Rubriky
Zprávy

Hasiči zlikvidovali požár u hnízdiště

Pracovníci Správy Národní parku České Švýcarko ohlásili 11. dubna 2012 v odpoledních hodinách první letošní lesní požár, který zaznamenali v oblasti mezi Na Tokání a Panenskou jedlí. Požár na celkové ploše zhruba 30 čtverečních metrů se nacházel přímo na hranici dočasně chráněné plochy vyhlášené z důvodu hnízdění zvláště chráněných ptačích druhů. Požár se podařilo zvládnout zhruba do 40 minut od ohlášení, uhasili jej příslušníci Hasičského záchranného sboru Česká Kamenice a Sboru dobrovolných hasičů Chřibská. Příčinu požáru nebylo možné spolehlivě zjistit.

„Původcem většiny požárů v národním parku je člověk, často se jedná o odhozený nedopalek nebo nedokonale uhašený oheň po ilegálním táboření,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Je velice nepravděpodobné, že by v tomto období požár vznikl z přirozených příčin, například od blesku. Letošní první oheň se bohužel nacházel v dočasně chráněné ploše, která má zajistit klid pro hnízdění ohrožených ptačích druhů.“

Po řádném prolití vodou je lokalita po dobu zhruba jednoho týdne pravidelně sledována. Pískovcová oblast Českého Švýcarska je na lesní požáry velmi náchylná, srážková voda pískovcem snadno prosakuje a lesní půda velmi rychle prosychá, i když se na povrchu zdá být vlhkou. Při působení dalších faktorů, kterými jsou například vítr, dřevo s vysokým obsahem pryskyřice a podobně, může požár snadno vzniknout i za chladného a vlhkého počasí.

Zdroj: www.npcs.cz