Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Už ho mají
Rumburským kriminalistům se díky usilovné práci podařilo dopadnout výtečníčka, který má mít prsty v asi čtyřiadvaceti lumpárnách, které se odehrály po celém Šluknovsku během března a dubna. Osmadvacetiletého již soudně trestaného mladého muže z daleka nejvíce přitahovaly garáže, v závěsu za nimi pak chalupy, pozemky, prodejny, sklepy, kočárkárny, automobily, kůlna a bistro. Do těchto objektů vnikal a odnesl převážně elektrické motorové a ruční nářadí, přehrávače, digitální přijímače, bicykly, potraviny, alkohol, kanystry s pohonnými látkami, pokladnu s hotovostí, sprchovou hadici a další paletu drobných věcí. Podařilo se mu také odjet s automobilem zaparkovaným na pozemku, který ale poškozený zanedlouho nalezl. V několika málo případech zůstalo u pokusu. Tento druh činnosti bývá zpravidla doprovázen zničenými zámky, dveřmi, a okny. Ani tento případ není výjimkou, nemluvě o rozkuchané spínací skříňce traktoru a propíchaných pneumatikách. Sečteno a podtrženo, čítá způsobená škoda něco kolem čtyř set tisíc korun. V pondělí si muž vyslechl obvinění z krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Včera jej policisté eskortovali do vazební věznice.

Smůla, bohudíky
Do stavu vylučujícího způsobilost k řízení motorových vozidel se v pondělí propil třicetiletý muž z Varnsdorfu. To mu ale usednout za volant nezabránilo. Otočil klíčkem a jel si pro malér. V krásné lípě ho totiž ke kontrole zastavila policejní hlídka. Strážci zákona během ní provedli opakovanou dechovou zkoušku s výsledkem pod dvě promile. Domů si pak nezodpovědný šofér odnesl podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Nyní zbývá tváří v tvář hrozbě až ročního odnětí svobody přemýšlet, nebylo-li bývalo lépe si odpustit jízdu, nebo pití.

Hledala ho policie
Ve vazební věznici se nyní nachází také třiatřicetiletý cizinec. Toho v pondělí obvinili děčínští kriminalisté z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, neboť v uplynulém období měl pouliční distribucí obstarat pervitin minimálně dvěma osobám a v asi šestnácti případech se tak obohatit o více než sedm tisíc korun. Za to mu hrozí až pětiletý pobyt v nápravném zařízení.

Autoservis měl návštěvu
Autoservis na Benešovsku měl v uplynulých dnech nevítanou návštěvu. Neznámý lapka překonal oplocení a uvnitř vnikl do vozidla, ze kterého odnesl třídílná zadní sedadla, čímž způsobil škodu ve výši dle odhadu kolem pětadvaceti tisíc korun. Na případu pracují policisté z místního obvodního oddělení.

Zlostné výpady
VARNSDORF – Od března loňského roku po dobu deseti měsíců rozesílal bývalý zaměstnanec pražské bezpečnostní agentury přidruženým společnostem hanlivé zprávy a obtěžující e-maily. S tím je teď konec. Rozzlobený muž už v tuto chvíli čelí sdělení podezření z přečinu nebezpečné pronásledování, jehož se dopustil tím, že se snažil poškodit dobré jméno společnosti v očích obchodních partnerů poškozené firmy a vzbudit tak nezájem o její služby. Jeho záměr se mu vymkl z rukou a v důsledku svého neuváženého jednání se poté ocitl na policejní stanici.

Vzbudil strach
KRÁSNÁ LÍPA – Partnerské vztahy končívají různě. Ten z Rybniště skončil osmadvacátého dubna 2012 sdělením podezření z přečinu nebezpečného obtěžování, jelikož bývalý partner napadané ženy nedokázal ovládat své chování a v ženě opakovaně vzbuzoval obavu o její život. Agresivní útočník nejen, že oznamovatelku verbálně napadal, ale sem tam se uchýlil i k fyzickému napadání. Žena se rozhodla neúnosnou situaci ohlásit na místní obvodní oddělení a výtržník může nyní očekávat trest v podobě zákazu činnosti, případně nucenému pobytu za mřížemi v délce až jednoho roku.

Policii neutekl
RUMBURK – Využil nedostatků v oplocení a během letošního března vnikl na pozemek v rumburské Jiříkovské ulici, odkud si zanedlouho odnesl nalezený litinový kotel. Ten na místě rozebral a vzal s sebou. Některé části kotle zajistili rumburští policisté ve zdejší sběrně. Škoda, vyčíslena poškozenou organizací, přesahuje částku osmnáct tisíc korun. V pátek sedmadvacátého si místní nenechavec vyslechl ústy policejního inspektora sdělení podezření pro přečin krádeže.

Bunda nalezena!
DĚČÍN – Před devíti dny zavítal do baru v Boleticích pětadvacetiletý Českolipák. Odnesl si s sebou bundu, jež mu ovšem nepatřila. Venku jí prohledal. Po kapsách nalezl klíče a doklady s osmnácti stovkami, které si nechal pro svou potřebu. Pak bundu bez peněz zahodil v blízkosti místa krádeže. Tam ji nalezla policejní hlídka a navrátila majiteli. Děčínským policistům se podařilo „kápnout“ na pachatele oznámené krádeže, a tak od pátku minulého týdne čelí sdělení podezření další lapka, který se potloukal na území našeho města.

Zmizel VW Transporter
DĚČÍN – Tři sta tisíci korunami vyčíslil svou škodu majitel černého VW Transportera, kterého v uplynulých dubnových dnech zanechal odstaveného na parkovišti v Bynově. Na místě přítomní policisté z děčínského obvodního oddělení po provedení všech neodkladných úkonů vyhlásili po odcizeném vozidle celostátní pátrání a po okolnostech zmizení auta nyní pátrají. Za krádež takového rozsahu nabízí trestní zákoník peněžitý trest, případně až pětiletý pobyt ve státní věznici.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín