Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Pes
Nepříjemnou dohru měl v těchto dnech případ z minulého období, kdy ve Velkém Šenově na veřejném prostranství pokousal pes matku s dcerou, které se vydaly na procházku. Majitel totiž neměl mít zvíře zajištěné proti úniku, což byla jeho povinnost, takže se mohlo volně pohybovat po okolí. Věc byla v průběhu šetření na základě lékařských posudků překvalifikována na trestný čin a ujali se jí rumburští kriminalisté. Ti včera devětatřicetiletému muži sdělili obvinění pro ublížení na zdraví z nedbalosti. Za to by mohl být potrestán až dvouletým odnětím svobody.

Traverza
Podezření z přečinu poškození cizí věci ve zkráceném přípravném řízení si včera z obvodního oddělení v Děčíně odnesl třiadvacetiletý mladý muž. To si vysloužil tím, že nedávno odcizil železnou traverzu, přičemž poškodil zdivo u domu, kde se nacházela. Po sobě zanechal škodu ve výši necelých devět tisíc korun. Teď mu za to hrozí až roční pobyt v nápravném zařízení.

Vrták
Ve středu v pozdních večerních hodinách bylo na jednom děčínském parkovišti rušno. Operoval zde s aku vrtačkou v ruce dvaačtyřicetiletý lovec pohonných hmot. Podařilo se mu postupně navrtat tři nádrže zaparkovaných automobilů a přiložit plastové kanystry. Pak byl vyrušen strážníky. Policisté z obvodního oddělení jej dopadli záhy v okolí místa činu. Na obvodním oddělení pak za odměnu za svou píli obdržel poodezření z krádeže vloupáním, poškození cizí věci a také maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť se ukázalo, že řídil motorové vozidlo vzdor platnému zákazu. Teď mu hrozí až tříletý pobyt v šatlavě.

Kabelka
A ještě jedno podezření z přečinu krádeže a neoprávněného opatření platební karty si včera z děčínského obvodního oddělení odnesl čtyřiatřicetiletý muž. To se nemuselo stát, kdyby nechal na pokoji kabelku, která ležela na lavičce vedle ženy, která zde údajně usnula. Takto čelí hrozbě až tříletého vězení.

Dráteníci
Do jedné tovární haly ve Varnsdorfu vnikl v uplynulém měsíci neznámý nenechavec. Přístup si sjednal tím, že vyboural skleněné luxfery. Uvnitř se přitočil k motorovému elektrickému rozvaděči, který kompletně vydrátoval. Zůstala po něm škoda ve výši kolem sedmnácti tisíc korun. Den zúčtování přišel díky policistům z místního obvodního oddělení, kteří včera dopadli dva výtečníky ve věku devatenáct a dvaatřicet let, kteří by měli být v uvedené nekalé činnosti namočeni. Ti si včera ze služebny odnesli podezření z krádeže vloupáním a poškození cizí věci, za kteréžto přečiny nabízí trestní zákoník až dvouletý pobyt za mřížemi.

Automobil
Automobil Daewoo zaparkovaný v děčínské ulici si poslední dubnový den k nelibosti majitele vypůjčil neznámý poberta. Hned druhý den vozidlo nalezli policisté z hlídkové služby na parkovací ploše před jednou ze zdejších heren. A jako bonus v něm seděl třiatřicetiletý chlapík, kterého strážci zákona ihned zadrželi. Pak si udělal malou exkurzi na oddělení železniční policie, jejíž součástí bylo i sdělení podezření z trestného činu neoprávněného užívání cizí věci zkráceném přípravném řízení. Domů se vrátil bohatší o novou zkušenost. Čelí totiž hrozbě až dvouletého odnětí svobody.

Alkohol
O tom, jak snadné je dostat se kvůli troše alkoholu do maléru by mohl vyprávět jednadvacetiletý mladík z Děčína. Ten s více než jednou promile vyrazil s automobilem do ulic. Jedna z nich se mu pak stala osudnou, neboť se na ní právě nacházela policejní hlídka, která jej zastavila ke kontrole. Během ní pochopitelně vyšlo najevo, v jakém stavu výtečník šoféruje. To mělo za následek sdělení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být potrestán až ročním pobytem v nápravném zařízení.

Telefon
Další z mnoha případů, kdy si člověk při internetovém obchodování naběhne na neuvážené posílání peněz předem, se odehrál v Jílovém u Děčína. Jeden z místních obyvatel zatoužil po drahém telefonu a na účet takzvaně prodávajícího odeslal téměř dvanáct tisíc korun. Již tomu bude měsíc a přístroj ne a ne dorazit. Případ šetří policisté z obvodního oddělení jako podvod. Pachateli v případě dopadení a prokázání viny může hrozit až dvouleté vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín