Rubriky
Zprávy

Policie na Šluknovsku obsadí všechny trasy, do výběžku míří vandasovci

Na Šluknovsko o víkendu vyrazí desítky policistů, těžkooděnci a psovodi. Dělnická strana sociální spravedlnosti tam v sobotu chystá hned tři akce. Ve Šluknově a Rumburku předvolební mítink, ve Varnsdorfu pak pochod nazvaný „Za pořádek a bezpečí v ulicích“.

„Již od jedenácti hodin budou kontroly na příjezdových silnicích do Šluknovska. Lidé musí počítat s tím, že budeme kontrolovat nejen posádky, ale i všechny prostory vozidel, zda v nich nejsou zbraně,“ řekla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Extremistická DSSS má na Šluknovsku kvůli napjaté sociální situaci mnoho příznivců a v nadcházejících volbách tam za ni kandiduje hodně lidí. Například Josef Mašín z Rumburku, který při loňských nepokojích organizoval některé protiromské demonstrace.

Nejrizikovější bude nahlášený pochod ve Varnsdorfu. Tamní starosta Martin Louka se obává, že DSSS na mítincích ve Šluknově a Rumburku „sebere síly“ a příznivce a bude se chtít ukázat v problematické varnsdorfské ulici Kovářská.

„Přijede sem suita pana Vandase, tedy ti, kteří loni problémy způsobili. A toto radikálnější křídlo to umí. Proto se obávám, že k problémům může dojít,“ řekl Louka.

Rumburk si stěžuje na reportáž České televize
Akce navíc přichází v době, kdy místní o situaci na Šluknovsku opět začali mluvit. Přestože kriminalita klesla, mnozí mají pocit, že jejich problémy nikoho nezajímají. Podle rumburského místostarosty Darka Švába za to může i nedělní reportáž České televize „Na divokém severu“, která situaci a frustraci lidí popsala.

„Nebyla objektivní a vyvážená, zlepšenou současnou situaci nepopsala. Člověk, za kterého se stydíme (Lukáš Kohout – pozn. red.), vyšel jako hrdina a místní lidé jako nenávistní. To je úplně mimo,“ zlobí se Šváb. Kvůli reportáži proto město posílá stížnost Radě ČT.

Radnici také vadí načasování vysílání. Původně měla být v televizi 21. srpna, nakonec to bylo šest dnů před akcí DSSS. „To ze strany veřejnoprávní televize považujeme za naprostý úlet,“ poznamenal Šváb.

Podotkl také, že DSSS má všechny své akce dlouho dopředu na webu a profesionálové by takové věci měli vědět.

Podle radnice takový obraz Šluknovska nahrává radikálům a region poškozuje, protože odrazuje investory a vzdělané lidi. „Nechtějí se sem stěhovat lékaři, protože se bojí o své děti. Investoři volají, zda s nimi má jet ochranka,“ dodal Šváb.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/