Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Objasněná loupež
Loupež, která se odehrála koncem dubna ve Velkém Šenově, objasnili v těchto dnech díky usilovné práci kriminalisté z Rumburku. Ta se odehrála tak, že osmašedesátiletého pána kdosi v nočních hodinách paralyzoval neznámou látkou, kterou mu nastříkal do obličeje, a pak mu sebral z náprsní kapsy peněženku, ve které měl uloženo tisíc korun, platební kartu a doklady. Následně ještě vybral v bankomatu dalších bezmála deset tisíc korun. Čtyřiadvacetiletý mladík z Varnsdorfu, který by měl mít tento zavrženíhodný skutek na svědomí, již čelí obvinění ze zločinu loupeže a tím pádem i hrozbě až desetiletého vězení.

Fingovaná nehoda
Ne každá dopravní nehoda se odehraje tak, jak ji účastníci oznámí. Zvláště pak v případě, kdy se dva filutové dohodnou, že tak trochu pustí žilou pojišťovně. Vyprávět by o tom mohl osmačtyřicetiletý muž a čtyřiatřicetiletá žena z Děčínska. Ti už vědí, že fingovat kolizi za účelem finančního přilepšení se může velmi nevyplatit. Oba již mají od děčínských kriminalistů sděleno obvinění pro trestný čin pojistného podvodu. Představa, že by mohli skončit za mřížemi až na pět let, určitě moc příjemná není.

Ze sklepa do sběrny
Policisté z obvodního oddělení z Benešova nad Ploučnicí sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody dvaadvacetiletému mladíkovi. Ten se před několika dny vloupal do sklepa jednoho místního domu, kde sebral dvoje funkční akumulační kamna. Ty pak znehodnotil odstraněním izolačních prvků a skončily ve sběrně. Výtečník může pro změnu skončit v nápravném zařízení a to na dobu až tří let. Škoda, kterou způsobil, se pohybuje kolem hranice osmi tisíc korun.

Vypečená návštěva
Podezření z krádeže si včera na služebně v Krásné Lípě vyslechl devatenáctiletý mladík. Policisté mu jej nadělili z toho důvodu, že před několika dny si měl v bytě svého bratra přivlastnit mobilní telefon, počítačové hry a peněženku s doklady. Způsobil mu tím škodu ve výši kolem dvou tisíc korun. Na přestupek to ale neuhrál, protože za obdobný skutek byl nedávno potrestán. Tudíž mu nyní hrozí až tříleté vězení.

Ach ten alkohol
Šestačtyřicetiletou ženu, která si při řízení motorového vozidla počínala nad míru nezodpovědně, zastavili včera večer odpoledne ke kontrole policisté z Varnsdorfu. Během ní vyšlo najevo, že paní není právě střízlivá. Dechová zkouška, potvrdila přítomnost více než dvou a půl promile alkoholu. Následně si ve zkráceném přípravném řízení vyslechla podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky, díky čemuž čelí hrozbě až ročního pobytu v nápravném zařízení.

V hádce sebral telefon
Podezřením z přečinu krádeže na osobě obdarovali včera policisté z obvodního oddělení v Děčíně sedmadvacetiletého místního muže. K tomu se dopracoval tím, že při nedávné hádce měl své bývalé přítelkyni sebrat mobilní telefon, dvoje cigarety a svazek klíčů. Věci pak dobrovolně vydal na služebně. Kvůli tomuto neuváženému jednání teď čelí hrozbě trestu odnětím svobody v trvání až dvou let.

Pozor na věci!
Pomalu začíná kempová sezóna a lapkové již vystrkují růžky. Jeden z nich včera slídil kolem dvou karavanů zaparkovaných na Staré Olešce. Výsledkem jeho pátrací činnosti bylo zmizení tří párů trekingových bot, nabíječky k notebooku, stolek a lehátka. Návštěvníci z ciziny jistě neměli velkou radost z patnáctitisícové škody, kterou jim zloděj po své návštěvě zanechal. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení ve Hřensku.

Nedají si říci
Podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí si včera na obvodním oddělení ve Varnsdorfu vyslechl čtyřiatřicetiletý muž. Včera v podvečer jej totiž na ulici zastavili místní policisté ke kontrole, během níž zjistili, že za volantem nemá co pohledávat, neboť má stále platný zákaz řízení motorových vozidel vyslovený úřadem. Díky nerespektování tohoto rozhodnutí mu hrozí až tříleté odnětí svobody.

Opět zmizely věci z automobilu
O tom, že ponechávání cenných věcí a peněz ve vozidlech nemívá dobrých konců, se včera přesvědčil muž z Jílového u Děčína. Neznámý lapka mu ze zaparkovaného automobilu odcizil peněženku s finanční hotovostí, občanský a řidičský průkaz a platební kartu. Zanechal mu tak škodu kolem dvou tisíc korun a velké nepříjemnosti plynoucí z vyřizování nových dokladů. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení.

Musí na čas z domova
Institut vykázání využili včerejšího dne policisté z obvodního oddělení v případě sedmadvacetiletého místního muže. Ten měl fyzicky napadat svou přítelkyni a vyhrožovat ublížením na zdraví, přičemž strážci zákona shledali, že toto jednání se má opakovat a stupňovat. Podmínky byly tedy splněny a výtečník má deset dní na to, aby přehodnotil své chování.

Pouze bral
Trestní stíhání pro podvod zahájili děčínští kriminalisté proti dvaapadesátiletému muži. V minulosti si měl od známého zakoupit vozidlo v hodnotě sto sedmdesát tisíc korun, ale s tím že jej zaplatí později, až bude mít dostatek finančních prostředků. Pak si měl od něj ještě k tomu půjčit sto tisíc korun s podmínkou, že je vrátí do týdne. Dodnes ale z obojího neuhradil nic a existuje důvodné podezření, že to neměl v úmyslu už od samého počátku. Teď kvůli tomu čelí hrozbě až pětiletého odnětí svobody.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín