Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Hlavně kabely
Neplechu tropil po Děčíně v lokalitách Bynov a Jílové během uplynulých lednových dnů třiadvacetiletý výtečník. Nejprve se vloupal do skladu firmy, kde se zmocnil různých měděných součástí a kabelů, přičemž některé z nich odstříhal z pracovních strojů. O pár dní později vnikl na zahradu domu, kde z motoru cirkulárky odřízl několik dalších metrů vodiče, načež se po odstranění visacího zámku stavil ještě ve stodole pro stavební kolečko, sekačku, vrtačku, nůžky na plech a opět přibral pár metrů drátu z oblíbeného barevného kovu. Jeho poslední kousek před tím, než ho chytili policisté, byla návštěva dvou rekreačních chatek. Do nich se dostal tak, že vytloukl skleněnou výplň oken. Poté, co nějakou dobu pobyl, opustil místo s ukořistěnými pětadvaceti metry měděného elektrického kabelu, čímž příliš nepřekvapil. Celková škoda, kterou po sobě zanechal, osciluje kolem třiceti tisíc korun. Teď čelí podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, které mu strážci zákona sdělili ve zkráceném přípravném řízení. Za to mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

A ještě jednou kabely
Trochu podobný případ, jako výše uvedený, řešili v těchto dnech i děčínští kriminalisté. Na pozemek rodinného domu v rekonstrukci se před několika dny přes plot přehoupl jednadvacetiletý mladík. Zde odpojil elektřinu, zmocnil se pojistek a pak se odebral dovnitř. Samozřejmě oknem, které při tom rozbil. Zde se zmocnil osmi svazků měděných vodičů a už by je byl i odnesl, kdyby se na místo nedostavil majitel. Nezbývalo tedy, než vzít nohy na ramena a kořist nechat pohozenou na místě. Dopadení, obvinění z porušování domovní svobody a krádeže vloupáním a hrozbě až tříletého vězení se mu však díky policistům utéci nepodařilo.

Risk není vždy zisk
Při krádeži bundy za necelou tisícovku byl včera v jednom děčínském obchodě s konfekcí přistižen pětadvacetiletý mladý muž z Ústí nad Labem. To byl skutek velmi neuvážený vzhledem k tomu, že ne tak dávno byl za krádež odsouzen. Riziko až tříletého pobytu v nápravném zařízení se pak na obvodním oddělení policie proměnilo v reálnou hrozbu. Za krádež jej zde vyřešili policisté ve zkráceném přípravném řízení.

Vztáhl ruku na ženu a to se nedělá
Nepříjemné důsledky měly pro dvaatřicetiletého muže z okolí Rumburku jeho nezvládnuté emoce. Nedávno měl totiž fyzicky atakovat o šest let starší ženu a způsobit ji v obličejové části pohmožděniny a podlitiny, které si vyžádaly zhruba desetidenní pracovní neschopnost. Kriminalisté majitele horké hlavy v těchto dnech obvinili z ublížení na zdraví. Za to mu hrozí až tříleté odnětí svobody.

Odnesla, co neměla
O tom, že ponechat během zábavy kabelky bez dozoru na lavici, se nedávno na jedné z děčínských diskoték přesvědčily dvě mladé dámy. Kdosi jim je totiž sebral. Samozřejmě i s penězi, platebními kartami a doklady. Zůstala jim jen hořká zkušenost a škoda přesahující pět tisíc korun. Dvacetiletá dívka, která je měla odcizit, ale vyhráno neměla. Dopadli ji totiž policisté z obvodního oddělení. Od včerejška čelí podezření z krádeže a neoprávněného opatření platebního prostředku ve zkráceném přípravném řízení. Za to náš trestní zákoník nabízí až dvouleté odnětí svobody.
 
 
Pilný lapka  
Policistům ze speciální pořádkové jednotky se podařilo v sobotu večer ve Varnsdorfu zadržet čtyřiadvacetiletého muže krátce poté, co po rozbití okénka vnikl do vozidla, ze kterého odcizil kabelku s klíči a platební kartou. Mladík pak putoval na obvodní oddělení, aby si jej nakonec převzali kriminalisté. Jak se totiž ukázalo, krádež kabelky nebylo to jediné, čeho se během ledna dopustil. Na svědomí má také vloupání do tří garáží, přičemž v jednom případě zůstalo u pokusu. Z nich odnesl různé elektrické nářadí, motorovou pilu a benzínovou kosu. Dále „navštívil“ budovu jedné firmy, odkud si odvezl bicykl, a restauraci, kde ukořistil LCD televizi a pomerančový džus. Zde se také pokusil vloupat do pokladny automatu na šipky a stolního fotbalu. Marně. Vniknutí do vozidla v den zadržení nebylo jediné. V předchozím případě pro změnu sebral navigaci. Celková škoda, kterou svými aktivitami způsobil, přesáhla hranici třiceti tisíc korun. Od včerejšího dne má sděleno obvinění z krádeže vloupáním a poškození cizí věci. Vzhledem k recidivě mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.
 
 
Tráva v autě (dodatek) 
V případu, kdy policisté ze speciální pořádkové jednotky nalezli v automobilu plastový pytel s rostlinami marihuany, který je popsán ve včerejším zpravodajství, padlo včera ještě čtvrté obvinění. A to na hlavu dvaatřicetiletého muže, který v případu figuruje také. Paragraf i hrozící trest je stejný, jako u ostatních tří obviněných.
 
 
Vegetarián to nebyl 
Do skladu prodejny s masem a uzeninami v Děčíně vnikl v uplynulých dnech neznámý pachatel. Odtud si odnesl tři plastové bedny s uzeninami. Tím společnosti způsobil škodu za více než tři tisíce korun. Na případu pracují policisté z obvodního oddělení.

Daleko neutekl
Vynikající práci odvedli v sobotu policisté z obvodního oddělení Rumburku společně s psovody. Během zhruba šesti hodin vypátrali a zadrželi třiadvacetiletého mladíka, který měl mezi šestou a sedmou hodinou ranní v jedné z přilehlých obcí znásilnit místní ženu v blízkosti jejího bydliště. K dopadení policistům výrazně napomohl popis, stopy a služební pes. Zadržený mladý muž putoval do policejní cely a po chvíli si vyslechl obvinění z trestného činu znásilnění. Ke skutku se přiznal. Nyní mu hrozí až desetileté vězení. Policisté dali podnět na návrh na vzetí do vazby.

Tráva ve voze
Trestní stíhání pro trestný čin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu si v posledních dnech vyslechli z úst rumburských kriminalistů dva muži ve věku osmadvacet a devětadvacet let a jednadvacetiletá žena. Koncem minulého roku u nich ve vozidle policisté ze speciální pořádkové jednotky nalezli plastový pytel s rostlinami marihuany, přičemž jeden z obviněných měl mít u sebe i pervitin. Zajištěný materiál byl prozkoumán experty. Trojlístku hrozí až roční odnětí svobody.

Policisté zabránili krádeži dřeva
Dva muže s motorovou pilou a sekerou spatřili koncem týdne policisté ze speciální pořádkové jednotky, kterak v Krásné Lípě na kraji lesa vystupují z automobilu. Když se strážci zákona rozhodli prověřit jejich počínání, dostalo se jim odpovědi, že zde mají povoleno sbírat spadané dřevo do průměru pěti centimetrů. To ale vyvrátil lesník, kterého hlídka kontaktovala, a oba výtečníci byli z lesa vykázáni. Záhy ale zjistili, že na místě se nachází přeříznutý strom, který rozhodně do povolené míry nespadal. Policisté se tedy vydali za mladíky, a když je dostihli, nebyli tito schopni prokázat svou totožnost, a už vůbec nemluvě o tom, že muž, který seděl za volantem, ani nevlastní řidičský průkaz. Další úkony pak byly provedeny na služebně včetně sepsání oznámení o přestupku. Pokus krádeže by měli dále řešit policisté z Rumburku.

Na cizí peněženky se nesahá
Nenechavce, který nedávno v jedné děčínské restauraci odcizil z barové stoličky volně odloženou peněženku se sedmi a půl tisíci korun, zatímco její majitel si odskočil na toaletu, dopadli včera policisté z děčínského obvodního oddělení. Třiatřicetiletý muž si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z krádeže na osobě, za což by mu soudce mohl udělit až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín