Rubriky
Dětem Kultura Zprávy

Jeden svět v Děčíně – školní projekce

KINO SNĚŽNÍK 19.-22. BŘEZNA 2012
Lidsko-právní festival Jeden svět nabízí v Děčíně již počtvrté mimořádně kvalitní filmové projekce pro školy doprovázené debatami s exkluzivními hosty. Celkově jde o tři projekce pro žáky základních škol a šest samostatných projekcí pro starší žáky a studenty středních škol. Projekce pro mladší publikum začínají vždy od 8:00, jsou složené z více filmů a prokládané vstupy školených moderátorů. Samostatné projekce uvítají prestižní hosty, představené níže.

Pondělí 19. března
Od 10:30 promítáme izraelský film s mezigenerační tématikou, Život ve fotografiích. Hostem tohoto citlivého snímku o 96 leté Miriam a jejím vnukovi je socioložka a spisovatelka Jiřina Šiklová, která se mezigeneračním tématům dlouhodobě věnuje. Na tuto projekci jsou kromě studentů srdečně zváni i lidé věku zralého, aby se tak mezigenerační dynamika přenesla z plátna i do následné diskuse. Paní Šiklová bude také hostem projekce od 13:00. Film Holky v Ringu je o afghánských dívkách, které propadly mužskému sportu – boxu.

Úterý 20. března
Od 10:30 uvádíme vysoce aktuální snímek Nedáme se umlčet, sondu do života mladých lidí zapojených do revolučních hnutí v arabském světě. Hostem projekce je zástupce Kurdského občanského sdružení, pan Rašíd Chalíl, který pro česká média často komentuje aktuální situaci v Sýrii. Od 13:00 promítáme film Kdo zabil Natašu?, jehož autoři usilují odkrýt pozadí vraždy novinářky Nataši Estemirové, působící v Čečensku. Hostem projekce bude současný senátor, pan Jaromír Štětina, který má z Čečenska bohaté zkušenosti jako válečný zpravodaj.

Čtvrtek 22. března
V 10:30 přichází Nový svět, film o cyklo-aktivistech z estonského Talinu, kteří se rozhodli vzdorovat nadvládě aut nad lidmi. Hostem projekce bude Jana Pírková z iniciativy Auto*Mat, která kupříkladu organizovala poslední cyklo-jízdu v Děčíně. Projekce pro školy uzavře ve 13:00 film Pod sluncem tma, oceněný jako Nejlepší český dokument 2011. Tento břitce humorný film natočil Martin Mareček o českém rozvojovém projektu solárních panelů na zambijské internátní škole. Jeden ze dvou hlavních představitelů filmu, Tomáš Tožička, bude hostem této závěrečné projekce.

Rezervace školních projekcí:
Bc. Hana Doležalová,
mail: dolehanka@gmail.com,
tel: 720 181773.

Uveďte prosím požadovanou projekci, název školy, přibližný počet žáků/studentů a jejich věk.
Rezervace Vám bude vzápětí potvrzena. Více na www.jedensvet.cz/2012/decin.

Attachments

  1. Jeden svět - projekce pro školy (2.3 MiB)