Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Pravá – levá
Podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody si v těchto dnech vykoledoval devatenáctiletý mladík z Děčína. Dvakrát v tomto týdnu měl totiž střešním okénkem vniknout do stejného bytu, kdy v pondělí měl z pravého nočního stolku v ložnici sebrat přes dva tisíce korun a včera pro změnu čtyři tisíce z levého. Pak už následovala návštěva obvodního oddělení. Teď mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

Vzali v lese závoru
Část kovové závory uzavírající lesní cestu v Lobendavě proti vjezdu vozidel, nedávno zmizela. Nenechavec, který ji odlomil, tak celé zařízení učinil neupotřebitelným. Jinými slovy je teď k ničemu. Škoda byla vyčíslena na zhruba čtyři tisíce korun. Policisté z Velkého Šenova se nakonec dostali na kobylku dvěma výtečníkům ve věku osmadvacet a čtyřiadvacet let, kteří mají mít tuto lumpárnu na svědomí. Včera jim na služebně sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže. A protože činu se měli dopustit v recidivě, hrozí tandemu až tříleté odnětí svobody.

Krádež v lesoparku
Okrasné dřeviny v hodnotě kolem dvou tisíc korun odcizil neznámý nenechavec v českokamenickém lesoparku. Tím se dopustil přestupku proti majetku. Případem se zabývají policisté z místního obvodního oddělení. Bude-li pachatel dopaden, může ve správním řízení zaplatit až patnáctitisícovou pokutu.

Hladová knihomolka parádnice
V krátkodobém zadržení se včera odpoledne ocitla téměř dvacetiletá dívka. To proto, že v marketu byla přistižena při krádeži dvaceti knih, potravin a oděvů. Při následné prohlídce pak policisté u zadržené nalezli ještě novou rtěnku a řasenku, čímž se ukázalo, že před tím „nakupovala“ také v drogérii. Celková škoda přesáhla hranici pěti tisíc korun, takže s pouhým přestupkem se může rozloučit. Místo toho si vyslechla podezření z trestného činu krádeže, za který jí hrozí až dvouleté vězení.

Skončil
Děčínským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, který v poslední době působil svému okolí nemalé potíže. Sedmadvacátého dubna vstoupil nezajištěnými vrátky na zahradu, kde ze stolu stojícího před domem sebral mobilní telefon. Na ten pak stačil provolat asi sedmnáct tisíc korun. Pak si dal na chvíli pokoj a do akce se opět pustil v minulém týdnu. Během po sobě následujících tří dnů vnikl dvakrát do areálu firmy a jednou do objektu dílny. Z těchto míst odnesl dvě úhlové brusky, vrtačky, chladič tahače, disky ke kolům, hliníkový ventil, další nářadí a různé kovové předměty. Sečteno a podtrženo čítá škoda něco přes čtyřicet tisíc korun. Od včerejšího dne čelí devětatřicetiletý výtečník obvinění z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Díky recidivě mu teď hrozí až tříletý pobyt v žaláři.

Opilý bez řidičáku
V Jílovém u Děčína zastavili včera odpoledne ke kontrole policisté čtyřiačtyřicetiletého muže. Právě se chystal zaparkovat své vozidlo. Žádosti o předložení řidičského oprávnění strážcům zákona nevyhověl, žádný u sebe totiž neměl. A aby to nebylo málo, nadýchal ještě při následné opakované zkoušce na alkohol přes dvě a půl promile. To nemohlo dopadnout jinak, než sdělením podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky, které si pak na služebně vyslechl ve zkráceném přípravném řízení. Teď může přemýšlet, stálo-li mu to pití za hrozbu až ročního odnětí svobody.

Příliš velká důvěra
Představte si, že někomu svěříte přes tři sta tisíc korun na nákup nového vozidla a po několika měsících nemáte ani automobil ani peníze. Do takové role se dostal pětašedesátiletý muž z Děčína, když se s důvěrou obrátil na dvaačtyřicetiletého výtečníčka. Ten si v těchto dnech převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro podvod. Kriminalisté mu jej museli poslat do věznice, kde jev současné době ubytován za jinou nekalou činnost. Budiž tento případ ponaučením pro všechny, kteří lehkovážně svěřují finance do rukou podobných živlů.

Řádil v baru
Podezření z trestného činu výtržnictví si včera na obvodním oddělení v Děčíně vyslechl osmadvacetiletý výtečník. Ten totiž nedávno v jednom místním baru způsobil nemalý poprask. Začal tím, že napadl mladíka, kterého udeřil pěstí do obličeje. Pak svůj hněv obrátil proti jeho přítelkyni, kterou strčil tak, že upadla a udeřila se do hlavy. To mu stále bylo málo, tak popadl proutěnou židli, kterou hodil směrem k baru, kde právě seděl jeden z hostů. Toho zasáhl. Nakonec atakoval svou přítelkyni a jejího bratra. Pak už na místo dorazili policisté. Shodou šťastných náhod způsobil všem jen lehká zranění, která si u nikoho z napadených nevyžádala lékařské ošetření. Co se týče poškození zařízení, čítá škoda zhruba tisíc korun. Teď mu za jeho excesy hrozí odnětí svobody v délce trvání až dvou let.

Dělal nepořádek a kradl
Případ nedávného vniknutí do domu ve Starých Křečanech se podařilo vyřešit policistům z místního obvodního oddělení. Dopadli dvaatřicetiletého muže, který v bytě poškozené natropil řádnou neplechu. Než konečně odcizil v obývacím pokoji televizor s videorekordérem, stačil v ostatních místnostech rozházet zařízení. Včera si ze služebny odnesl podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, které si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení. Za to může skončit v nápravném zařízení až na dobu tří let.

Platit se prostě musí
Více než patnáct tisíci korun dluží na svou dceru pětatřicetiletý muž z Děčína. Dluh se nastřádal za zhruba dva a půl roku, po které svou povinnost zanedbával. Dohru měl případ takovou, že si otec včera z úst kriminalistů vyslechl obvinění ze zanedbání povinné výživy. Za to mu může soudce udělit trest až dvouletého odnětí svobody.

Viděli jste nehodu?
Podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení si včera z dopravního inspektorátu odnesl třiačtyřicetiletý muž. V neděli desátého června v odpoledních hodinách na trase z Ústí nad Labem – Děčín v obci Dobkovice havaroval se svým vozidlem v ne právě střízlivém stavu. Vjel do protisměrného pruhu, kde dostal smyk a dále pokračoval mimo vozovku. Zde se srazil se zábradlím silniční propusti a přes travnatý svah se vrátil na silnici. Když se vůz zastavil, zůstal stát podélně za levým okrajem komunikace. Policisté, kteří na místo dorazili, odvezli řidiče na odběr biologického materiálu do nemocnice, neboť dechová zkouška se mu příliš nedařila. Výsledek odborného vyšetření hovoří o více, než dvou promile alkoholu v krvi. V době nehody mělo kolem inkriminovaného místa projíždět směrem do Ústí nad Labem vozidlo BMW 118i tmavě šedé, nebo černé barvy, SPZ začínající 5U2, jehož řidič by mohl policistům poskytnout důležité svědectví o průběhu této kolize. Policie tedy žádá nejen řidiče uvedeného vozidla, ale jakékoli další případné svědky, aby kontaktovali číslo 974 432 570, nebo linku 158.

Auto prostě trezor není
Dalším, kdo nalákal lapku do svého vozidla na aktovku uloženou na podlaze, je sedmatřicetiletá žena z Děčína. Včera ponechala automobil zaparkovaný na ulici Kamenická a zloděj na sebe nenechal dlouho čekat. Poškozená tak přišla o jednadvacet tisíc korun, které měla v aktovce uložené. Policisté opět varují před takovýmto lehkovážným počínáním. Jakékoli cennosti, aktovky, batohy, elektronika, notebooky a další věci ponechané bez dozoru v automobilech jsou spolehlivým magnetem pro nekalé živly a velmi často se na to doplácí. Po pachateli pátrají Strážci zákona z obvodního oddělení. Dopustil se krádeže, za kterou může být potrestán až dvouletým vězením.

Moc si nepolepšil
Varnsdorfští policisté hlídkující včera večer v ulicích zastavili v Dolním Podluží ke kontrole vozidlo, za jehož volantem seděl třiadvacetiletý mladík. Záhy se však ukázalo, že dotyčný má vyslovený zákaz řízení vozidel až do roku 2014, který evidentně nerespektuje. Teď mu tedy k zákazu přibylo ještě podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, za který zákoník nabízí trest odnětím svobody v délce až tří let.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín