Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Šel okolo a postaral se o kolo
Jízdní kolo v hodnotě asi čtyř tisíc korun připoutané u jedné z děčínských restaurací padlo dnes kolem půl třetí ráno do oka jednatřicetiletému muži. Jediná věc, která ho od kořisti dělila, bylo osmimilimetrové ocelové lanko, které mělo bicykl právě od podobných výtečníků ochránit. V tomto případě se tak ale nestalo. Lapka jej přestřihl a měl se k odchodu. Po chvíli se ale objevili policisté z obvodního oddělení a události dostaly poněkud jiný spád, než muž očekával. Po návštěvě služebny, kde se k činu přiznal, odešel domů s podezřením ze spáchání trestného činu krádeže. A protože již byl ne tak dávno za obdobný skutek potrestán, hrozí mu až tříletý pobyt ve vězení.

I ve varnsdorfském fasciklu mají krádež bicyklu
Děčínské obvodní oddělení nebylo jediné, kde se včera ve zkráceném přípravném řízení nadělovalo podezření z krádeže za odcizení jízdního kola. Z Varnsdorfské služebny si jej odnesl šestadvacetiletý mladý muž. Dopravní prostředek na nožní pohon měl odcizit v uplynulých několika dnech před jedním místním domem. Škoda byla asi čtyři a půl tisíce korun, ale s přestupkem z toho podezřelý nevyvázne. Stejně, jako v případě děčínského „kolegy“ se i v jeho případě jedná o recidivu.

Není in prodávat pervitin
Další případ drogové kriminality dořešili včera rumburští kriminalisté. Trestní stíhání pro nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy zahájili proti čtyřicetileté ženě, která měla v uplynulém období v nejméně dvou stech případech prodat nejméně třem osobám proslulý pervitin. Za to může skončit ve vězení na dobu až pěti let.

Pro plech na střechu a pak k výslechu
Jedenáct střešních hliníkových šablon v hodnotě zhruba čtyř tisíc korun oloupal včera kolem poledne ze střechy jednoho skladu v Boleticích u Děčína neznámý nenechavec. Díky policistům z železničního oddělení se z kořisti dlouho neradoval, neboť zanedlouho jej lapili. Pak už následovalo jen sdělení podezření z přečinu krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Ze sluřebny si dvaatřicetiletý muž odnesl kus ostudy a hrozbu až tříletého pobytu v nápravném zařízení. Opět šlo totiž o recidivu.

To se nedělá
Podezření ze spáchání trestného činu sdělili policisté z obvodního oddělení v Děčíně místnímu dvaadvacetiletému mladíkovi. To proto, že v uplynulém období měl u jezu v Březinách proříznout gumový vak jezu, čímž způsobil škodu za téměř třicet tisíc korun. Tento nepochopitelný skutek se mu ale nevyplatil, a policisté nakonec výtečníka vypátrali. Teď mu hrozí až roční odnětí svobody.

Musí z kola ven
Institut vykázání využili v těchto dnech ve Varnsdorfu policisté z místního obvodního oddělení. Na deset dní poslali mimo svůj domov devětatřicetiletého muže, který fyzicky napadl manželku a dceru, se kterými žije ve společné domácnosti. Navíc vyšlo najevo, že toto jeho počínání se má v poslední době stupňovat. Pár dní má teď na to, aby popřemýšlel, není-li lépe vycházet s rodinou po dobrém.

Vozík užitek nepřinesl
Obvinění z trestného činu krádeže si včera od rumburských kriminalistů vyslechl jednačtyřicetiletý zdejší muž. Den před tím jej totiž policisté zadrželi v okolí nedaleko lomu, když stál u automobilu, za který byl zapřažen přívěsný vozík. Na tom by ještě nebylo nic špatného, kdyby zmíněný vozík nebyl odcizen v sousedním Německu. Muž, který chvíli pobyl v policejní cele, se nakonec ke krádeži přiznal.

Neměl rád zákazy
Usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečiny výtržnictví, poškození cizí věci a poškození a ohrožení veřejně prospěšného zařízení si včera z rukou kriminalistů převzal osmadvacetiletý výtečník. K tomu se dopracoval díky excesům, které zinscenoval nedávno v rumburských ulicích. Na úvod vytloukl skleněnou výplň vchodových dveří u panelového domu. Pak ho zaujal Ford zaparkovaný v těsné blízkosti, jehož majitel jistě nebyl nadšen, když později zjistil, že jeho vůz už nemá čelní sklo. Následně svůj hněv obrátil proti dopravní značce zákaz vjezdu, kterou vyvrátil a oddělil ceduli od sloupku, aby jí po chvíli hodil komusi do zahrady. A nebyla to značka jediná, která se mu znelíbila. A v případě druhé se opět jednalo o zákaz, tentokrát stání. To respektoval a odešel. Poslední kousek, než ho lapili policisté z pořádkové jednotky, vyvedl v téže ulici u jiného domu, kde u jednoho z oken radikálním způsobem zhotovil větrací otvor. Při dechové zkoušce vyšlo najevo, že v jeho počínání sehrál svou roli také alkohol. Strážci zákona mu naměřili kolem jedné a půl promile. Za všechny tyto eskapády hrozí mladému muži až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Odcizený automobil zloději nezužitkují
Automobil odcizený v sousedním Německu se podařilo zachránit policistům z Hřenska. Ti si včera odpoledne na lesní cestě ve Hřensku všimli muže se šroubovákem v ruce, kterak se motal kolem volkswagenu, jenž měl namontovánu pouze jednu registrační značku. Když si montér všiml hlídky, bleskurychle naskočil do vozu a uháněl, co to šlo. A šlo to velmi rychle. Pak Golf začal stávkovat a zastavil s tím, že dál už nepojede. Chlapíkovi tedy nezbývalo, než nechat auto autem a dále utíkat po svých. Po chvíli se pronásledovatelům ztratil kdesi v porostu. Strážci zákona to ale nevzdávají a usilovně po něm pátrají dále. Majitel vozu bude mít z jeho návratu jistě velkou radost.

A to se nevyplatí
Zhruba dvě a půl promile alkoholu v dechu nepředstavovaly pro sedmatřicetiletého muže z České Kamenice dost závažnou překážku pro to, aby usedl za volant. Jenomže policisté, kteří jej zastavili ke kontrole na Dukelské ulici, to ze zákona za překážku považují, takže jízda skončila. Tím to ale neskončilo celé, protože na řadu přišlo na řadu sdělení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení. Ale ani tím to tak úplně nekončí, protože poslední level příběhu se odehraje před soudcem. Na něm bude jaký trest výtečníčkovi určí. V rukávu bude mít možnost až roční dovolené na státní útraty.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín