Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs NH Ostrava

Bude i po středě platit pořekadlo „Do třetice všeho dobrého“? Po dvou výhrách nad USK Praha a v Jindřichově Hradci se Válečníci opět představí v domácím prostředí, když ve šlágru 9. kola přivítají na svém kurtu letos zatím suverénně hrající Ostravu. Tým Nové huti vlétl do letošní sezony jako uragán a v osmi kolech poznal pouze jednou hořkost porážky (padl v Nymburce) a právě za obhájcem titulu se v tabulce drží v těsném závěsu.

Moravskoslezský celek má letos co napravovat, jelikož loňská sezona se mu vůbec nevydařila. Po základní části se nedostal do skupiny A1, což by mu zajistilo papírově lehčího soupeře pro čtvrtfinále play-off. Svěřenci Dušana Medveckého se nakonec utkali ve čtvrtfinále s Prostějovem a podlehli mu hladce 0:3 na zápasy. Ostravské vedení tedy pro sezonu 2012/2013 vyhlásilo jednoznačný cíl: probojovat se do skupiny A1!

Nevydařený ročník měl za následek značnou turbulenci v kádru Ostravy, ze kterého po sezoně odešla kompletní cizinecká legie společně s Michalem Palátem, který přestoupil do Opavy; svou bohatou kariéru uzavřel také dvojnásobný vítěz ligy a trojnásobný vítěz českého poháru, křídelník Marek Stuchlý. Kompletní rozpis posil a odchozích naleznete níže v tomto článku. Z nových akvizic se zatím nejlépe jeví ex-kolínský point guard Rahsaan Ames a centr Jeremiah Wilson, které vidí i děčínský pivotman Peter Sedmák jako hlavní ostravskou ofenzivní hrozbu: 

„Podle dosavadních výsledkům jsou v týmu Nové huti lídry dva hráči – Ames a Wilson. První jmenovaný je tvůrce hry, zkušený rozehrávač, který má přehled o dění na palubovce, velmi dobře vidí spoluhráče a také dobře zvládá hru 1 na 1. Wilson je podkošový hráč na pozici 4, který má dobrou střelbu za tři body, je atletický a pohyblivý. Na tuto dvojici si budeme muset dávat největší pozor, ale nesmíme zapomenout ani na ostatní hráče, kteří jsou také nebezpeční – a hlavně: zápasy nevyhrávají jen dva hráči.“

Jak Peter sám trefně zmínil, zápasy nevyhrávají jednotlivci, ale šlapat jako hodinky musí celý tým. Co tedy považuje loňský top skórer NBL za nejsilnější stránky ve hře Nové huti?

„Ostrava se snaží hrát rychlý basketbal jako každý tým v lize. Mají solidní procento dvoubodové střelby i dobré střelce na perimetru, kteří se nebojí střílet také z těžkých pozic.“

Děčínský celek rozjel letošní sezonu velmi slušně a po šesti odehraných zápasech má na svém kontě čtyři vítězství a dvě porážky. V Nymburce jsme se drželi velmi statečně, ale domácí jednobodová prohra s Kolínem mrzí Petera i celý tým doteď: 

„Úvod sezony jsme začali celkem dobře, když tedy nepočítám zranění kapitána Jakuba Houšky. Porazili jsme Prostějov a v Chomutově jsme se štěstím vyhráli o jeden bod, ale nejvíc nás mrzí domácí prohra s Kolínem, která byla dost nešťastná. Představovali jsme si to o něco lepší, ale takový je sport. Musíme vítězit hlavně na domácím hřišti, kde je potřeba dominovat. Venku jsme doposud neměli kromě Nymburku těžkého soupeře, takže jsme posbírali cenné body ze soupeřových palubovek. Jsme nový tým, sehráváme se a myslím, že to půjde nahoru a budeme se zlepšovat – hlavně v obraně, neboť v útoku jsme silní.“

Pivotman přezdívaný Sedmo si po přestupu z USK zvyká na novou roli – a jak sám přiznává, ve své hře má ještě velké mezery, na kterých musí postupně zapracovat: 

„Já nejsem zatím se sebou vůbec spokojený. Mám rezervy v některých defenzivních činnostech, ale v tom se zatím hledá celý náš tým. Hlavně na tom budu muset nejvíce zapracovat a zlepšovat se. Celkově nemám vyrovnané výkony. V domácím prostředí se mi daří víc, venku se nemůžu dostat do rytmu, ve kterém bych se dostal do své pohody a hrál to, co umím. Pracuju na tom, aby se to zlepšilo, ale nepřipouštím si, že by to mělo takhle pokračovat. Věřím si a to je důležité. Sezona je dlouhá a já vím, že se budu zápas od zápasu zlepšovat.“

Posily Nové huti: Rahsaan Ames (Kolín), Rostislav Pelikán (Prostějov), Jeremiah Wilson, Justin Greene; s A-týmem se připravují také mladíci Yannick Habily, Adam Urbánek Jan Lyčka, Jiří Dedek a David Šubert.
Odchody z Ostravy: Michal Palát (Opava), Marek Stuchlý (konec kariéry), Savvas Manousos, Juriys Aleksejevs, Riley Luettgerodt, James Hughes; James Inge a Darren Duncan strávili v klubu pouze „epizodní“ angažmá.

V minulé sezoně se našemu celku podařilo v obou vzájemných kláních s Ostravou uspět, ale zápasy to byly velmi vyrovnané a rozhodovaly se až v závěrečných minutách. Podobně náročný, možná ještě složitější špíl očekává Peter i nyní: Očekávám těžký, ale myslím si, že kvalitní zápas, který se bude určitě líbit divákům. Musíme se na Ostravu dobře připravit, neboť v tomto ročníku NBL podává opravdu kvalitní výkony a nemůžeme je v ničem podcenit. Na druhé straně jsme v domácím prostředí, kde nás žene naše skvělé publikum, takže chceme tento zápas vyhrát.“ 

Loňské vzájemné zápasy: 
Základní část MNBL:

Ostrava – Děčín 70:79 (Hughes 14, Aleksejevs 12 – P. Houška 22, Alič 19, Stria 13)
Děčín – Ostrava 82:74 (Alič 21, Stria 15, Boyer 12 – Luettgerodt 15, Manousos 13) 

Nejlepší střelci Nové huti v dosavadním průběhu soutěže:
Rahsaan Ames – 14,5 bodu a 5 doskoků i asistencí na utkání
Jeremiah Wilson – 12,8 bodu a 9 doskoků na zápas
Adam Číž – 12 bodů a 4 asistence na utkání 
Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz 
Foto: Roman Valenta