Rubriky
Turistické cíle

Prohlídky podzemních chodeb pevnosti Terezín

Klub Vojenské Historie – Pevnost Terezín Vás srdečně zve na celodenní nedělní prohlídky podzemního minového systému Hlavní pevnosti Terezín. Navíc je součástí procházka po systému opevnění Hlavní pevnosti a výstava historických pohlednic a plánů v bývalém muničním skladu. Prohlídky se konají v neděli 24. 6. 2012 a v červenci každou neděli. Začátky jsou každou celou hodinu od 9 do 17 hodin včetně. Místo srazu v nároží ulic Školní a Dukelských hrdinů – GPS: N 50° 30.680´, E 14° 8.743´.
Podrobnosti na www.pevnost-terezin.cz.
Ve svátek 5. a 6. 7. nás v případě zájmu o prohlídku můžete v průběhu celého dne kontaktovat na tel. 607 665455 nebo nás najdete přímo na hradbách v areálu Ravelinu č. XVIII, kde budeme na secvičné vojenských historických jednotek.
Bastionová pevnost Terezín (Theresienstadt) byla postavena nedaleko soutoku řek Ohře a Labe. Výstavba probíhala mezi lety 1780 až 1790, kdy byla pevnost dokončena do bojeschopného stavu – byl dokončen obranný systém pevnosti, postaveny budovy zajišťující zázemí především vojenské posádky a postaveno několik civilních domů.
V rámci světového pevnostního stavitelství představuje pevnostní město Terezín unikátní příklad aplikace teorií francouzské vojenské inženýrské školy v Mezières, konkrétně se jedná o největší a nejúplnější praktické uplatnění této vrcholné a zároveň závěrečné fáze vývoje bastionového způsobu opevňování. A společně s východočeskou pevností Josefov, je Terezín v rámci pevnostní architektury unikát v celosvětovém měřítku.
Pevnostní město Terezín se dodnes zachovalo ve značně historicky věrohodném stavu se zachovaným systémem opevnění včetně funkčního zavodňovacího a odvodňovacího systému.
Přijďte poznat tuto unikátní technickou stavbu a projít prohlídkovou trasu podzemních chodeb s odborným výkladem.

411 55 Terezín, Česká republika