Rubriky
Sport Zprávy

Krásné finále se stříbrnou tečkou na závěr

Děčínský postup do finále byl doslova „vykoupen krví“ – v semifinále s Prostějovem po soubojích s rozehrávačem Ventou nejprve odkulhal John Boyer a nepříjemného koňara v souboji se stejným hráčem inkasoval i Ell Sanders. Oba klíčové rozehrávače nakonec zranění do sobotního finále nepustilo, takže pozice mozku týmu připadla na dvojici Lubo Stria – Honza Bejček. Hostující kouč kvůli cizinecké kvótě i menším zdravotním lapáliím nechal na lavičce v civilu duo Chester Simmons – Drew Naymick.

Absence dvou klíčových jedniček týmu však na Děčínu zprvu utkání nebyla vůbec znatelná, jelikož úvodní trojka Luba Strii nalila Děčanům krev do žil a na konci 2. minuty po Pomikálkově trefě z pole jsme vedli již 7:0. Nymburští hráči se rozkoukávali pomaleji, ale děčínský tlak se jim podařilo otupit a již na začátku 4. minuty srovnával pod košem osamocený Benda na 7:7. Další průběh úvodního kvartálu byl velmi vyrovnaný a ani jednomu z týmů se nepodařilo výrazněji utrhnout – vše již nasvědčovalo tomu, že Burkeova trojka uzavře první čtvrtku, přesto se i přes velmi těsnou obranu ještě prosadil Abrams a snížil děčínské vedení na dva body – 21:19.

Druhou desetiminutovku sice otevřela trojka benjamínka Honzy Bejčka na 24:19, ale v následných čtyřech minutách na kurtu kralovali Lvi, kteří díky Abramsově trojce otočili v čase 14:53 skóre na 26:28 a donutili Pavla Budínského vzít si oddechový čas. Ten borce v bílých dresech evidentně zklidnil, ti zároveň na výbornou plnili defenzivní povinnosti a sladkou odměnou jim byl vydařený závěr první půle – nejprve se v 19. minutě prosadil zpoza perimetru Pomikálek a stejnou mincí doslova „dorazil“ hosty (i když byl Nymburk veden opět oficiálně jako domácí celek) v úplném závěru pokračovatel slavného jména Bejček, který i přes nejtěsnější možnou obranu reprezentanta Pumprly skóroval a zajistil svému celku poločasové vedení 38:36.
Děčínský celek střelecky táhli v první půli Tomáš Pomikálek (14 bodů) a také teenager Honza Bejček (8) – na straně Lvů byl nejproduktivnějším borcem rozehrávač Adrian Abrams se 13 body.

Po návratu ze šaten začali hosté vlažněji a naši hráči toho využili – sice až ve 23. minutě vstřelil vůbec první koš druhé půle Lubo Stria (trojku na 41:36), aby v následném nymburském postupném útoku vyprodukoval Wilson útočný faul a rozzlobený lodivod Ron Ginzburg si vzal time. Zvyšující se tlak Válečníků však bohužel po této minutové prodlevě oslábnul – nejprve čtyřmi body v řadě během 24. minuty snižoval Benda na 43:42 a na konci minuty 26. srovnával z pole „žolík“ Sokolovský na 44:44. Na děčínských hráčích se již pomalu začínala projevovat i únava z náročného programu a absence dvou klíčových borců – přesto stav 47:50 po třiceti minutách nám stále dával naději na výhru…

…a i první body čtvrté čtvrtiny byly z rukou našeho playmakera – dvě šestky proměnil po faulu Sokolovského Luboš Stria – 49:50. Právě faulující nymburský kapitán však o chvíli později začal pokládat základy k výhře svého celku – na začátku 34. minuty trefil první trojku (po ní měl Děčín time-out) a ihned po jeho skončení tento zkušený šutér trefil druhou a Nymburk vedl rázem dvouciferným rozdílem – 53:63. Že se o Válečnících (nejen) povídá, že se nikdy nevzdávají? – > ve finálovém klání to jen potvrdili, když ani dvě Sokolovského trojky je nezlomily – nejprve Stria zakončil rychlý protiútok a po Aličově trojce na 58:63 byla další minutová porada obou táborů vyvolána koučem Ginzburgem. V minutě 37. se ještě prosadil zpoza perimetru zřejmě svůj nejlepší zápas v děčínském dresu hrající Burke – 61:65, ale to byl také již předposlední koš našeho celku v tomto klání. Středočeši si závěr zápasu hlavně díky podkošové dvojici Nečas – Benda v klidu pohlídali a po výsledku 76:69 tak mohli začít slavit historicky šesté vítězství v Českém poháru.

Ani děčínský celek se však za předvedený výkon rozhodně nemusí stydět – jasného favorita i v okleštěné sestavě dlouho trápil a byl mu více než rovnocenným soupeřem. Více než tisícovka přítomných diváků po celé utkání hnala své miláčky za pohárovým prvenstvím a i po skončení utkání společně s hráči oslavila zisk historicky prvního stříbra! Všem fanouškům děkujeme za skvělou kulisu a podporu nejen ve finále, ale během celého turnaje – WIN TOGETHER!

Základní sestavy: Děčín – Stria, Pomikálek, Alič, Jakub Houška, Pavel Houška
Nymburk – Lenzly, Křemen, Pumprla, Benda, Wilson

Statistické údaje:
Střelci: Burke 17 (+ 7 doskoků a 5 získaných faulů; validita 25; trojky 3/3, TH 6/6), Pomikálek 15 (+ 6 doskoků), Alič 14, Stria 12 (+ 4 získané fauly), Bejček 8, P. Houška 2 (+ 5 asistencí a 2 bloky), Soukup 1 – Benda 20 (+ 13 doskoků -> double-double; 4 asistence; užitečnost 28), Abrams 15 (dvojky 6/6), Sokolovský 11, Lenzly 10 (+ 5 asistencí), Nečas 7 (+ 5 získaných faulů), Křemen 5, Wilson 4, Lawrence 2 (+ 4 ztráty), Palyza 2, Pumprla 0 (ale 7 doskoků); střelba 2 b.: 33/12 – 43/26; střelba 3 b.: 24/11! – 22/5; TH: 15/12 – 14/9; doskoky: 29:37 (útočné 9:12) chyby: 19:18; ztráty: 13:10; validita: 69:94; počet diváků: 1050.

MVP celého turnaje byl vyhlášen nymburský a reprezentační pivotman Petr Benda. Do nejlepší pětice byli vybráni hned dva děčínští borci – Ell Sanders a Pavel Houška, dále i dvojice z vítězného nymburského celku celého Final 8 – Lukáš Palyza a Petr Benda; tuto čtveřici ještě doplnil prostějovský křídelník Jamar Smith.

Pozápasové názory aktérů z obou táborů:
Pavel Budínský (trenér BK Děčín): „Dnešní zápas byl vyvrcholením celkově povedené akce, protože si myslím, že se ukázalo, že fanoušci v severních Čechách si dokážou najít cestu i na Český pohár. My jsme před dnešním utkáním řešili, zda se nám uzdraví někdo z dvojice rozehrávačů. Bohužel tomu tak nebylo, takže na dopoledním tréninku jsme samozřejmě změnili všechny naše taktické manévry a bylo jasné, že do hry bude muset na pozici rozehrávače zasáhnout Luboš Stria a osmnáctiletý Honza Bejček. My jsme chtěli odehrát utkání na maximum svých možností a myslím si, že jsme šli i nad jejich rámec. Udělali jsme zápas, který se musel všem líbit. Odehráli jsme part, ve kterém jsme byli v situaci, do jaké jsme se ještě letos nedostali. V celkovém obraze jsme odevzdali výkon, za který se nemusíme stydět. Jsou utkání a utkání. Jsou utkání, ve kterých se musíte po porážce stydět, ale to není náš dnešní případ. Všichni do toho dali veškerou energii, která jim zbyla po těch třech dnech. Pro nás získání druhého místa, což je historicky nejlepší umístění Děčína v Českém poháru, je velmi dobrá motivace do další fáze sezony a pochopitelně i ceněný úspěch. Chtěl bych poděkovat našim hráčům, fanouškům, ale i nymburským fanouškům za báječnou kulisu, protože v Děčíně je to opravdu výjimečná atmosféra v těchto utkáních.“

Ronen Ginzburg (trenér ČEZ Basketball Nymburk): „Gratuluji Děčínu k dobrému zápasu. Věděli jsme, že to bude těžký zápas, i když nebude hrát ani jeden z děčínských rozehrávačů. A možná že to bude ještě o něco těžší, protože Děčín nebude mít co ztratit. Respektuji sílu Děčína. Byl to typický finálový zápas. Pro nás byla výhra v Českém poháru splněním dalšího cíle po postupu do Last 16 v EuroCupu. Pro nás to bylo 56. utkání v sezoně, ale už se těšíme na další zápasy.“

Jakub Houška (kapitán BK Děčín): „Gratuluji soupeři k vítězství v Českém poháru. Pro nás to před zápasem nebyla lehká situace. Hodně jsme se o tom bavili, co a jak budeme hrát. Nakonec jsme to zvládli celkem dobře s tou alternací na rozehrávce. Byl to parádní zápas pro diváky, parádní zápas do televize. Bylo to to pravé vyvrcholení Českého poháru. Jsem moc rád, že jsme byli ve finále, že jsme si mohli zahrát takový zápas, protože to obohatí nás i celý Děčín. Mně se to moc líbilo hrát takové utkání. Doufám, že takové zápasy letos ještě budou, zvláště s takovou kulisou.“

Petr Benda (pivot Nymburka a MVP finálového turnaje): „Gratuluji soupeři k výbornému utkání, neboť oba předchozí duely hrál až do koncovky, kdy jejich klíčoví hráči odehráli hodně minut. Dneska předvedli, že to utkání jen tak neodběhají a nedají nám to vítězství jen tak mimochodem. My jsme možná trochu později pochopili, že bychom měli běhat do rychlých protiútoků a soupeře unavit, neboť to jejich klíčoví hráči nemohli logicky fyzicky vydržet. To se nám podařilo ve čtvrté čtvrtině. Měli jsme převahu v rychlém protiútoku a odskočili jsme soupeři na rozdíl pěti až deseti bodů.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta