Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Party se nekoná
Alkohol, chipsy a crackery se ve středu odpoledne pokoušel v jednom z varnsdorfských marketů odcizit dvaapadesátiletý muž. Měl však smůlu a při této nekalé činnosti byl přistižen ostrahou prodejny. Na rozdíl od většiny lapků, kteří berou v obchodech věci v hodnotě pod hranicí přestupku, tento netroškařil. Hodnota věcí, které si chtěl odnést, činí necelých patnáct tisíc korun. Zadrženého si převzali policisté a putoval do cely. Šlo totiž o cizince a tak hrozilo, že spravedlnosti uprchne. Na svobodu byl propuštěn včera obtěžkán podezřením z krádeže, kterého se mu dostalo ve zkráceném přípravném řízení. Za to mu hrozí až dvouleté vězení.

Drahá voda a ořechy
Podezření z krádeže si včera z obvodního oddělení v Děčíně odnesl pětadvacetiletý místní výtečník. V uplynulých týdnech totiž navštívil stánek s občerstvením a renomovanou kavárnu. Problém byl v tom, že mimo pracovní dobu. V prvním případě ulomil petlici u chladícího boxu, ze kterého odnesl osm nápojů, ve druhém poškodil rolety před okny kuchyně, kudy prostrčil ruku a nabral do hrsti sekané ořechy. Škoda, kterou způsobil, se tak více týkala poškození, než odcizených věcí. Nepříjemné je ale na celé věci to, že skutků se měl dopustit v recidivě, což zásadně mění situaci. Díky tomu nyní čelí hrozbě až tříletého pobytu v nápravném zařízení.

Do cizích bytů vstup zakázán
Nedobře dopadly pro šestadvacetiletého muže z okolí Rumburku jeho nedávné excesy. Nejdříve verbálně i fyzicky napadl na ulici devatenáctiletého mladíka. Pak odešel a vrátil se po asi deseti minutách ke dveřím jeho bytu, kde se mlácením do nich dožadoval, aby poškozený vyšel ven. Ten je však pouze pootevřel a snažil se jeho počínání zabránit. Útoční jej však zatlačil dovnitř a v ataku pokračoval. Nic při tom nedbal, že je v cizím bytě a ostatní přítomní se dožadují jeho odchodu. Díky tomu se dostal do konfliktu se zákonem, který včera vyvrcholil sdělením podezření z výtržnictví a porušování domovní svobody na obvodním oddělení místní policie. Visí nad ním hrozba až tříletého odnětí svobody.

Ani na kole ne
Políček do tváře mýtu mnoha lidí, že jízda pod vlivem alkoholu na obyčejném kole nevadí, uštědřili včera večer policisté z Varnsdorfu. Ke kontrole zastavili třicetiletého cyklistu, který při opakované dechové zkoušce vykázal v průměru necelé dvě promile. Věc strážci zákona oznámili na úřad, který ji nadále bude řešit jako přestupek v dopravě, za který v takovém případě hrozí až padesátitisícová pokuta.

Další úspěch
Předměty zjevně sloužící k výrobě omamných psychotropních látek nalezli včera při domovní prohlídce rumburští kriminalisté u pětadvacetiletého místního mladíka. Ten měl v uplynulém období drogu zvanou pervitin nejen nelegálně opatřovat nebo prodávat, ale v některých případech i vyrobit. Policisté tak úspěšně završili případ, na kterém pracovali již nějakou dobu. Zabavený materiál putoval k odborným expertízám a zadržený na policii. Odtud si odnesl obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Za to mu hrozí až pětileté vězení.

Alkohol opět bodoval
Devětadvacetiletého řidiče zastavili v úterý v nočních hodinách policisté z obvodního oddělení v Děčíně. Během kontroly mu dali dýchnout do přístroje, aby se přesvědčili, jestli náhodou neřídí pod vlivem alkoholu. A bohužel, dobře to nedopadlo. Displej při opakovaném měření ukazoval něco kolem dvou promile. To samozřejmě znamenalo konec jízdy, a následné sdělení podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení. Trest za takové počínání může mít podobu až ročního vězení.

Nechtěl, ale musel
Již začátkem dubna měl pětapadesátiletý muž z okolí Děčína nastoupit výkon trestu odnětím svobody. To ale neučinil a snažil se této nepříjemné povinnosti vyhnout. Ne na dlouho. Policistům z Benešova nad Ploučnicí se podařilo sabotéra vypátrat, takže si příliš nepomohl. Naopak si na konto připsal obvinění z maření výkonu úředního rozhodnutí, což jeho tristní situaci rozhodně nevylepší.

Škodná udeřila
Lesníci zřejmě nevěřili vlastním očím, když včera odpoledne přišli na louku ve Varnsdorfu. Neznámý nenechavec zde pokácel dva vzrostlé stromy, mezi kterými měli postavený posed sloužící k čekané na zvěř a který pachatel poté odcizil. Majiteli zanechal škodu ve výši kolem pěti tisíc korun. Případ se snaží vyřešit policisté z místního obvodního oddělení.

Risk kvůli málu
Motorový olej v hodnotě necelých sedmdesáti korun se včera večer snažil bez zaplacení vynést z děčínského hypermarketu dvaačtyřicetiletý muž. Kvůli tak malé částce neváhal riskovat podezření z krádeže a hrozbu až tříletého vězení. Za obdobný čin byl totiž poměrně nedávno potrestán. Jak už to v podobných případech bývá, byl zadržen a skončil na obvodním oddělení. Tam jej policisté vyřešili ve zkráceném přípravném řízení.

A ještě jeden risk
A ještě jeden podobný případ se odehrál nedávno v jiném děčínském hypermarketu. Tentokráte v hlavní roli figuruje dvaačtyřicetiletý muž a zaměřil se tentokrát hlavně na potraviny. Zřejmě mu nebylo příjemné vracet ochrance na parkovišti před prodejnou konzervy tuňáka, salám a máslo, které odnesl bez zaplacení. Výtečníkovi se ale poté podařilo utéci. Případ pak úspěšně dořešili policisté z obvodního oddělení, kteří muže dopadli a včera mu sdělili podezření z krádeže.

Dojel na alkohol
Podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky a hrozbu až ročního vězení si včera ze služebny ve Velkém Šenově odnesl dvacetiletý mladík. Nějak si nedokázal vybrat mezi jízdou a alkoholem a zkombinoval obojí. To se mu v katastru obce Vilémov, kde jej policisté zastavili ke kontrole, vymstilo. Nadýchal přes jedno a půl promile a dál nejel. Respektive jel, ale ne ve svém autě, ne tam, kam měl původně namířeno a nebyl to on, kdo seděl za volantem. Návštěva obvodního oddělení pro něj snad byla poučnou zkušeností.

Nafta tekla proudem
V noci na dnešek pustil neznámý nenechavec v Rumburku žilou zaparkovanému nákladnímu vozidlu s přívěsem. Po odstranění víčka nádrže odčerpal dvě stě padesát litrů motorové nafty v hodnotě přes osm tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z místního obvodního oddělení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín