Rubriky
Politika Zprávy

Radikálové nahlásili jako reakci na úmrtí ženy další pochod Varnsdorfem

Dělnická strana sociální spravedlnosti nahlásila na neděli 29. ledna pochod Varnsdorfem. Náměstí totiž zablokoval místní organizátor. Ten se ale nakonec rozhodl, že Vandasově straně náměstí uvolní.

Loňský pochod DSSS Varnsdorfem byl nejdramatičtějším ze série protestů, které město na podzim každý víkend zažívalo. | foto: Petr Topič, pro iDNES.cz
„Trasu jsme nahlásili od autobusového nádraží k vlakovému,“ řekl severočeský lídr strany Petr Kotáb. Náměstí E. Beneše mají totiž na všechny víkendy až do 5. února zablokovaní místní organizátoři.

Sdružení Občané městu, město občanům, které se v protestech ve Varnsdorfu angažuje, avizovalo, že by dělnické straně náměstí bylo možné přepustit.

„My nyní nic neplánujeme, tak jednáme o tom, jestli naši ohlášku stáhneme, abychom zbytečně neblokovali jiné protesty. Spojovaní s tím ale být nechceme,“ řekl šéf sdružení Pavel Vaňáč.

Radnici se totiž navržená trasa pochodu příliš nelíbí. „Demonstrace je poněkud v konfliktu s využitím nádraží, bude tedy asi potřeba se s nimi domluvit na jiném možném řešení,“ řekla ČTK mluvčí města Romana Macová.

Hlavní organizátor poslední demonstrace Petr Heinrich, který má náměstí zamluvené na své jméno, nejprve ustoupit odmítal.

„Nehodlám prostor přepustit DSSS a nebo stahovat ohlášku jenom proto, abychom zbytečně neblokovali jiné protesty,“ tvrdil Heinrich nejprve.

Pak ale změnil názor. Svou rezervaci zrušil a o místo následně požádala DSSS.

„Dnes ráno mi volali a chtěli, abych tam vystoupil, což jsem odmítl. Prostor jim ale uvolním,“ řekl v pátek ČTK a dodal, že se na demonstraci zřejmě zajde podívat jako řadový účastník.

Dělnická strana sociální spravedlnosti nahlásila další akci i na první únorový víkend. „Tu ale uskutečníme jen v případě, kdyby nám policie chtěla dělat obstrukce,“ poznamenal Kotáb.

Zdroj: MF Dnes