Rubriky
Sport Zprávy

Po dalším skvělém výkonu porážíme na závěr základní části i Pardubice!

BK Děčín vs BK JIP Pardubice – 92:82 (26:16 42:34 75:59)
Děčínští bojující s Pardubicemi v přímém souboji o 3. místo po základní části vstoupili do utkání mnohem lépe než soupeř – po dvou minutách jsme vedli 5:0 a když v polovině 4. minuty vsítil Pavel Houška koš a ještě byl při střelbě faulován, vzal si za stavu 12:3 pardubický kouč první oddechový čas (následnou šestku Houšman po time-outu proměnil a naše vedení bylo již dvouciferné – 13:3). Válečníci si svůj náskok udržovali i v dalším průběhu prvního kvartálu – v 7. minutě se poprvé na plac dostala nová akvizice, exostravský pivot Dwight Burke a i on přihlížel tomu, jak v 8. minutě Alič trojkou zvyšoval naše vedení na 21:12. Tečku za první čtvrtinou udělal jeden trestný hod Bohačíka – 26:16.

Nápor borců v bílých dresech pokračoval i zkraje druhé desetiminutovky – k produktivnímu Pavlu Houškovi se přidal svým prvním košem v Děčíně ve 14. minutě i Burke a zvyšoval na 34:18. Chabá ofenziva Slowiakovy družiny se pranic nelíbila vítězi letošního ročníku smečařské soutěže na ASG Coreymu Muirheadovi, jehož rychlé nohy nejenže připravovaly dobré pozice spoluhráčům, ale také vsítil dva koše po individuálních akcích na přelomu 17. a 18. minuty – ty znamenaly snížení na 38:27 a donutily Pavla Budínského ke svolání „bojové porady.“ Hosté i v závěru první půle ztrátu bod po bodíku umazávali, ale čáru přes rozpočet jim udělal John Boyer, který nájezdem přes obrovitého Marcuse Arnolda uzavřel s klaksonem poločasový účet na 42:34.
Na děčínské straně byl v první půli nejaktivnější „starý lišák“ Ell Sanders, který svému bývalému chlebodárci nasázel 11 bodů – stejný příspěvek přidal za prvních dvacet minut hry na druhé straně i zmiňovaný Corey Muirhead.

Po návratu ze šaten se na hřišti odehrávala podobná show jako v minulém utkání s prostějovskými Orly. Náš celek jako by nakoply dva slepené koše Pavla Houšky v úvodu druhé půle – obraně Beksy dělal největší potíže právě český reprezentant, ke kterému se v polovině 25. minuty přidal i Alič, kterého nezištnou přihrávkou našel Ell Sanders – bosenský křídelník si připsal „and one“ a za stavu 56:40 si Jan Slowiak svolal své ovečky k další důrazné promluvě (i Aličova následná šestka po OČ byla úspěšná – 57:40). Stejně jako první poločas i třetí čtvrtinu uzavřel čtyři vteřiny před vypršením limitu „JB“ a po třiceti minutách mohlo opět téměř vyprodané ČEZ Sportcentrum mohutně tleskat, jelikož stav 75:59 nám dával velké šance oplatit Východočechům porážku z prvního letošního zápasu.

Závěrečnou čtvrtku sice odstartovala razantní smeč Arnolda, ale trvalejší tlak „perníkářů“ ne a ne přijít. Bylo to dáno i výbornou obranou borců v bílém tažených neúnavným Ellem Sandersem. Ve 33. minutě předvedla dvojice Boyer – Pomikálek basketbalovou lahůdku – první jmenovaný vyzval „letce“ Pomiho a ten nádherným ally upem (za který by se rozhodně nemusel stydět ani „král Corey“) zvedl diváky ze sedadel! Když se v následném útoku prosadil zpoza perimetru Boyer a zvýšil naše vedení již na 18 bodů – 83:65, byli Hampton a spol. téměř na ručník. V posledních minutách se hosté rozstříleli a pětadevadesát vteřin před koncem Čarnecký snížil trojkou na 90:79, ale vzápětí prošel pardubickou obranou jako nůž po másle Luboš Stria a upravil na 92:79 – za této konstelace bychom skončili po základní části třetí! Jenže v posledním útoku zápasu se košem s faulem prosadila opět letošní reprezentační „jednička“ Michal Čarnecký a třemi body tak nakonec zajistil bronzovou pozici svému týmu. Před námi je však ještě dlouhá nadstavba a po utkání se tak Děčané i díky dobrému výkonu novice Burkea mohli se svými fanoušky radovat z pátého vítězství v řadě (a letošního jedenáctého domácího!), které má tentokráte hodnotu 92:82.
A na závěr ještě jedna perlička – v zápase s Pardubicemi překonal Pavel Houška hranici 3 000 bodů v děčínském dresu. Gratulujeme a brzy přineseme s Houšmanem i rozhovor k jeho jubileu!

Základní sestavy: Děčín – Sanders, Stria, Alič, J. Houška, P. Houška
Pardubice – Čarnecký, Hampton, Muirhead, Bohačík, Arnold

Absence: Děčín – Jan Jiříček
Pardubice – Lukáš Kotas, Zbyněk Pospíšil, Martin Peterka, Jiří Šoula

Statistické údaje:
Střelci: Sanders 18 (+ 5 asistencí) , P. Houška 17 (+ 15 doskoků -> double-double; 5 získaných faulů i asistencí a 2 bloky; střelba 2 b. 10/8; validita 37!), Pomikálek 14 (+ 6 doskoků a 3 zisky), Burke 10 (+ 8 doskoků – z toho 5 útočných; TH 4/4), Alič a Boyer po 9, J. Houška 8, Stria 7 – Muirhead 19 (+ 7 doskoků a 5 získaných faulů; TH 4/4), Čarnecký 15 (+ 5 asistencí), Hampton 13, Arnold 12 (+ 5 ztrát), O. Peterka 9, Bohačík 7, T. Tóth 5, Opoku 2; střelba 2 b.: 51/27 – 36/23; střelba 3 b.: 20/9 – 14/6; TH: 14/11 – 21/18; doskoky: 36:19 (útočné 17:3!); chyby: 24:19; validita: 105:92; počet diváků: 1130; nejlepší hráč utkání: Pavel Houška (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér Děčína): „Myslím, že to bylo další pěkné utkání, jelikož přijel kvalitní tým – Pardubice stále pokračují v poháru Eurochallenge. My jsme jim navíc chtěli vrátit porážku z našeho prvního vzájemného utkání. Jak už říkal Honza, alfou a omegou byl náš doskok – tentokrát jsme Pardubice přeskákali, což bylo velmi důležité. Ale mám celkově dobrý dojem. V útočné fázi jsme dali 92 bodů, což je výborné a v takovém zápase potřebujete, aby vám hodně padaly střely a u nás v týmu dneska všichni stříleli velmi dobře. Celkově to bylo povedené utkání a tím, že jsme vedli 39 minut, tak si myslím, že jsme si to tentokrát zasloužili. Pardubice ale hrály až do konce velmi dobře a dnešní bojovné utkání sneslo vysoké parametry.“

Jan Slowiak (trenér Pardubic): „Dneska jsme viděli jednoznačně zasloužené vítězství Děčína, který byl daleko důraznější, kolektivnější, agresivnější, měl lepší pohyb míče a jednoznačně nás přebojoval na doskoku, což bylo asi to nejpodstatnější. My jsme dneska neměli energii. Bylo na nás vidět, že nejsme tak agresivní jako domácí. I když jsme se snažili vracet se do utkání, tak se dá říct, že dneska byli celkově domácí lepším týmem. Snad jediným, co se nám dneska povedlo, bylo to, že jsme v poslední minutě dokázali stáhnout rozdíl na deset bodů, ale do dlouhodobé části to vůbec nic neznamená.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta