Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Magnet na maléry
Podezření z přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody si včera z obvodního oddělení odnesl osmatřicetiletý muž z Děčína. Ten měl v noci na včerejšek vniknout do sklepa domu na Teplické ulici a zde odcizit jednadvacet čtyřmetrových lešenových ocelových trubek. Po sobě zanechal škodu ve výši kolem pěti tisíc korun. Jak vidno, policistům stačilo několik hodin a výtečníčka našli. Vzhledem k tomu, že skutku se měl dopustit v recidivě, hrozí mu až tříletý pobyt ve vězení.

Akci nedokončili
Dalšími, kteří si ze služebny, tentokrát v Krásné Lípě, odnesli podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, jsou dvaadvacetiletý mladík a o dva roky mladší dívka. Ty svedla díra v plotě k návštěvě pozemku jedné rekreační chaty ve Chřibské. Pak se po vypáčení zámku dostali do kůlny, kde počali do tašky ukládat různé kovy. Najednou kde se vzal, tu se vzal soused a lumpárnám byl konec. Zadržel dvojku do příjezdu policistů a zbytek příběhu je popsán v úvodu. Oběma teď hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Vypečená návštěva
Další případ, který si policisté z obvodního oddělení v Děčíně přiřadili do kolonky „objasněno“, je krádež mobilního telefonu, ke které došlo v uplynulém období. Muži zákona vypátrali čtyřiadvacetiletého mladíka, který měl poškozené sebrat přístroj během návštěvy u ní v bytě. Od včerejšího dne má ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z krádeže. A vzhledem k tomu, že za takový čin byl nedávno odsouzen, hrozí mu teď trest odnětí svobody v trvání až tří let.

Nechtěl
Zhruba dvě a půl promile alkoholu v dechu naměřili v noci na včerejšek policisté z Rumburku šestatřicetiletému muži, kterého zastavili ke kontrole. Před tím ale musel být zpacifikován, neboť sveřepě odmítal uposlechnout výzvu k předložení dokladů. Do oběda pak pobyl v cele. A než jej policisté po poledním pustili, sdělili mu podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky, za které trestní zákoník nabízí až dvouleté vězení.

Případ odcizených automobilů pokračuje
Zde popsaný případ rozsáhlé kriminality související s odcizenými automobily má další pokračování. Dnes v časných ranních hodinách zadrželi policisté ze zásahové jednotky z Ústí nad Labem devětadvacetiletého muže, který by měl v této kauze sehrát svou roli. S největší pravděpodobností bude dnes obviněn z legalizace výnosů z trestné činnosti. Poté budou policisté usilovat o to, aby byl vzat do vazby. Trestní stíhání pro tento trestný čin si včera od rumburských kriminalistů vyslechl také čtyřiačtyřicetiletý muž. Kromě toho je v současné době obviněno ještě dalších jedenáct lidí ve věku od devatenácti až do čtyřiapadesáti let, převážně ze Šluknovska. Ve hře jsou kromě zmíněného paragrafu také trestné činy podílnictví a krádež. Obviněným hrozí dle míry zavinění tresty odnětím svobody v délce trvání od dvou až do šesti let. Tři lidé byli již vzati do vazby.

Tak se problémy neřeší
Trestní stíhání pro trestný čin výtržnictví a ublížení na zdraví nadělili včera rumburští kriminalisté třiatřicetiletému muži z Varnsdorfu. Ten nedávno po slovní potyčce završil nesrovnalosti s poškozeným tak, že jej fyzicky napadl v budově úřadu. Způsobil mu tak zranění v obličejové části, kvůli kterým musel být napadený ošetřen v nemocnici. Horká hlava by tak obviněného mohla přivést do nápravného zařízení až na tři léta.

Lezl, kam neměl
A ještě jedno trestní stíhání zahájili včera rumburští kriminalisté. Tentokráte pro krádež vloupáním a porušování domovní svobody. Obviněným je třiatřicetiletý výtečník z Děčína. Ten začátkem června ve Varnsdorfu vnikl i s vozidlem na pozemek rekreační chalupy a dále pak do zde stojící kůlny. Odtud odnesl křovinořez, motorovou pilu, sekačku a televizor. Před tím, koncem května měl ještě odcizit v Děčíně automobil. Škoda, kterou způsobil, překročila stotisícovou hranici. Teď čelí hrozbě až pětiletého vězení.

Stavbokaz
Z rekonstruované části jedné děčínské restaurace zmizely před několika dny železné součásti lešení a traverza. Z nedaleké stavby mostu přes Jílovský potok pak také nerezové zámky a tyče. Celková hodnota čítá asi pětatřicet tisíc korun. Policisté z obvodního oddělení, kteří na případu pracovali, dopadli pětačtyřicetiletého muže, který by měl mít tyto lumpárny na triku. Včera mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z krádeže. Za to mu hrozí až dvouleté vězení.

Pil a boural
O tom, že alkohol značně otupuje způsobilost k řízení automobilu, se za velmi nepříjemných okolností přesvědčil v sobotu ve Šluknově místní čtyřiačtyřicetiletý muž. Ten při výjezdu z obce poněkud opomněl dát křižovatce přednost projíždějícímu vozidlu a kolize byla na světě. Naštěstí se obešla bez zranění, i když jedna z žen byla převezena do nemocnice na vyšetření. Policisté, kteří na místo dorazili, naměřili výtečníčkovi kolem dvou a půl promile špiritusu v dechu. Odevzdal tedy řidičský průkaz a následoval policisty na služebnu, kde si vyslechl podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky. A díky tomu, co způsobil, mu hrozí až tříleté vězení.

Ve sklepě neměli co dělat
Nedávné zmizení dvou bicyklů ze sklepních prostor v panelovém domě ve Varnsdorfu objasnili koncem uplynulého týdne policisté z místního obvodního oddělení. Na svědomí by jej měli mít dva mladí muži ve věku dvaadvacet a pětadvacet let. V pátek si vyslechli podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody a to ve zkráceném přípravném řízení. Vzhledem k tomu, že oba byli v minulosti za obdobnou trestnou činnost odsouzeni, hrozí jim až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Odložené věci patří stále majiteli
Podezření z trestného činu zatajení věci si z obvodního oddělení v Rumburku odnesl koncem týdne šestašedesátiletý muž. Na stolku v chodbě jedné z místních bank totiž spatřil odloženou obálku s penězi a náušnicemi v celkové hodnotě přes devět tisíc korun, přičemž ho nenapadlo nic lepšího, než si ji přivlastnit. Majitelka, která zde cennosti ponechala, z místa odešla. Nenechavci hrozí až roční odnětí svobody.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín