Rubriky
Sport Zprávy

Kouč o úspěšné sezoně, specifikách bitev s Orly, skvělých Ellovi a Jamarovi i blížícím se repre bloku

Děčínský basketbal letos zažil možná průlomovou sezonu, když Sanders a spol. po stříbru v poháru sahali po finálové účasti i v Mattoni NBL, ale po sérii 2-3 na zápasy s Prostějovem se nakonec museli spokojit „pouze“ se třetím místem. I přes smutek z vyřazení však zpětně a s odstupem hodnotí děčínský kormidelník letošní sezonu jako historicky nejúspěšnější. Váží si více stříbra z poháru či bronzu z NBL? Proč se nám již čtyři roky nedaří dobít prostějovskou arénu? Jak viděl semifinálový souboj dvou hvězd týmů Sanderse a Smithe? Jaké jsou aktuální vyhlídky na letní blok národního týmu? O tom i mnohém dalším se rozpovídal právě děčínský kouč Pavel Budínský. 

Trenére, hodnotíte letošní sezonu jako úspěšnou? 

Samozřejmě, a to ve všech ohledech. Letošní sezona je historicky nejúspěšnější z pohledu koncového umístění – jak v Mattoni NBL, tak v Poháru České pošty. Myslím, že i individuální ocenění pro některé hráče z našeho týmu jsou toho jasným důkazem. 

Který z těchto dvou sukcesů řadíte v pomyslném žebříčku výše?
 

Pro mě je výše umístění v Mattoni NBL, neboť se jedná o dlouhodobou soutěž, která je mnohem objektivnější než turnajová forma českého poháru. 

V boji o finále poháru jsme Prostějov zdolali, ale v semifinále s ním těsně vypadli. Kdyby to hypoteticky šlo, nevyměnil byste pohárové finále za to ligové? 

Na hypotézy já moc nehraju. (usměje se) Přesto, kdybych v této úrovni rozvíjel hypotézy, tak bych nic neměnil, ale nejraději bych v obou soutěžích hrál finále. 

Celá semifinálová série byla velmi dramatická a až na první zápas i velmi vyrovnaná. Co podle vás nakonec převážilo misky vah na stranu Orlů? A proč se nám stále nedaří prolomit již čtyřleté stigma prostějovské arény? 

Faktorů bylo X, ale tím nejdůležitějším byla skutečnost, že si Prostějov po základní a nadstavbové části vybojoval pro semifinále výhodu domácího prostředí, která se nakonec potvrdila a Prostějov ji stoprocentně využil. V Prostějově jsme nevyhráli 4 roky – jednoduše proto, že byl Prostějov ve všech utkáních lepší a proto vyhrál. 

Mnoho fanoušků chválilo na naší straně za výkony Ella Sanderse. Co stále za jeho rozkvětem ve vyřazovacích bojích? 

Touha po vítězství, která se v play off u Ella umocňuje a je jeho hnacím motorem. A rovněž fakt, že Levell patří mezi hráče, kteří se dokážou na toto závěrečné období sezony náležitě mentálně připravit, což se domnívám, že nikoho za ta léta nepřekvapuje.

Na druhé straně barikády zase řádil Jamar Smith, který má podle expertů potenciál dotáhnout to až do NBA. Souhlasíte s tím? A jaké jsou podle vás jeho hlavní přednosti, které jsme na vlastní kůži pocítili? 

Jamar Smith má dle mého soudu velký potenciál, který by ze sportovního hlediska patrně stačil na NBA. Tato soutěž však není pouze o sportovní stránce, je to především velký business – a ne vždy má sportovní stránka rozhodující vliv. Jeho předností je výjimečná atletičnost, rychlost, ovládání míče, čtení hry atd., což z něj činí komplexního hráče.

Děčínské fans jste celou sezonu chválil a ti se vám odvděčili, když po pátém špílu na Hané i přes prohru ještě dlouho po zápase vyvolávali vaše jméno. Jaké jste měl pocity?

I když se může zdát, že málo chválím, tak chválím strašně rád a naše fanoušky obzvlášť, neboť si to zaslouží.(usměje se) Pocity byly velmi vzrušené a dojemné, které v tu chvíli kontrastovaly s jistou mírou zklamání a smutku z nepostoupení do finále. 

Který letošní zápas se vám nejvíce vryl do paměti? A to jak pozitivně, tak i negativně. 

Těch pozitivních bylo letos skutečně víc než dost, ale asi nejvíc mě oslovila utkání s Nymburkem doma v základní části a ve finále českého poháru; pak i oba domácí zápasy v play off proti Prostějovu. Z negativního hlediska to bylo utkání v nadstavbě v Nymburce a našich památných 28 bodů. 

Jak jste již zkraje rozhovoru zmínil, úpěch letos slaví i jednotlivci – Pavel Houška obhájil pozici MPV celé ligy, Ell Sanders se stal Diváckou hvězdou ligy a oba se objevili jak v top sestavě NBL, tak i v té ryze české, potažmo zahraniční. Je i toto dobrou vizitkou koncepční práce? 

Tato individuální ocenění jsou kombinací konceptu, který vytváří mnoho lidí v našem klubu a úrovně hry, jenž oba hráči po celou sezonu nabízeli. A zároveň je to i velká odměna za jejich profesionální přístup a práci.

Jsou už nyní kromě oficiálně oznámených jasné nějaké další rošády v kádru, které můžete prozradit? 

V tuto chvíli nemám mandát k tomu, abych zde prozrazoval další záměry změn, co se týká našeho kádru pro příští sezonu.

Nyní je také nejlepší čas na zhodnocení posil. Jaký byl podle vás jejich přínos, s kým jste byl nejvíce spokojený a jak všichni zapadli do týmové hierarchie? 

Myslím si, že paušálně mohu s klidným svědomím říct, že všichni, kteří naskočili do našeho týmu před začátkem či v průběhu sezony, tak odvedli maximálně zodpovědnou práci a měli velký podíl na velmi úspěšné sezoně. Co se týká lidského hlediska, tak zapadli výborně, a ani já, ani tým s nimi neměl žádnou negativní zkušenost.

Nyní už vás čeká letní kvalifikační blok s národním týmem. Těšíte se na vypjaté souboje v předními celky jako Itálií či Tureckem? 

Těším se moc nejen na tato utkání s basketbalovými velmocemi, ale i na celkový reprezentační blok, ve kterém bude jistě hodně práce, ale i zábavy. Těším se na svůj realizační tým a hlavně na hráče, se kterými, doufám, vytvoříme jeden silný a kompaktní celek. 

Už je jasné, že kvalifikace bude sehrána v Chomutově. Jste s výběrem místa spokojený? A můžou se děčínští fandové těšit na přítomnost některého z Válečníků i v dresu českého týmu (tvořeno ještě před ohlášeným zraněním Pavla Houšky)? 

Já osobně jsem nekladl nijak velký význam, kde se odehraje kvalifikace. Jen jsem podporoval názor, že pro případný úspěch je nutné navodit správnou domácí atmosféru, která dokáže zvednout výkon našeho týmu na maximum a vytvoří tlak na soupeře. My všichni věříme, že chomutovská hala či hokejová aréna tamních pirátů bude tím místem. Ano, mohou se těšit na mne, Jakuba Důru (manažer) a Vladimíra Hojku (kondiční trenér) – zbytek v současné chvíli nebudu prozrazovat. (usměje se)

Zdroj: www.bkdecin.cz