Rubriky
Sport Zprávy

V turnajové derniéře nadělili Válečníci polské Goře stovku!

BK Děčín – Stelmet Zielona Gora 100:77 (21:22, 44:35, 69:54)
Závěrečný zápas třídenního děčínského turnaje okořenilo střetnutí našeho celku s polskou Zielonou Gorou. Po litevském Rudupisu Prienai a německém Weissenfelsu proti nám tentokrát stál na druhé straně barikády bronzový medailista z loňské sezony polské nejvyšší soutěže, který bude letos startovat i v Eurocupu. Kvalitu Stelmetu jen podtrhuje fakt, že v letošní přípravě dokázal porazit českého mistra z Nymburka vysoko 96:75!

Ve třetím klání se poprvé na turnaji objevil v děčínské sestavě rozehrávač Levell Sanders, kterého však stále ještě limitovalo zranění krční páteře; z pátečního zápasu s Weissenfelsem si naopak zranění kotníku odnesl pivot Peter Sedmák, který tak zůstal pouze v civilu na lavičce.

I ve třetím turnajovém špílu si děčínský celek udržel tradici výborných vstupů do zápasů – po čtyřech bodech Admira Aliče (který mimochodem zatížil konto soupeře během prvního kvartálu hned devíti body) během 3. minuty jsme vedli již 9:1. Jenže tým Mihaila Uvalina hlavně díky produktivnímu rozehrávači Hodgemu začal brzy manko stahovat; v 5. minutě byl stav 11:7 a na konci 8. minuty po dvou šestkách pivota Stevice již dokonce vedli hosté – 17:18. Jednobodový náskok si polský celek udržel do konce úvodní čtvrtky, po které byl stav 21:22.

Svěřencům Pavla Budínského se na jedničku podařil i začátek druhé čtvrtiny, když na konci 13. minuty po jednom trestném hodu Honzy Jiříčka jsme vedli 30:24. Šestibodovou šňůrou sice dokázala Gora srovnat na 30:30, ale další minuty jednoznačně opanovali Válečníci – tlak děčínského celku vyšperkoval zkraje 19. minuty Patrick Pope, jenž prohnal síťkou trojku zvyšující děčínský náskok na 42:33; stejný hráč si vzal pod svůj patronát i poslední útok prvního poločasu, předvedl ukázkové sólo zakončené košem a za potlesku tribun uzavřel účet první dvacetiminutovky na 44:35.

Po návratu z kabin se zprvu dostávali více do hry hosté, kteří díky agilnímu Hodgemu stáhli v polovině 23. minuty své manko na tři body – 46:43. V dalších téměř čtyřech minutách hostům úplně vyschnul střelecký prach, čehož dokázali Sanders a spol. využít téměř vrchovatou měrou! Díky šňůře 10:0 korunované nájezdem Honzy Jiříčka byl na konci 26. minuty stav 56:43. Střelecký apetit vydržel našim borcům až do konce třetí periody, po které jsme byli před svým sokem patnáct bodů v plusu – 69:54.

Závěrečnou čtvrtinu velmi výrazně ovlivnilo dění ze 33. minuty. Nejprve rozehrávač Hodge za protesty vyfasoval druhou technickou chybu v zápase a do utkání tak již nemohl zasáhnout; s verdikty sudích však nebyl spokojený ani kouč Uvalin, který byl dokonce vykázán na tribunu… Hosté byli tímto děním naprosto vyvedeni z konceptu hry, a když navíc Patrick Pope potrestal soupeřovu nedisciplinovanost šesti úspěšnými trestnými hody, přehouplo se rázem naše vedení přes dvacetibodovou hranici – 83:62. Děčínští hráči působili velmi uvolněně a bavili přítomné diváky pohlednými akcemi – skvělou ofenzivní produktivitu jen zvýraznily trojky Honzy Bejčka a Luboše Strii ze 37. minuty, po kterých to bylo o třicet! – 97:67. Dlouho předlouho se nám nedařilo dosáhnout kýženého stého bodu – až 37 vteřin před závěrečnou sirénou proměnil trestný hod Lukáš Bažant a stovka byla na světě! Konečná výhra 100:77 nad takto silným soupeřem je nesmírně cenná, i když se jedná „pouze“ o přípravu.

Body Děčína: Pope 20, Bažant 17, Alič 15, Jiříček a Stria po 11, Houška 8, Sanders 7, Landa a Soukup po 4, Bejček 3; v týmu Gory se nejvíce dařilo triu Hodge (17 bodů), Stevic (16) a Cesnauskis (10); trojky: 8:2; doskoky: 36:29; asistence: 21:8!; chyby: 35:26.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta