Rubriky
Zprávy

Motoristé často nahrávají zlodějům

Mnozí majitelé aut v Děčíně usnadňují práci zlodějům. Zapomínají totiž svá auta, ve kterých jsou často volně odložené věci v hodnotě mnoha tisíců korun, zamykat. Jen při poslední kontrole v noci z 8. na 9. srpna odhalila hlídka městské policie patnáct odemčených aut. Výjimkou nejsou ani vozidla, ve kterých jejich majitelé nechají klíčky v zapalování.

„Strážníci se ve všech případech snaží dohledat majitele, aby si vůz zkontroloval a zamknul. V celkovém součtu za posledních několik týdnů jde o několik desítek případů otevřených vozidel,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Pokud strážníci majitele vozidla nedohledají, vozidlo uzamknou a pro jistotu i zajistí botičkou. Na auto pak vylepí upozornění, nechť majitel kontaktuje městskou policii. „Žádnou pokutu samozřejmě neplatí. Botička v tomto případě zafunguje jako pojistka proti případnému odcizení,“ vysvětlil ředitel.

S kontrolami uzamčení vozidel bude městská policie pokračovat i nadále. Majitelé vozidel zapomínají, že právě vloupání do auta je jedním z nefrekventovanějších trestných činů, jehož míra objasněnosti je poměrně nízká. „Majitelům odemčených vozidel strážníci vždy vysvětlují základní zásady ochrany majetku. Patří k nim zejména, nenechávat zbytečně v autech na očích jakékoli věci, které by mohly zloděje zaujmout. Druhou věcí je zabezpečení samotného vozidla proti krádeži. Cenově lze pořídit základní ochranu již od několika stokorun. Obecně ale platí, že každá ochrana působí jako preventivní prostředek a zvyšuje se šance, že případný zloděj vozidlo, které má nějaký ochranný prvek, raději nechá na pokoji,“ řekl ředitel. Dodal, že strážníci v dohledné době znovu zopakují informační kampaň, v rámci které budou distribuovat letáky s informacemi, jak ochránit svůj vůz proti krádeži a snížit riziko vloupání.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín