Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Nehoda měla dohru
Trestní stíhání pro těžké ublížení z nedbalosti zahájili děčínští kriminalisté proti třiačtyřicetileté ženě z Děčína. Ta se nedávno chtěla otočit se svým vozidlem, přičemž však nerespektovala dopravní značku zákaz odbočení vlevo a navíc nedala přednost ani protijedoucímu vozidlu, přičemž se s ním srazila. To bylo následkem kolize odhozeno na chodník, kde narazilo na zeď domu právě procházejícího muže. Ten musel být pro zranění dolních končetin převezen do nemocnice. Obviněné hrozí trest až čtyřletým odnětím svobody.

Uzavřel smlouvu, ale ne na sebe
O tom, že uzavřít smlouvu s telekomunikační společností a použít při tom údaje jiné osoby může člověka přivést do maléru, se včera na obvodním oddělení v Rumburku přesvědčil osmatřicetiletý místní muž. Přesně to totiž udělal čtyřiapadesátiletému pánovi z Krásné Lípy. Policisté za to sdělili podezření z přečinu poškození cizích práv ve zkráceném přípravném řízení. Čelí tak hrozbě až dvouletého pobytu v nápravném zařízení.

Dopravník ho dopravil až na policii
Policisté z obvodního oddělení ve Velkém Šenově vypátrali dvaadvacetiletého mladíka, který měl nedávno odcizit z areálu bývalého zemědělského skladu pásový dopravník. Musel kvůli tomu vypáčit vstupní dveře. Po sobě zanechal škodu ve výši necelých pět tisíc korun. Včera si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže vloupáním, za kterýžto přečin mu soudce může udělit trest až dvouletým pobytem ve vězení.

Odložené věci se neberou!
Podezření z trestného činu neoprávněného opatření platebního prostředku si včera z obvodního oddělení v Děčíně odnesl sedmatřicetiletý muž. O to se zasloužil tím, že si nedávno v jednom baru na Kamenické přivlastnil volně odloženou peněženku s asi třemi tisíci korun a platebními kartami, čímž majitele rozhodně nepotěšil. Ani jeho policisté nepotěšili, když jej nakonec dopadli. Teď mu hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Technická prohlídka
Kriminalisté z Rumburku ve spolupráci s krajskými kolegy a ministerstvem dopravy provedli včera kolem čtrnácté hodiny v Krásné Lípě akci z důvodu podezření, že na zdejší stanici technické kontroly probíhají technické prohlídky vozidel pocházejících z trestné činnosti a to bez jejich fyzické přítomnosti, což umožňuje jejich následnou legalizaci. Akce byla završením několikaměsíčního sledování objektu a je pokračováním případu z poloviny března. Policisté zadrželi dvaatřicetiletého muže a pět dalších osob bylo předvoláno k podání vysvětlení. Zadržený muž se nyní nachází v policejní cele. Předpokládá se, že bude obviněn z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Za dobu svého působení má mít na kontě řádově desítky falešných technických průkazů. V případě obvinění mu může hrozit až šestileté vězení.

Zaplatila a nedostala
Podezření z trestného činu zpronevěry si včera na obvodním oddělení policie v Děčíně vyslechl padesátiletý muž. Ten v uplynulém období uzavřel ústní dohodu s jistou ženou, že jí dodá deset kubických metrů dřeva. Částku deset tisíc korun za tento materiál měl převzít předem. Pak následovaly urgence a výzvy ze strany poškozené, protože dodávka poněkud vázla. Docílila však pouze toho, že jí muž dodal pouhou asi pětinu slíbeného dřeva. Pak se případu ujali strážci zákona. Podezřelému hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Dluží na syny
Trestní stíhání pro zanedbání povinné výživy zahájili děčínští kriminalisté proti čtyřiatřicetiletému muži z Jílového u Děčína. Ten již přes rok řádně neplatí na své dva syny. K rukám matky dluží již kolem dvaceti tisíc korun. Obviněnému otci hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Podezřelý kutil
Podezření z trestného činu krádeže vloupáním si včera na obvodním oddělení v Děčíně vyslechl osmadvacetiletý mladý muž. To proto, že před několika měl ve volně přístupném rekonstruovaném bytě odcizit úhlovou brusku, kotoučovou ruční pilu, prodlužovací kabel a balení Primalexu. Tím způsobil majiteli škodu přesahující hranici deset tisíc korun. Teď mu za jeho skutek hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Poškodila příbuznou
Podezření z přečinu poškození cizích práv a maření výkonu úředního rozhodnutí si od rumburských policistů vykoledovala sedmadvacetiletá žena. Nedávno byla totiž zastavena hlídkou ke kontrole, při které nepředložila řidičský průkaz, nemluvě o nevyhovujícím technickém stavu vozidla. Neměla ani žádný doklad totožnosti, a strážcům zákona lišácky uvedla kompletní údaje své příbuzné. Té pak přišla k jejímu velkému překvapení výzva k zaplacení pokuty. Věc se samozřejmě provalila. Navíc vyšlo najevo, že podezřelá má platný zákaz řízení motorových vozidel.

Odsál naftu
Na nezabezpečený pozemek v Děčíně vnikl v uplynulých čtyřech dnech neznámý chmaták. Zde vypáčil víčko u nádrže zaparkovaného stroje a odsál z něj asi dvě stě litrů nafty. Zůstala po něm celková škoda ve výši zhruba osm tisíc korun. Teď po něm pátrají policisté z obvodního oddělení.

Peníze zahrabali
Pod záminkou směny eura za české koruny navštívil v neděli odpoledne jednu prodejnu ve Varnsdorfu jednapadesátiletý muž. Když jej majitelka vyzvala k předložení naší měny, vytrhl jí přes patnáct set eur, které měla připravené na pultě, vyběhl z prodejny, naskočil do nastartovaného automobilu, ve kterém na něj čekal devětadvacetiletý komplic, a kvapně odjeli. Měli smůlu. Vozidlo zastavili policisté o půl hodiny později ve Cvikově a výtečníky zadrželi. Jeden se odebral do policejní cely ve Varnsdorfu, druhý v Rumburku. Policistům se podařilo získat zpět i odcizené peníze. Ty muži cestou zahrabali v Jiřetíně u stromu. Od rumburských kriminalistů si včera vyslechli obvinění z krádeže na osobě ve spolupachatelství. Teď jim hrozí až dvouleté vězení.

Dlouho se neradoval
Podezření z trestného činu krádeže vloupáním si v sobotu na obvodním oddělení v Rumburku vyslechl čtyřicetiletý muž. To si vykoledoval tím, že v uplynulých dnech měl v jednom místním podniku z plechové skříňky odcizit svářecí kuklu a úhlovou brusku v hodnotě kolem pěti tisíc korun. Strážci zákona však na něj nakonec přišli. Teď čelí hrozbě až dvouletého pobytu v nápravném zařízení.

Podmínka asi nestačí
Se zbožím asi za sto padesát korun opouštěla v pátek jeden z děčínských marketů třiatřicetiletá žena z České Kamenice. Zapomněla se však stavit u pokladny a věci zaplatit. Musela jí tedy zastavit bezpečnostní služba, která posléze přivolala policisty. Ti zjistili, že zadržená byla nedávno za obdobný skutek pravomocně odsouzena a nyní je v podmínce. Tu má nyní šanci proměnit až v tříletý pobyt za mřížemi. Případ řeší policisté ve zkráceném přípravném řízení jako přečin krádeže.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín