Rubriky
Kultura Zprávy

Oblíbené noční prohlídky letos naposledy

„V tajuplném přítmí ožívají postavy z minulosti zámku“ – takovým sloganem lákají již pátou sezonu noční prohlídky děčínského zámku. Pod příkrovem tmy se návštěvníci mohou vrátit na konec 17. století, kdy zámku vládl hrabě Maxmilián Thun se svou manželkou Marií, a prohlédnout si jejich sídlo v okamžiku příprav na příjezd významného hosta.

Maxmilián Thun patřil mezi významné dvořany císaře Leopolda I. Plnil pro něj řadu delikátních úkolů, jako byla například vyjednávání o jeho sňatku. Do děčínské historie se zapsal především jako iniciátor velké barokní přestavby, při které vznikly nejcennější části zámeckého areálu.

I po více než 200 reprízách je o noční prohlídky stále velký zájem. Jedním z důvodů je skutečnost, že výprava těchto představení je vskutku velkolepá – na dvě desítky účinkujících v dobových kostýmech a parukách, živá zvířata, hudba a celá řada rekvizit. „V nočních prohlídkách účinkují jak herci z řad děčínských ochotníků, tak zaměstnanci a přátelé zámku,“ vysvětluje režisér a spoluautor scénáře Miloš Vavřička. „Scénář vychází z dochovaných archivních materiálů, například účtů Maxmiliánových hostin. Všechny konkrétní postavy skutečně žily a mohly se na zámku potkat. Nicméně přesná podoba jejich setkání nikde popsána není, a proto jsme si ji mohli domyslet.“

Reakce návštěvníků jsou pravidelně velmi nadšené. „Noční prohlídky lákají i publikum, které jinak na zámek nechodí. Mnoho návštěvníků proto interiéry zámku vidí poprvé. Jiní jsou zase překvapeni tím, že se jedná o skutečné představení a nikoli jen běžnou prohlídku v noční atmosféře,“ vysvětluje Vavřička.

Změna je ovšem život, noční prohlídky se ve stávající podobě budou v letošním roce konat naposledy. V nové sezoně se návštěvníci budou moci těšit na zcela nové představení v nových prostorech. „Chtěli bychom návštěvníkům ukázat především nově opravené jižní křídlo,“ říká Miloš Vavřička. „V nedávné době se nám podařilo získat grant, z jehož prostředků bychom mohli pořídit do zatím prázdných komnat historický mobiliář. V příští sezoně se tak jižní křídlo představí veřejnosti v plné kráse, mimo jiné i během nočních prohlídek.“

Poslední příležitost zhlédnout noční prohlídky ve stávající podobě mají zájemci 17. a 24. 8. Vzhledem k omezené kapacitě je vstupenky nutno rezervovat předem a to buď elektronicky nebo na telefonním čísle 412 518 905.