Rubriky
Sport Zprávy

Mistr světa na jednokolce je z Děčína!

Děčín má mistra světa v netradičním sportu – Jakub Rulf, který se věnuje jízdě na jednokolce, o víkendu slavil velký úspěch. Na mistrovství světa v italském Brixenu si dojel pro 1. místo v závodě muni downhill, a to jak ve věkové kategorii mužů 19 – 29 let, tak i v celkovém pořadí v rámci dvou stovek účastníků.

„Letošní trasa byla extrémně náročná a dlouhá, prudké sjezdy na vyschlém terénu s velkým prachem. Při závodě musel několikrát zasahovat vrtulník záchranné služby,“ popisuje své dojmy teprve devatenáctiletý závodník z Děčína. Loňského mistrovství světa se nemohl zúčastnit, protože se konalo na Novém Zélandu, což se bez sponzora nedalo finančně zajistit.

Celkově se světového šampionátu UNICON 16 (zkratka Unicycking contest + 16 = 16. ročník) zúčastnilo 1852 závodníků ze 32 zemí světa, například z Kolumbie, Korey či Austrálie.

Jakub Rulf začal aktivně jezdit v roce 2006, závodně poté od roku 2007, kdy rovnou vyhrál Mistrovství ČR v Chocni. Od roku 2008 se zaměřil především na závody zahraničí. Jízda na jednokolce není v České republice příliš známá. Na vrcholové úrovni v zahraničí jezdí pouze Jakub, který se specializuje na muni downhill. To znamená 5kilometrový prudký sjezd v náročném terénu.

Dále se jezdí další typy závodů:
• CROSS COUNTRY – závod v lesním terénu, podobný cyklistickým cross závodům
(zde Jakub obsadil na MS 15. místo)
• MUNI OBSTACLE – závod z uměle vybudovanými překážkami, kdy každá překážka má své bodování a vítězí ten, kdo má maximální počet bodů
(zde Jakub obsadil na MS 12. místo)
• MUNI UPHILL – závod do vrchu na čas (zde Jakub obsadil na MS 10. místo)

Mistrovství světa UNICON 16 je závodem otevřeným. Může se ho účastnit kdokoliv.

„Teď mě čeká hlavně odpočinek a v září pojedu týmový závod v Německu za německý tým Unicycle.tv,“ dodal Jakub, který by chtěl zároveň najít vhodného sponzora pro podporu svých aktivit.

Zdroj: Alena Tichá