Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Podvod nevyšel
Trestní stíhání pro úvěrový podvod zahájili děčínští kriminalisté v uplynulých dvou dnech proti dvěma filutům z Děčína. Mladší z dvojice na začátku března žádal na pobočce banky o spotřební úvěr na rekonstrukci a modernizaci bytu ve výši šest set tisíc korun, přičemž uvedl nepravdivé a hrubě zkreslené informace o svém zaměstnavateli a výši příjmu. U firmy, na kterou se odvolával, totiž ve skutečnosti nepracoval. Druhý muž měl pak v celé záležitosti figurovat jako organizátor. Policistům se tento trestný čin podařilo odhalit a v pondělí oba zadrželi. Peníze naštěstí vyplaceny nebyly, takže případ skončil ve stádiu pokusu. I tak ale obviněnému devatenáctiletému mladíkovi a jednačtyřicetiletému muži hrozí až desetileté vězení.

Do školy se musí
O tom, že neomluvená absence dítěte ve škole může rodiče přivést až ke konfliktu se zákonem, se přesvědčili muž a žena z Varnsdorfu. Jejich ratolest totiž během uplynulých dvou měsíců vykázala desítky neomluvených hodin a přes snahu školy a orgánu sociálně-právní ochrany dětí sjednat nápravu, kterou rodiče příliš neakceptovali. Ke slovu se tedy dostali policisté, kteří oběma včera sdělili podezření z přečinu ohrožování výchovy dítěte ve zkráceném přípravném řízení. Za ten je možné udělit trest ve výši až dvouletého odnětí svobody.

Na rýmu to asi neměli
Policisté ze speciální pořádkové jednotky zastavili včera podvečer v Rumburku ke kontrole projíždějící vozidlo. Za volantem seděla třiadvacetiletá dívka a vedle ní jako spolujezdec dvaatřicetiletý muž. Na zadní sedačce našli strážci zákona igelitovou tašku s deseti balíčky léku obsahujícího pseudoefedrin, ze kterého se vyrábí droga zvaná pervitin. Tak se oba dostali do maléru v podobě obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který hrozí až pětileté vězení. Trestní stíhání zahájili ještě včera rumburští kriminalisté.

Obezřetnosti není nikdy dost
O tom, že na veřejnosti je třeba neustálé obezřetnosti a že zadní kapsa kalhot není právě nejlepší místo pro uložení peněženky, se včera v autobusu městské dopravy přesvědčil devětadvacetiletý cestující. Přišel tak nejen o nějakou tu stovku na hotovosti, ale i o platební kartu. Po lapkovi pátrají policisté z obvodního oddělení.

Kabely se nevyplatily
Podezření z trestného činu porušování domovní svobody ve spolupachatelství si včera od rumburských policistů vykoledovali dva mladíci ve věku osmnáct a dvacet let. Zhruba dvě hodiny po půlnoci se vypravili na pozemek rodinného domu, kde jeden z nich přelezl plot a od míchačky odstřihl přívodní kabel. Ten pak přes plot podal komplici, který jej uložil do připravené igelitové tašky. Poté ještě navštívili zahradu, kde sebrali dalších osm metrů vodiče. Způsobili tím škodu přes tisíc korun. Zpeněžit se jim však kořist již nepodařilo, protože byli lapeni a předvedení na obvodní oddělení. Oběma nyní hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Pil a dojel
Výtečníka, který si neodpustil v podnapilém stavu usednout za volant, zastavili v neděli pozdě večer ve Varnsdorfu ke kontrole hlídkující policisté ze speciální pořádkové jednotky. Čtyřiatřicetiletý řidič dostal opakovaně dýchnout a pokaždé displej detektoru vykazoval něco mezi dvěma a dvěma a půl promile. To se neobešlo bez následného sdělení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení, které si vyslechl včera poté, co pobyl v cele. To obnáší hrozbu až ročního pobytu v nápravném zařízení.

Chtěli, ale neutekli
Na parkovišti před panelovým domem v Rumburku kontrolovali včera v pozdních večerních hodinách policisté ze speciální pořádkové jednotky vozidlo VW Golf. Z automobilu vyskočili dva muži a vzali do zaječích. To jim však nevyšlo, protože bezprostředně poté je strážci zákona zadrželi. Pak vyšlo najevo, jaký mohli mít k útěku důvod. Vozidlo je totiž v sousedním Německu vedeno jako odcizené. Během šetření pak policisté zjistili, že automobil měli zadržení převézt za úplatu po domluvě s jistou osobou. Nyní se oba nacházejí v policejní cele.

Škoda na Škodě
Čtyři originální hliníkové disky včetně letních pneumatik Goodyear odcizil v noci na včerejšek v Jílovém u Děčína přímo z Automobilu Škoda Octavia neznámý zloděj. Automobil nechal ležet na štěrkovém parkovišti na podvozku. Majiteli způsobil škodu ve výši kolem sedmi tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení.

Naboural a utekl
Řízení se v pátek večer na dělnické ulici poněkud vymklo z rukou dvaapadesátiletému muži z Děčína. Na křižovatce vyjel s vozidlem na chodník a skončil v betonovém sloupku veřejného osvětlení. Po nehodě místo kvapně opustil. To mu příliš nepomohlo, protože hlídka policistů z dopravního inspektorátu jej po chvíli vypátrala v nedaleké zahrádkářské kolonii. Při následné opakované dechové zkoušce vyšlo najevo, že výtečník není zcela střízlivý. Na displeji detektoru se objevovala hodnota přes jedno promile. Policisté mu zakázali další jízdu, odebrali řidičský průkaz a odvezli do nemocnice, neboť se při srážce zranil. Případ řeší strážci zákona coby přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, za který hrozí až tříleté vězení.

Musí na pár dní z domu
Institutu vykázání využili v sobotu policisté z obvodního oddělení v Děčíně v případě šestatřicetiletého muže. Ten měl opakovaně verbálně urážet své rodiče a vyhrožovat jim fyzickou újmou. Také jim měl demolovat nábytek. Jeho počínání má mít navíc stupňující charakter bez viditelné snahy jej zanechat. Má tedy deset dní na to, aby jeho horká hlava vychladla a přehodnotil své chování.

Tak dlouho dorážel, až skončil v cele
Ne právě spořádaně se v neděli v brzkých ranních hodinách choval v restauraci v okolí Krásné Lípy pětadvacetiletý mladík. Fyzicky zde totiž napadl číšníka a poté, co byl vyveden na chodbu, zaútočil znovu. Pak byl vykázán ven před podnik, kde rozbil skleněnou výplň dveří. V odpoledních hodinách se do restaurace vrátil a opět napadl zaměstnance. Pak už následovalo zadržení místními policisty a návštěva cely. Když ji opouštěl, měl ve zkráceném přípravném řízení sdělené podezření z výtržnictví. Za to mu hrozí až dvouleté odnětí svobody.

S nožem v ruce
Z trestných činů nebezpečného vyhrožování a výtržnictví se od pátku zodpovídá jednačtyřicetiletý muž z České Lípy. Den před tím, než mu rumburští policisté sdělili podezření ve zkráceném přípravném řízení, měl v Jiříkově na ulici fyzicky napadnout dva mladíky a s nožem v ruce jim pak vyhrožovat ublížením a smrtí. Následně se na ně pokoušel najet vozidlem, což se mu naštěstí nepovedlo, neboť napadení uskočili. Pak přišlo na řadu opět vyhrožování. Nakonec byl výtečník zadržen policisty. Nyní mu hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín