Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Mříže za mříže
Bezmála padesát kovových kanálových roštů zmizelo během uplynulého měsíce z Děčínských ulic. Pole působnosti zlodějů tvoří oblast Kamenické, Rozběles, Letné, Oldřichova, Bělé, Bynova a sahá až do Jílového. Dva třiadvacetiletí mladíci, kteří mají mít akce na svědomí, dojeli na perfektní práci místních kriminalistů, kteří je v těchto dnech díky mravenčímu úsilí dopadli. Celková škoda, kterou natropili, přesáhla hranici osmdesáti tisíc korun. Kořist udávali ve sběrně, a aby zaměstnanec výkupny nepoznal, o jaké předměty se jedná, rozbíjeli litinové mříže na kousky. Jednomu z výtečníků sdělili policisté obvinění z Krádeže včera, druhý si jej vyslechne pravděpodobně v následujících dnech. Vzhledem ke škodě čelí hrozbě až pětiletého vězení.

Skončil
Čtyři autorádia, přídavná zářivka, taška s doklady, pouzdro na disky a mobilní telefon. Všechny tyto předměty se ještě nedávno nacházely v pěti vozidlech zaparkovaných různě po Děčíně. Pak si jich všiml jednatřicetiletý nenechavec a už se nacházely u něj. Po sobě zanechal jen celkovou škodu ve výši přibližně osmi a půl tisíce korun. Včera si za svou píli převzal usnesení o zahájení trestního stíhání, protože kriminalisté se mu nakonec dostali na kobylku. Obviněnému recidivistovi hrozí za krádež vloupáním až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Dlouho se neradoval
O tom, že nechat klíč v zámku vstupních zvenčí se může nepěkně vymstít, se přesvědčila obyvatelka jednoho domu ve Varnsdorfu. Situaci využil třiašedesátiletý muž a dostal se tak až do kuchyně, kde z linky sebral peněženku s finanční hotovostí ve výši tři sta euro. Pak se odebral do jedné místní restaurace, kde jej po chvíli dostihl syn poškozené. Marně se před ním snažil na chodbě před toaletami ukrýt bankovky. Na místo dorazila také hlídka policistů, kteří pána pozvali na služebnu, odkud si odnesl podezření z krádeže a porušování domovní svobody a s tím i hrozbu až dvouletého žaláře. Prázdnou peněženku našel mezitím psovod pohozenou na ulici.

Zariskoval a nevyplatilo se
Podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky si včera na obvodním oddělení v Děčíně ve zkráceném přípravném řízení vyslechl čtyřiatřicetiletý muž z Děčína. Před pár dny jej totiž hlídka policistů kontrolovala, při kteréžto příležitosti dostal i dýchnout do sofistikované digitální mašinky. Displej opakovaně ukazoval hodnotu kolem jedné promile a následná krevní zkouška u lékaře to jen potvrdila. Za to nyní čelí hrozbě až ročního odnětí svobody.

Žádný troškař
Skvělou práci v těchto dnech odvedli kriminalisté z Děčína. Díky usilovné práci dopadli v několika dnech třiatřicetiletého muže, který v polovině ledna způsobil jedné místní firmě škodu za čtvrt miliónu korun. Přes lešení vnikl do rekonstruovaného domu, kde má společnost kancelář, a zde započal své dílo. Nejprve odcizil nový monitor ve speciální úpravě, který nelze připojit jen tak k ledajakému počítači, pak přišel na řadu měřící přístroj na optiku, dva běžné monitory a pokladna s finanční hotovostí. Nakonec sebral ještě nějaké potraviny, lahev vína a irskou whiskey, možná proto, aby oslavil svůj úspěch. Nakonec ale slavili spíše policisté a výtečníka odměnili obviněním z krádeže vloupáním. Vzhledem k tomu, že právě netroškařil, hrozí mu až pětiletý pobyt za mřížemi.

Hodinám za zády
Výrazně zlevněnou elektřinu odebíral déle než rok v obci přilehlé k Rumburku místní sedmačtyřicetiletý muž. Plomba na elektrorozvodné skříni umístěné na chodbě nepředstavovala pro domácího kutila žádný problém stejně jako propojení vodičů tak, aby se tok energie hodinám vyhnul obloukem. Za dobu provozu této svérázně-spořivé úpravy ušetřil na úkor dodavatele přes sedmasedmdesát tisíc korun. Neušetřil si ale starosti, ba naopak přidělal. Na jeho vylepšení se přišlo a o svůj nápad se pak musel podělit s rumburskými kriminalisty. Ti mu na oplátku vysvětlili, co znamená trestní stíhání a co obnáší krádež se škodou větší než padesát tisíc korun. Ano, je to hrozba až pětiletého vězení.

Někdo se na uzdě prostě neudrží
Velmi neslavně dopadla potyčka v jedné rumburské pivnici, která se odehrála v první polovině ledna. Kolem půl desáté večer zde mírně podnapilý čtyřicetiletý muž údajně bez důvodu napadl o tři roky staršího spoluhosta. Po úderu pěstí se konflikt přesunul před budovu, kde po slovní rozepři došlo k dalšímu fyzickému útoku opět ze strany mladšího účastníka. Napadený při tom upadl na zem a měl inkasovat několik úderů. Pro svá zranění pak musel být ošetřen v místní nemocnici. Útočník se včera dočkal obvinění z výtržnictví a ublížení na zdraví. Nad hlavou mi visí hrozba odnětí svobody ve výši až tří let.

Propána! Butan!
Na jednatřicetiletého specialistu na propan-butanové lahve si v těchto dnech posvítili policisté z obvodního oddělení. Ten v uplynulých dnech vypáčil klece u stánku s občerstvením a areálu stavebnin a odnesl odtud celkem pět kousků různého objemu. Škoda se pohybuje v neřádech tisíců korun. Lapka se přiznal a obratem utržil ve zkráceném přípravném podezření z krádeže. A vzhledem k recidivě může spekulovat, kolik mu asi soudce z možných tří let v žaláři přiklepne.

Sklep a pak služebna
Do sklepních prostor jednoho domu v Děčíně zavítal před několika dny jednadvacetiletý mladík. Vylomil petlici dveří a pak už mu v cestě ke stavebnímu materiálu a pracovním nástrojům nestálo zhola nic. Po jeho odchodu zůstala jen škoda ve výši kolem devíti tisíc korun. Další místo, kam zavítal, bylo obvodní oddělení, neboť místní policisté se výtečníčkovi dostali na kobylku. Včera ho ve zkráceném přípravném řízení odměnili podezřením z krádeže a porušování domovní svobody. To představuje hrozbu až tříletého vězení.

Kanály
Kanálové mříže, které se dají zpeněžit v některých sběrnách, jsou stále oblíbenou komoditou takzvaných „magnetů“. Mezi ně zřejmě patří i čtyřiadvacetiletý muž a stejně stará dívka z Rumburku. Ti by měli mít na svědomí zmizení tří litinových kousků z veřejných komunikací. K jejich smůle byli dopadeni policisty a ve finále jim kriminalisté sdělili obvinění z krádeže.

Stačí chvilka
V pánské šatně jedné děčínské firmy zmizela včera odpoledne v nestřeženém okamžiku z lavičky peněženka. Uvnitř byla samozřejmě finanční hotovost v řádech tisíců korun a doklady. Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení. Jestliže bude pachatel dopaden, bude se zodpovídat z přečinu krádeže.

Kamera je pryč
Průmyslovou kameru z plavecké haly v Děčíně si během uplynulého týdne odnesl neznámý chmaták. Zůstala po něm škoda za více než sedm tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín
e-mail : pisdc@mvcr.cz