrát zmiňovaném těžkém úrazu ze sobotního klání; prostějovský kormidelník Zbyněk Choleva musel oželet služby křídelníka Pavla Slezáka (zraněná ruka) a také mladého Rudolfa Poláška, který si plní studijní povinnosti. 

Průběh zápasu: 
Za úvodního (řekněme již rituálního) potlesku vestoje fandících přítomných diváků rozehráli Válečníci part s Prostějovem skvěle, když po dopíchnutí Boba Landy a trojce Petera Sedmáka jsme brzy vedli 5:0. Další minuty však patřily Orlům, kteří i zásluhou pěti bodů Dufaulta otočili v polovině 4. minuty na 5:7. V dalším průběhu úvodní periody děčínští hráči téměř neustále dotahovali manko soupeře – a když už se podařilo Mírovi Soukupovi v 7. minutě srovnat na 13:13, záhy hosté čtyřmi body opět strhli vedení na svou stranu. V úplném závěru se nám podařilo manko zminimalizovat, takže po první čtvrtině platil stav 20:21. 

Svěřenci Pavla Budínského navázali na vydařený konce úvodní desetiminutovky i zkraje druhé, když Admir Alič pěti body v řadě strhával vedení na naši stranu – 25:21. Venta a spol. však nepropadli panice, brzy opět srovnali a vyrovnaný stav vydržel až do začátku 14. minuty, kdy se za tři body trefil exkolínský křídelník Marko – 28:28. Po této trojce však následovala šestibodová šňůra Děčína korunovaná dvěma šestkami Petera Sedmáka, která určila stav na konci 16. minuty na 34:28. Pracně vybojované vedení jsme dokázali udržet až do konce první půle, kterou mohl korunovat trojkou s klaksonem Lukáš Bažant, ale míč se nakonec z obroučky smolně vytočil směrem ven… I přesto jsme však do kabin odcházeli spokojenější za stavu 40:35. 

V první dvacetiminutovce bylo na děčínské straně nejproduktivnější duo nových posil Peter Sedmák (12 punktů), kterému se šesti body sekundoval Patrick Pope; v dresu Hanáků nejpřesněji pálili Pandula (7 bodů) a Venta se Švrdlíkem (oba po 6). 

Po změně stran družina Zbyňka Cholevy v úvodních minutách kousala a dostala se v polovině 23. minuty až na dostřel jediného bodu – 43:42. Děčínský celek však opět posadily na koně dva slepené koše; nejprve prohnal síťkou trojku Ell Sanders a po dvou trestných hodech Luboše Strii to bylo 48:42. Převaha našeho celku byla sice znatelná, ale velmi dobře bránící Hanáci nechtěli prodat svou kůži lacino… Jak však po utkání přiznal i děčínský trenér, závěr třetího kvartálu soupeře psychicky nalomil – nejprve se zpoza perimetru trefil Patrick Pope a za bouřlivého potlesku uzavřel na 68:59 s klaksonem trefou z pole Honza Jiříček. 

V závěrečném kvartálu již Válečníci bavili své diváky pohlednými akcemi – a co je hlavní, neustále si udržovali od soupeře bezpečný bodový odstup! V polovině minuty 35. předvedli pod košem interesantní kombinaci Peter Sedmák s Honzou Jiříčkem, kterou druhý jmenovaný úspěšně zakončil a za stavu 78:65 si vzal prostějovský kouč oddechový čas. Hosté v závěru přeci jen vycítili šanci na zdramatizování zápasu, když minutu a čtyřiapadesát sekund před koncem proměnil nájezd Venta – 80:73. Po time-outu, který si vzal Pavel Budínský, však setnul poslední šance hostů na zvrat Luboš Stria, který během necelé půlminuty vsítil dvě trojky a dostal obecenstvo do varu! Po závěrečném hvizdu již mohl se svými spoluhráči i opět skvělými diváky oslavit cenné vítězství, které má konečnou hodnotu 88:75. 

Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Landa, Sedmák
Prostějov – Venta, Bohačík, Pandula, Švrdlík, Dufault

Body: Sedmák 18 (+ 7 doskoků), Stria 16 (TH 6/6), Jiříček 13 (střelba 2 b. 7/6), Sanders 10, Pope 9 (+ 6 asistencí; trojky 6/3), Alič 7, Soukup 6, Bažant 5 (+ 5 získaných faulů), Landa 4 – Pandula 20 (+ 7 doskoků; trojky 7/4), Dufault 14, Bohačík 12 (+ 5 asistencí i získaných faulů), Švrdlík 10 (+ 7 doskoků a 5 F+), Venta 8 (+ 9 doskoků – z toho 5 útočných), Kohout 6, Marko 5; střelba 3 b.: 22/8 – 16/6; střelba 2 b.: 42/24 – 50/20; TH: 21/16 – 24/17; doskoky: 31:35 (útočné 7:15); chyby: 22:20; ztráty: 9:11; týmová validita: 103:69; počet diváků: 1010; nejlepší hráč utkání: Peter Sedmák (Děčín). 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz