Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Pět za pět
Děčínským policistům se v těchto dnech podařilo dopadnout jednapadesátiletého muže, který měl zhruba od poloviny dubna do poloviny května podnikat ve Městě a blízkém okolí nevítané návštěvy do různých objektů. Postupně vnikl do restaurace, kotelny, hotelu a dvou kanceláří. V jeho rukou tak mělo skončit pět notebooků, tiskárna, fotoaparát. Motorová pila, finanční hotovost ve výši několika desítek tisíc korun, cigarety, potraviny a tvrdý alkohol. Samozřejmě po něm zůstala nějaká ta škoda, například v podobě vypáčených dveří. Celková škoda se pak pohybuje ve výši kolem sto padesáti tisíc korun. Poslední slovo měli prozatím kriminalisté, kteří proti výtečníčkovi zahájili trestní stíhání pro trestný čin krádeže vloupáním a poškození cizí věci. Obviněnému hrozí až pětiletý pobyt ve vězení.

To si odnesli
Horský bicykl, rozkládací rudlík, aku šroubovák, vrtačku pilu a rozbrušovačku si minulý týden kdosi odnesl z místnosti sloužící jako „kolárna“ v jednom Varnsdorfském domě. Po pachateli zůstala jen rozlomená fabka a škoda přibližně za deset tisíc korun. Na policisty z místního obvodního oddělení si ale kdejaký lapka nepřijde. Za pár dní vypátrali dvojici, která by měla mít v nekalé akci prsty. Včera si třicetiletá žena a její o šest let starší kamarád vyslechli podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Za to jim hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Černá a zelená
Zhruba dvacetitisícovou škodu způsobil neznámý vandal na asi rok staré fasádě domu v Rumburku. Černé a zelené čáry se táhnou přes tři stěny. Po pachateli pátrají policisté z místního obvodního oddělení. V případě dopadení se bude zodpovídat z trestného činu poškození cizí věci, za který trestní zákoník nabízí až rošní odnětí svobody.

Magneti
Podezření z přečinu porušování domovní svobody ve zkráceném přípravném řízení si včera na obvodním oddělení v Rumburku vyslechli dva mladíci ve věku osmnáct a jednadvacet let. To díky tomu, že nedávno vnikli po menší demontáži oplocení na pozemek rodinného domu, kde sebrali železnou traverzu a nějaké ty trubky v celkové hodnotě zhruba dvanáct set korun. Policistům se podařilo dohledat jak kov ve sběrných surovinách, tak oba výtečníky. Teď jim hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.

Baterie
Ne každému postačí odpykat si soudem uložený trest jednou, aby přestal s protiprávní činností. Příkladem v tomto může být dvaatřicetiletý muž z Děčína, který se včera odpoledne vypravil do jednoho z místních marketů pro baterie. Z pultu odebral hned šest balení, a šup s nimi pod oděv. U pokladen promarnil svou poslední šanci opustit prodejnu bez problémů. Nezaplatil. Nato byl zadržen a putoval na policii, zatímco baterie udělaly čelem vzad a vrátily se do regálu. Příběh končí tradičním sdělením podezření z krádeže a hrozbou až tříletého odnětí svobody.

Porušil zákaz
Další případ nerespektování zákazu řízení motorových vozidel řešili v těchto dnech policisté z dopravního inspektorátu. V Jiříkově zastavili ke kontrole třiačtyřicetiletého muže z Rumburku, který ještě nějaký ten pátek neměl za volantem vozidla co pohledávat, ledaže by nebylo nastartované. K tomu měl jeho automobil i jisté technické nedostatky v podobě prasklého čelního skla a pneumatik sjetých pod přípustnou mez. Za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí mu nyní hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Lapky sklepní přes prsty klepni
Trofej v podobě motorové sekačky, dvoukolové káry, elektromotorů a nějakého toho železa si ze sklepa jednoho domu v krásné Lípě odnesl během uplynulého týdne neznámý lapka. Aby se k věcem dostal, vypáčil u vstupních dveří petlici se zámkem. Zůstala po něm jen škoda ve výši necelých tří tisíc korun. Policisté z místního obvodního oddělení se pustili do práce a již o tomto víkendu se jim podařilo část odcizeného materiálu nalézt ve sběrných surovinách. Včera dopadli i čtyřiašedesátiletého muže, který by měl mít sklepní rejdy na svědomí. Na služebně si posléze ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Za to mu hrozí až tříleté vězení.

Nechtěl, ale musel
Do vězení se nechtělo šestapadesátiletému muži z Děčína. Výzvu k nastoupení trestu, který mu soudce udělil za majetkovou trestnou činnost, převzal již v březnu. K výkonu se nedostavil ani v zákonné lhůtě, ani po ní. Museli mu s tím pomoci policisté z obvodního oddělení, kteří jej včera vypátrali v ulicích. Následovala eskorta do nápravného zařízení. Odsouzený si tak pravděpodobně přitíží ještě o přečin maření výkonu úředního rozhodnutí.

Kamera mu ve vězení nebude k ničemu
Trestní stíhání pro krádež zahájili rumburští kriminalisté proti sedmatřicetiletému místnímu muži. O to se zasadil tím, že nedávno speciálním podomácku zhotoveným udělátorem strhl ze zdi domu pět a půl metru vysoko přimontovanou průmyslovou kameru. Ta byla oceněna na zhruba sedm tisíc korun, zatímco uvedený trestný čin je trestním zákoníkem oceněn až dvouletým odnětím svobody. Policisté mu k tomu ještě přibalili paragraf zanedbání povinné výživy, neboť na svou dceru dluží několik desítek tisíc korun. Za to je sazba stejná.

Auto měl raději nechat na pokoji
Hrozbu až dvouletého pobytu v šatlavě si z obvodního oddělení ve Varnsdorfu odnesl třiatřicetiletý muž. O víkendu si totiž z parkoviště u jednoho místního obydlí „vypůjčil“ automobil, se kterým odjel neznámo kam. Vozidlo se podařilo policistům vypátrat hned v pondělí, podezřelého týž den o něco později. Ze služebny odešel s podezřením z přečinu neoprávněného užívání cizí věci.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín