Rubriky
Zprávy

Lesní skřítci putovali k výhercům

Krásná Lípa, 12. 1. 2012Školáci, kteří zajistili svým školám vítězná umístění v soutěži Vracíme prales do Českého Švýcarska, v uplynulém týdnu převzali z rukou ředitele Správy Národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy své výhry. Školy soutěžily v poněkud netradiční disciplíně sázení stromků na území národního parku. Celkem děti pomohly vysadit 10 161 stromů. Na prvním místě se umístila ZŠ v Krásné Lípě, druhé místo získaly děti z děčínské ZŠ Dr. Miroslava Tyrše a třetí příčku obsadila varnsdorfská ZŠ Seifertova. Kromě jiných cen děti převzaly keramické sošky lesních skřítků, které budou úctyhodné výkony připomínat.

“Lidé si často všímají faktu, že se v národním parku kácí smrky, vejmutovky či modříny,” řekl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda, který při předávání cen dětem osobně vyjádřil poděkování, a dodal: “To, co následuje po kácení, bohužel často zůstává stranou zájmu veřejnosti, a to i přesto, že se jedná o věc mnohem důležitější. Postupně zde vzniká les přírodě natolik blízký, že se v budoucnu zcela obejde bez lidských zásahů. A tak to má v národním parku být.”

Vzhledem k velkému zájmu ze strany škol se soutěž Vracíme prales do Českého Švýcarska dočká opakování i v roce 2012. Výsadbu bude možné zahájit za vhodných klimatických podmínek na jaře.

Zdroj: www.npcs.cz