Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Nedal si říci
Policisty z obvodního oddělení v České Kamenici zaměstnal v sobotu večer padesátiletý muž. Zjevně posilněn alkoholem přišel do jednoho místního sociálního zařízení, kde nejdříve rozbil skleněnou výplň vchodových dveří a poté začal verbálně napadat personál a klienty. Agresivita jeho chování přitom narůstala. Hlídka, která na místo dorazila, se zprvu pokoušela využít mírumilovnějšího řešení k ukončení konfliktu a muže vyzvala, aby svého jednání zanechal. Na to výtečník reagoval tím, že se pokusil napadnout pracovníky i fyzicky. To mu policisté pochopitelně nedovolili a jeho zápěstí vzápětí zdobila kovová pouta. Pak jej pozvali na návštěvu do cely předběžného zadržení. Nabídka se nedala odmítnout a tak měl zadržený o nocleh postaráno. V neděli po obědě se ocitl opět na svobodě. S největší pravděpodobností jej teď čeká správní řízení pro přestupek proti majetku.

Plot zpeněžit nestačil
Podezřením z přečinu krádeže vloupáním odměnili v sobotu varnsdorfští policisté třiatřicetiletého muže. Ten byl v uplynulém týdnu přistižen, kterak si na pozemku zahrádky přivlastňuje patnáctimetrové pletivové oplocení v hodnotě patnácti set korun. Když na místo dorazili policisté, měl kořist připravenu u vstupní branky. Následovalo zadržení a návštěva obvodního oddělení. Nenechavci teď hrozí trest odnětím svobody v délce až tří let. To kvůli tomu, že ne tak dávno byl za takový čin odsouzen.

Čistotný zloděj
Na čistotu si zřejmě potrpí neznámý chmaták, který se včera po likvidaci zámku vloupal na balkón v mezipatře jednoho varnsdorfského panelového domu. Zde totiž sebral vyprané ošacení v hodnotě zhruba kolem pěti tisíc korun. Dopustil se tím přečinu krádeže vloupáním. A toho, aby se z něj i zodpovídal, se pokoušejí docílit policisté z obvodního oddělení.

Kamínek zapadl do mozaiky
Rumburští kriminalisté díky rozsáhlé operativní a vytrvalé činnosti ve středu dopadli a zadrželi čtyřiatřicetiletého muže, který byl zapojen do policisty nedávno rozprášeného gangu zlodějů aut. Jedná se o muže cizí národnosti vybaveného několika falešnými pasy různých států, který měl ve skupině na starosti tak zvanou špinavou práci. Ten koncem června navštívil svědka figurujícího v této kauze, přiložil mu k hlavě pistoli a „doporučil“ mu, aby proti hlavnímu již obviněnému lídrovi gangu nic policistům neříkal, jinak že „uvidí, co jej bude čekat“. Od té doby neuplynul ani měsíc a nebezpečný muž, kterého hledá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, sedí v rumburské policejní cele. Za sebou už má obvinění ze zločinu vydírání na svědkovi se zbraní v ruce a čeká na to, jak dopadne návrh na vzetí do vazby, o kterém by měl dnes odpoledne rozhodnout soud. Každopádně mu hrozí až osmileté vězení.

Konec špatný – všechno dobré
Podezření z přečinu krádeže si včera na oddělení železniční policie vyslechl osmnáctiletý mladík z Děčína. V uplynulých dvou dnech se totiž vypravil na kamenickou sehnat nějaký ten kov zpeněžitelný ve sběrně. Když pak lokalitu opouštěl, chyběl na ulici kanálový poklop, železná rohož a zde odstavený autojeřáb byl lehčí o ocelové plotny a vázací řetěz. Zůstala jen škoda za zhruba osm tisíc korun. Nenechavce lapili policisté záhy v těsné blízkosti místa. Čelí hrozbě až dvouletého pobytu v nápravném zařízení.

Měl to zkusit po dobrém
Své osobní nesrovnalosti si poněkud radikálně přišel zkraje týdne vyřešit do jednoho varnsdorfského bytu dvaadvacetiletý muž. Poté, co mu přítomná žena pootevřela dveře, vnikl proti její vůli dovnitř a začal se sápat po dvacetiletém mladíkovi. Napadl jej nejdříve slovně a pak i fyzicky. Nato měl dalším dvěma osobám vyhrožovat ublížením, nedostane-li náhradu za údajnou půjčku. Díky svému jednání a policistům skončil v cele. Než ji opustil, vyslechl si z úst kriminalistů obvinění z trestných činů výtržnictví, porušování domovní svobody, vydírání a nebezpečného vyhrožování. Teď mu za jeho excesy hrozí trest odnětím svobody v délce až čtyř let.

Drzý lapka
Z přestupku proti majetku se bude v příštím období na magistrátu města zodpovídat devatenáctiletý výtečník z Děčína. Ten nedávno na ulici poblíž Hlavního nádraží vytrhl mladíkovi z ruky mobilní telefon v hodnotě asi dvou tisíc korun a s kořistí místo kvapně opustil. Policisté jej nakonec našli a případ odevzdali úřadu. Hrozí mu pokuta ve výši až patnáct tisíc korun.

Odtrhl a sešlapal
Podezření z přečinu krádeže sdělili včera ve zkráceném přípravném řízení policisté z obvodního oddělení ve Varnsdorfu šestadvacetiletému muži. Ten onehdy neodolal měděnému okapovému svodu na budově římskokatolické budovy a sebral čtyři metry v hodnotě necelých pět tisíc korun. Pak jej sešlapal a chtěl odevzdat do sběrny. Nic při tom nedbal a to, že v posledních třech letech byl za obdobný čin pravomocně odsouzen. Nyní mu hrozí až tříletá pobyt za mřížemi.

Pro pilu po žebříku
V sousedním Rumburku na služebně se nadělovalo podezření také, tentokráte pro trestný čin porušování domovní svobody. Vyslechl si jej sedmatřicetiletý muž z okolí, který v Jiříkově vnikl na soukromý pozemek a z parapetu v prvním patře odcizil pomocí žebříku motorovou pilu v hodnotě zhruba čtyř tisíc korun. Před policisty se ale dlouho neschovával. Za svůj husarský kousek čelí hrozbě trestu až dvouletým odnětím svobody.

Podnapilý a bez oprávnění
O ztrátu řidičského oprávnění se třiatřicetiletý muž z Děčína, když ne zcela střízliv nedávno usedal za volant, bát nemusel. Žádný totiž neměl. Čeho se ale plným právem obávat mohl, bylo to, že jej zastaví ke kontrole policisté a sdělí mu podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky. A to se na Teplické ulici také stalo. Výsledek odborného vyšetření hovoří o více než jedné a půl promile a trestní zákoník zase o trestu odnětím svobody v trvání až jednoho roku.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín