Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín poměřé síly v Jindřichově Hradci

Povzbuzeni vysokou domácí výhrou nad USK Praha vycestují Válečníci k dalšímu venkovnímu utkání, když se v rámci 8. kola představí v sobotu od 20:30 v Jindřichově Hradci. Náboj zápasu mezi nováčkem nejvyšší soutěže a obhájcem bronzu zvyšuje i fakt, že se zápas odehraje před kamerami České televize.

Jihočeši v loňské sezoně 1. ligy jasně kralovali. V základní části prohráli pouze jednou a v následném play-off i baráži poznali hořkost porážky ve dvou případech. V baráži uspěli Lions společně s Opavou, která tak uhájila ligovou příslušnost; naopak z MNBL se pakovali hráči plzeňské Lokomotivy. Vedení klubu se po úspěšné baráži nakonec podařilo najít i dostatek financí (na tiskové konferenci po pohárovém čtvrtfinále kouč Forejt přiznal, že do nejvyšší soutěže by postoupil rád, ale uvidí se až podle financí) – a oslavy v týmu Lions mohly propuknout naplno!

V nejvyšší soutěži zatím odehráli Tomanec a spol. sedm utkání, z nichž „pouze“ jednou dokázali zvítězit. Hned v úvodním kole překvapili vysokou domácí výhrou nad Chomutovem v poměru 79:53 (tahouni JH: Kramný 17, Dygrýn a Tomanec po 12, Zachrla 10). V dalších šesti případech však již Forejtova družina nepoznala slastný pocit vítězství; v derniéře na souboj s Děčínem podlehla v důležitém klání na hřišti Ústí 71:81 (Tomanec 22, Pavlík 13, Zachrla 9).

Jednoznačným lídrem Lions je exděčínský pivotman Jan Tomanec společně se zkušeným rozehrávačem Janem Pavlíkem, křídelníkem Romanem Zachrlou a také (před časem ještě reprezentanetem) Ondřejem Dygrýnem. Naopak jihočeský celek před touto sezonou opustil další bývalý Válečník Lukáš Kraus, který v létě zaznamenal megasukces v podobě 2. místa na MS ve hře jeden na jednoho, když finále se konalo v areálu bývalého slavného vězení v Alcatrazu.

Posily JH: Radim Kramný (Svitavy), Jan Pavlík (Zlín), Tomáš Vošlajer (Nový Jičín – poslední sezonu strávil ve slovenské Prievidze).
Odchody z JH: Lukáš Kraus, Tomáš Šustek, Martin Klimeš.

Náš celek měl loni výjimečnou možnost se s budoucím nováčkem „Mattonky“ potkat i v ostrém klání. Soupeř přijel k pohárovému čtvrtfinále do ČEZ Sportcentra z důvodu řádící virózy v kabině bez tria Tomanec, Dygrýn a Kysela. Na naše hráče i přesto čekal až nečekaně složitý úkol, jelikož pozorně hrající soupeř nás nepustil během zápasu do žádného většího trháku a dramatický špíl tak dospěl až do prodloužení. V něm jsme již měli přeci jen navrch, splnili roli favorita a nakonec postoupili do semifinále.

Loňské vzájemné zápasy:
Čtvrtfinále Poháru České Pošty:
Děčín – Jindřichův Hradec 87:73 PP (P. Houška 23, Alič 18, Stria 17 – Zachrla 24, Kraus 16).

Top skóreři Lions v letošní sezoně:
Jan Tomanec – 19,9 bodu, 10 doskoků a 6 získaných faulů na utkání
Jan Pavlík – 13,4 bodu a 3 asistence na zápas
Roman Zachrla – 8,4 bodu a 4 doskoky na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz