Rubriky
Sport Zprávy

Vítězná nadstavbová derniéra s vůní předehry bojů v play-off!

Kvůli nejednotnému času posledního kola nadstavby a pátečním předehrávkám obou našich tabulkových konkurentů (Prostějova i Pardubic) bylo již před samotným začátkem jasné, že se spolu oba aktéři neutkávají v sezoně naposledy – ba co víc, již v pátek odstartují jejich vzájemné lité boje v play-off! Z různých důvodů nechali trenéři odpočívat nejvytěžovanější plejery a hvězdy svých týmů. Pražanům scházel křídelník Vojtěch Hruban a na děčínské straně absentoval rozehrávač Ell Sanders i oba podkošoví jmenovci Houškové. Jak glosoval po utkání i lodivod Děčína Pavel Budínský – velký prostor díky tomu dostali mladíci, kteří měli možnost chytit šanci za pačesy a nasbírat cenné zkušenosti.

Do utkání vstoupili lépe Pražané, kteří po koši Šotnara a čtyřech bodech Sedmáka vedli v polovině 2. minutě 6:2. Naši hráči však brzy vyrovnali nejen hru, ale i průběžné skóre – konkrétně na začátku 5. minuty po jedné šestce Aliče na 8:8. Stejně jako zkraje tohoto špílu tahali i v dalším průběhu úvodního kvartálu za delší konec provazu domácí, jejichž vedení se však nepřehouplo přes čtyřbodovou hranici – to se bohužel povedlo zlomit až poslední střelou Slavíkovi, který svou smečí uzavřel první čtvrtku na 22:16.

Do druhé čtvrtiny vstoupili Děčíňáci velmi dobře, zvýšili tlak a odměnou jim za to byl obrat ve skóre – na začátku 15. minuty snižoval trojkou na rozdíl jediného bodu Luboš Stria a za pár vteřin nato dokonal obrat dvoupunktovým zářezem Honza Jiříček – 24:25. V následujících minutách se vedení přelévalo ze strany na stranu; když už to vypadalo, že o čtyři body napřed půjdou do kabin svěřenci Pavla Budínského, dokázal ještě Stanislav Votroubek korigovat na 33:35.

Po pauze nastoupili na kurt Válečníci ve velkém stylu a ovečky Kena Scalabroniho si museli chvílemi připadat jako při divoké jízdě na centrifuze – díky šňůře 8:0 korunované košem Luba Strii svítil na tabuli v 25. minutě stav 33:43. Vybojované dvouciferné vedení jsme si dokázali udržet až do konce třicáté minuty; nejprve se na konci minuty 28. prosadil za tři Honza Bejček – 38:48 a tečku za třetí periodou udělala další trefa zpoza perimetru, tentokráte z rukou jeho jmenovce Jiříčka přesně s klaksonem na 41:51.

Závěrečná trojka třetí čtvrtky sebevědomí vysokoškoláků výrazně nahlodala a na jejich psychice to bylo zkraje poslední desetiminutovky znát – svou převahu jsme dokázali vyjádřit i bodově, když ve 33. minutě po dalším Jiříčkově koši jsme vedli již o sedmnáct bodů – 41:58 a akcie borců z metropole na druhou výhru v nadstavbě začínaly výrazně klesat! Sedmák a spol. se přesto nevzdávali a bojovali až do konce – nejprve na konci 37. minutě snižoval smečí Cvek – 53:65 a stejný hráč prohnal síťkou svou dvoubodovou střelu 24 vteřin před koncem, kterou snižoval na 60:65. Větší drama však už naši borci nepřipustili a tečku za tímto utkáním nakonec udělal jedním úspěšným trestným hodem Burke – z hlavního města si tak odvážíme výhru 67:62!

Velký dík patří také početné skupině děčínských fanoušků, kteří tým přijeli na Folimanku podpořit a vytvořili mu doslova domácí prostředí. Vážíme si vaší podpory – WIN TOGETHER!

Základní sestavy:
USK – Šotnar, Cvek, Mareš, Sedmák, Votroubek
Děčín – Boyer, Žampach, Alič, Soukup, Burke

Statistické údaje:
Střelci: Sedmák 13 (+ 4 získané fauly; střelba 2 b. 15/5), Cvek 12 (+ 5 doskoků), Slavík 11, Votroubek 8, Šotnar 7 (+ 5 asistencí), Soukup 6, Vocetka 5 (+ 5 doskoků) – Burke 12 (+ 8 doskoků a 4 získané fauly), Soukup 8 (+ 9 doskoků), Boyer 8, Pomikálek 7 (+ 4 získané fauly), Bejček, Jiříček a Stria po 7, Alič 5 (+ 4 asistence), Landa 4 (+ 8 doskoků – z toho 4 útočné), Žampach 2; střelba 2 b.: 40/19 – 45/21; střelba 3 b.: 22/5 – 17/5; TH: 11/9 – 18/10; doskoky: 29:42 (útočné 3:9); chyby:20:16; ztráty:10:14; validita: 59:70.

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (kouč Děčína): „Závěrečné utkání nadstavby, kdy bylo jasné, jak oba týmy skončí a že se utkají v play-off, nás vedlo k tomu, že jsme chtěli dát prostor těm, kteří normálně tolik nehrají. Pošetřili jsme hráče z různých důvodů. Chtěli jsme to odehrát se zvednutou hlavou a pocitem, že se s nimi utkáme ještě minimálně třikrát v play-off. Vítězství je určitě dobré. Celková bilance v základní části plus nadstavba a třetí místo… To je to, co pro nás bylo na začátku nedosažitelné, ale tahle pozice, kdy začínáme play-off doma, je to, za čím jsme šli, co kluci chtěli. Já jsem rád, že dnes odvedli solidní výkon, který možná na play-off nebude stačit, protože tam je to o něčem jiném. Aspoň hráli mladí a mě to ukázalo, na čem pracovat. Z těchto důvodů velmi dobrá konfrontace.“

Ken Scalabroni (kouč USK): „Gratuluji k výhře. Myslím, že výsledek není ideální pro sebevědomí. Přijeli bez tří hráčů a stejně nás porazili. Ale pravda se na hřišti ukázala. Hráli fyzicky, dobře doskakovali, hráli více kontrolovaně než my. Nám ta kontrola chyběla hlavně v útoku, za což mohla i jejich obrana, ale hlavně to bylo na naší straně. Nehráli jsme chytře a zle jsme stříleli. Byli prostě lepší v ukazatelích, které se počítají.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta