Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Loupež za tmy
Další loupež se podařilo v těchto dnech odhalit rumburským kriminalistům. Jako hlavní aktéři v ní figurují dva mladiství chlapci, kteří měli v polovině května na Šluknovsku za tmy zastoupit cestu procházejícímu muži, přičemž jeden z dvojice měl na něj posléze fyzicky zaútočit. Dále jej měl prošacovat a odcizit peněženku s osmnácti stovkami, igelitovou tašku s nákupem a mobilní telefon. Pak z místa oba odešli. Napadený mimo povrchové odřeniny naštěstí neutrpěl žádná zranění. Obvinění si mladíci vyslechli včera. Čelí teď hrozbě až pětiletého pobytu v nápravném zařízení.

Sáhl, kam neměl
Stát se novým majitelem peněženky nacházející se v zadní kapse kalhot jednoho z hostů jistého děčínského podniku se nedávno rozhodl osmatřicetiletý muž. Jak si usmyslel, tak také udělal. Majitele tím připravil o více než čtyři tisíce korun a doklady. Policisté z obvodního oddělení dotáhli v těchto dnech případ úspěšně do konce a na magistrát putovalo oznámení o přestupku proti majetku. Nenechavci, jehož zájem o cizí kapsy překračuje zákonnou mez, by mohl ve správním řízení zaplatit pokutu až patnácti tisíc korun.

Příběh ze sklepa
Trestní stíhání pro přečin krádeže vloupáním a porušování domovní svobody zahájili rumburští kriminalisté proti šestadvacetiletému mladému muži ze Šluknova. K tomu se výtečník dopracoval tím, že v místě svého bydliště zavítal do sklepních prostor panelového domu, kde vysadil dveře od kójí, aby se dostal k horskému kolu, dětské autosedačce, stolní brusce, sklápěcímu stolku a ručně vyrobené káře, kteréžto předměty si vyhlédl ke zcizení. Po sobě zanechal škodu ve výši necelých deseti tisíc korun. A vzledem k tomu, že na poli trestné činnosti není žádným nováčkem, hrozí mu za recidivu trest odnětím svobody v délce až tří let.

Drogisté odhaleni
Kriminalisté z Děčína včera z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy obvinili osmatřicetiletého muže a o pět let mladší ženu. Ti se měli v uplynulém období starat v České Kamenici o prodej pervitinu a to na volných prostranstvích. Žena čelí trestnímu stíhání na svobodě, muž, který byl včera zadržen, nyní čeká v policejní cele na rozhodnutí o vazbě. Oběma pak hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Autaři dostali přes prsty
Obvinění z trestných činů krádeže vloupáním a legalizace výnosů z trestné činnosti si v uplynulých dnech z úst děčínských kriminalistů postupně vyslechli tři muži z Ústí nad Labem ve věku osmatřicet, devětatřicet a čtyřicet let. Ti mají mít co do činění se zmizeními dvou Octavií a jedné Fabie, ke kterým došlo v uplynulém období v Děčíně, Ústí nad Labem a Úštěku. Role měli mít výtečníci rozděleny tak, že nejstarší úkoloval ostatní dva členy povedeného trojlístku, aby mu automobily „obstarali“ za účelem jejich přestavby na modely dovezené ze zahraničí a následného dalšího prodeje. Kriminalisté, kteří na případu usilovně pracovali, nakonec kromě povedené trojky vypátrali ve spolupráci s policisty z Ústí nad Labem také všechny odcizené automobily. Dva z nich již byly částečně rozebrané. Celková škoda, kterou obvinění způsobili, čítá necelých pět set tisíc korun. Nejmladší z nich si k výše uvedeným trestným činům ještě připočetl maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť má stále platný zákaz řízení motorových vozidel. Všem hrozí trest odnětím svobody v délce až pěti let. (foto pod zprávami)

Neodolal tajemství kabelky
Podezření z neoprávněného opatření platebního prostředku si včera z obvodního oddělení v Rumburku odnesl jednatřicetiletý místní muž. Toho mohl být ušetřen, kdyby nedávno v jednom ze zdejších podniků odolal lákání kabelky volně položené na sedačce, nestrkal do ní své nenechavé prsty a nepřipravil majitelku o peněženku s necelými pěti stovkami a kreditní kartou. Nemusel by tím pádem ani čelit hrozbě až dvouletého pobytu v nápravném zařízení.

Neplatí na dceru, čelí obvinění
O tom, kam může vést neplnění vyživovací povinnosti, se včera na rumburské kriminálce přesvědčil šestapadesátiletý muž ze Šluknovska. Za téměř rok, po který řádně neplatí na svou dceru, mu dluh vyskočil na osmnáct tisíc korun. Nyní je obviněný z trestného činu zanedbání povinné výživy, za který trestní zákoník nabízí až dvouletý pobyt ve vězení.

Policie hledá svědky nehody
Policie ČR žádá občany, kteří viděli událost dopravní nehody ze dne 13. 6. 2012 v 15:10 hod. na ulici Teplická v Děčíně 4 u pizzerie Ciao Ciao, aby se přihlásili na telefonních číslech 974 432 570, 974 432 571, 974 432 575 nebo přímo na lince 158. Jedná se o dopravní nehodu, při které došlo k přetočení vozidla Ford Focus na střechu.

