Rubriky
Zprávy

Děčín stále bojuje s nedostatkem parkovacích míst

Stovku dalších míst nabídne od podzimu motoristům v Děčíně nový parkovací dům. Vyrůstá před obchodním domem Korál naproti hlavnímu vlakovému nádraží. Pro městskou část Podmokly to sice bude určité zlepšení parkovacích možností, v Děčíně ale platí stále to, co v mnoha jiných městech: sehnat volné míso k odstavení auta je často nemalým problémem.

V předchozích letech se sice na území města podařilo vytvořit řádově několik stovek parkovacích míst, ale pořád jich je málo. Svědčí o tom pohled do auty neustále zaplněných ulic v centrální zástavbě města. Někde se podaří dosáhnout dílčího zlepšení.

„Pokud vidíme, že někde není třeba úplně vyhovující dopravní značení, tak dáváme návrhy na změnu značení – což v mnoha případech může vést i ke zvýšení počtu parkovacích míst. A pokud máme dojem, že by někde mohla levně vzniknout parkovací místa, tak samozřejmě tento podnět magistrátu dáváme.“ připomíná ředitel děčínské městské policie Marcel Horák a dodává, že často bohužel zůstávají některá větší parkoviště prázdná jenom proto, že by motoristé museli k cíli své cesty šlapat třeba dvě stě metrů pěšky.

Šéf majetkového odboru děčínského magistrátu Tomáš Martinček vysvětluje, že nová parkovací místa se město snaží vytvářet i zklidněním dopravy: „V určité lokalitě se například zjednosměrní provoz a část ulice se využije k vyznačení parkovacích míst…“

Problémy s odstavením svých vozidel mají nejen motoristé v centrálních částech města,, ale i v sídlištích. Nejhorší je situace v Březinách, uvědomuje si děčínský primátor František Pelant zvolený do funkce z kandidátky sociální demokracie: „Máme tam tři oblasti parkování, celkový projekt by stál kolem dvaceti milionů. My jsme se ale rozhodli to dělat po etapách, takže bychom příští rok chtěli udělat první etapu v hodnotě asi pěti milionů…“

Autor: Josef Suk
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever