Rubriky
Kultura Zprávy

Zámek v létě

Prázdninové měsíce jsou pro památkové objekty obdobím nejvyšší návštěvnosti. Jak se na ně chystá děčínský zámek?
„Ani my nejsme v tomto ohledu výjimkou. Červenec a srpen se podílí na celkové návštěvnosti zámku ze dvou třetin,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková. „Snažíme se proto připravit co nejpestřejší nabídku, aby si v ní vybral opravdu každý.“ O prázdninách se tak návštěvníci mohou těšit na výrazně rozšířenou nabídku prohlídek i kulturních akcí. Na své si přijdou především rodiny s dětmi, pro které budou nachystány jednak dětské prohlídky s komtesou a potom také tajemné prohlídky s Černým rytířem. „Zatímco v průběhu roku je možné tyto speciálně koncipované zážitkové prohlídky navštívit pouze v určené dny, o prázdninách budou v nabídce každý den a to hned několikrát, aby se na všechny malé návštěvníky dostalo,“ vysvětluje Iveta Krupičková. Chybět samozřejmě nebudou ani klasické noční prohlídky s velkým obsazením a bohatou výpravou. Za tajemného přítmí se do časů hraběte Maxmiliána mohou zájemci vydat dva červencové a srpnové pátky.

Milovníci kultury budou v programu zámku hledat především další představení koncertního cyklu Zámecké podvečery s hudbou. Stálé návštěvníky i letní turisty potěší také další z oblíbených varhanních koncertů v děkanském chrámu Povýšení sv. Kříže, kde vystoupí brněnský varhaník, skvělý improvizátor, Martin Jakubíček.

„V současné době také jednáme s jedním velmi zajímavým divadelním souborem, jehož originálním představením bychom chtěli oživit prostor zámeckého parku na Mariánské louce. V loňském roce nám představení pod širým nebem bohužel znemožnilo počasí, snad to letos bude lepší,“ říká Miloš Vavřička ze Zámku Děčín.

Žhavou novinkou letošního léta bude zámecké letní kino, které se připravuje ve spolupráci s děčínským kinem a jeho vedoucím Martinem Poštou. „Program bude skutečně pestrý, na své přijdou milovníci téměř všech žánrů – od komedií, přes horor až po sci-fi,“ říká Iveta Krupičková. Začíná se vždy s příchodem tmy, orientačně okolo 21:30. Cena za všechna představení bude jednotná, 70 Kč. Přesný rozpis představení najdou zájemci na plakátech.

Vstupenky si můžete rezervovat zde >>