To si zavařili
Obvinění z trestných činů loupeže, vydírání, a neoprávněného opatření platebního prostředku si včera z úst rumburských kriminalistů vyslechli pětadvacetiletý mladý muž a o čtyři roky mladší dívka. Před několika dny měli vylákat na ulici místního mladíka a zde jej následně nutit pod pohrůžkou násilí k vrácení údajně zapůjčené finanční hotovosti. Pak mělo dojít ze strany muže k fyzickým útokům a odcizení kšiltovky a mobilního telefonu z kapsy u kalhot. Mezitím si od obou vyslechl další výhrůžky fyzickou újmou. Pak oba výtečníky poškozený zavedl k místu, kde měl tašku s penězi a doklady. Ty jim měl nakonec ze strachu vydat. Celková škoda čítá něco přes čtyři tisíce korun. Policisté se pustili do pátrání a včera dvojici zadrželi. Dívka byla po sdělení obvinění propuštěna na svobodu, mladík čeká v policejní cele na rozhodnutí o vzetí do vazby. Mimochodem má mít na svědomí ještě jeden skutek, kdy v únoru se poškozenému pokoušel sebrat tašku s notebookem, kterou si držel u těla. Oběma hrozí až desetileté vězení.

Telefon byl brzy zpět
Podezření z přečinu krádeže ve zkráceném přípravném řízení si včera z obvodního oddělení v Děčíně odnesl dvaadvacetiletý mladík. Ten před několika dny z odemčené kanceláře v objektu restaurace v Jílovém u Děčína odnesl mobilní telefon v hodnotě kolem šesti tisíc korun. Majiteli se podařilo přístroj dohledat a získat zpátky. Škoda se tedy nakonec nekonala. Trestný čin však ano. Poškozený nakonec událost oznámil policistům a ti případ dořešili. Podezřelému nyní hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení. Nedávno byl totiž za obdobný skutek odsouzen.

Munice dlouho spala
Překvapení čekalo včera na dělníky, kteří v Rumburku na zahradě jednoho domu vykopávali plynovou přípojku. Nalezli totiž předmět, který připomínal starou munici, zřejmě z druhé světové války. Na místo vyrazila hlídka policistů z obvodního oddělení, která zabezpečila prostor do příjezdu pyrotechnika z teplické expozitury. Ten v nálezu shledal dělostřelecký granát ráže sedm a půl centimetru, který pak zneškodnil v nedalekém bývalém pískovém lomu.

Z cizího krev neteče
Přípojku na digitální televizi a internet si ve svém bytě zařídila třiatřicetiletá žena z Děčína. Nenapadlo ji ale nic lepšího, než pořídit tuto vymoženost na jméno další osoby bez jejího souhlasu a vědomí. Provozovateli tak způsobila škodu za více než jedenáct tisíc korun a poškozenému tím také moc velkou radost neudělala. Na základě jeho oznámení začali jednat policisté z obvodního oddělení, kteří ženě včera ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu podvodu a poškození cizích práv. Za to jí hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Kaskadérem proti své vůli
Neslavně dopadla pro jednadvacetiletého mladíka včerejší jízda z obce Sněžník směrem na Děčín. Díky alkoholu, který před jízdou požil, tak trochu usnul za volantem a jeho vozidlo začalo nezadržitelně opouštět vozovku přes pravý okraj. Probral se, když kola najela na nezpevněnou krajnici, přičemž ve snaze zabránit nehodě strhl hbitě řízení doleva. Díky tomu se přes protisměrný pruh dostal do příkopu na levé straně, kde se ještě několikrát přetočil na střechu, než se zastavil. Když na místo dorazili policisté, ležel automobil na levém boku. Řidič pak při opakované zkoušce do detektoru nadýchal kolem dvou promile. Ačkoli slovo řidič je z důvodu nepřítomnosti oprávnění mírně nadnesené. Ještě včera se stal čerstvým majitelem podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky, kterým jej za jeho výkon strážci zákona odměnili ve zkráceném přípravném řízení. Teď mu hrozí až tříleté vězení.

Neprošel
Dostaveníčko s ostrahou si dal v pátek za pokladnami jednoho z děčínských supermarketů šestatřicetiletý muž. Důvodem byly čtyři kusy nezaplaceného tělového mléka, které měl výtečník poschovávané pod bundou a kalhotami. Štafetu pak převzali policisté z obvodního oddělení, kteří zadrženému sdělili podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Na přestupek ale může hned zapomenout. V nedávné minulosti byl totiž za obdobný čin trestán. Nyní čelí hrozbě až tříletého odnětí svobody.

Do sběrny nedorazil
Myslel, že je na cestě do sběrných surovin, a netušil, že policisté z železničního oddělení záhy změní cíl jeho cesty. Řeč je o třiatřicetiletém muži, který byl v pátek strážci zákona přistižen u východního nádraží, jak odnáší čtyřiadvacet hliníkových střešních tabulí, které zde odcizil z budovy skladu. Následně si vyslechl podezření z přečinu krádeže, za kterou mu díky recidivě hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín