Rubriky
Sport Zprávy

Děčínští ovládli i čtvrté letošní derby a stali se tak neomezenými Vládci severu!

SLUNETA Ústí nad Labem vs BK Děčín – 61:84 (18:23, 32:51, 51:65)
Letošní závěrečné severočeské derby dostalo náboj již před samotným začátkem – do ústeckého Sportcentra dorazily hned tři autobusy plné děčínských fandů! a na atmosféře zápasu to bylo velmi výrazně znát, jelikož diváci našim hráčům vytvořili téměř domácí kulisu. Druhou velmi potěšující zprávou bylo, že alespoň na lavičce se po dlouhé pauze objevil v dresu pivot Míra Soukup. 

Do samotného utkání nastupovali domácí oslabeni o zraněného pivota Tomáše Hrubého, ale již s dvěma novými akvizicemi, Kanaďanem Gottseligem a Američanem Reesem; děčínský kouč se musel obejít bez dua mladíků Mařík – Jiříček. Naši hráči však plnili roli favorita utkání již od úvodních minut a jejich tlak vystupňoval v 5. minutě, kdy po trojce Strii a Sandersově „dlouhé dvojce“ si za stavu 6:15 vzal ústecký lodivod Roman Bednář první oddechový čas zápasu. Ten jako by jeho svěřence probudil z počáteční letargie – Ústečané se nejprve na konci 6. minuty přiblížili na rozdíl čtyř bodů, aby již o necelé dvě minuty nato snižoval McFadden těžkou trojkou na rozdíl jediného bodu – 16:17. Podařený závěr úvodní čtvrtky nám však vynesl konečné vedení 23:18. 

Výborně vstoupili Sanders a spol. i do druhého kvartálu a trvalo jen necelé dvě minuty, než se naše vedení zásluhou Landovy trefy přehouplo přes dvoucifernou hranici – 18:29. Podařený úvod této desetiminutovky vlil Děčanům čerstvou krev do žil, ti svého soupeře drtili rozdílem několika tříd a když v 16. minutě unikl Sanders McFaddenovi a zvýšil již na 25:40, vzal si rozzlobený kormidelník Pand další time-out. Byl to právě ex-ústecký rozehrávač Ell Sanders, který na konci první půle dělal svému bývalému chlebodárci největší potíže – spolu s  Admirem Aličem trefili na konci první půle dvě důležité trojky, díky kterém hřálo naše hráče při cestě do kabin devatenáctibodové vedení! – 32:51. 

Třaskavé derby mělo také velmi pestrý doprovodný program, když v průběhu zápasu se o zábavu starali maskoti obou celků – ústecká Panda i děčínský Válečník ze severu, během oddechových časů bavily fanoušky povedenými kreacemi pohledné cheerleaders a o poločasové pauze se proti sobě utkali ústečtí mládežníci a vystoupili také děti z Dětského domova ze Severní Terasy, kteří měli připravené taneční číslo. 

Začátky obou čtvrtin v první dvacetiminutovce zvládli děčínští hráči na jedničku, ale nástup do třetího kvartálu byl pro děčínské barvy jako z nejhoršího snu – Sluneťané se postupně zásluhou Bažanta, Gottseliga, Fohlera a Holandy dostali na dostřel jedenácti bodů – 40:51. Od tohoto momentu to vypadalo, že by se dění na hřišti mohlo vrátit do zaběhnutých kolejí, ale na začátku 26. minuty nová tvář Gottselig trojkou vrátila svůj tým zpátky do zápasu – 47:55. Větší zdramatizování však už naši hráči soupeři nedovolili a hlavně záslouhou produktivní trojice Stria, Pavel Houška a Williams svítil na světelné tabuli po třiceti minutách stav 51:65… 

…a vybojovaný náskok už Válečníci v závěrečné čtvrtině nepustili a naopak ho postupně navyšovali – ve 34. minutě po dvou trestných hodech Pavla Houšky a následné trojce Strii se děčínské vedení přehouplo přes dvacetibodovou hranici – 55:77. Pandy se snažily něco s výsledkem udělat, ale Gottseligovo dopíchnutí ze 37. minuty jen symbolicky korigovalo na 57:79. Závěrečné tři minuty už se odehrály víceméně v poklidu a naši hráči si dokázali udržet vysoké vedení, které mělo po závěrečné siréně hodnotu 84:61! 

Základní sestavy: Ústí – McFadden, Holanda, Bažant, Tyrna, Fohler
Děčín – Sanders, Stria, Pomikálek, Williams, P. Houška

Statistické údaje:
Střelci:
 Bažant 12 (+ 4 získané fauly; střelba z pole 6/5), McFadden 12 (+ 4 získané fauly), Gottselig 10 (+ 9 doskoků), Fohler a Holanda po 8, Hejl a Reese po 4, Tyrna 3 (+ 5 doskoků) – Stria 15 (trojky 7/4), Sanders 14 (+ 4 asistence; střelba 2 b. 5/5), P. Houška 12 (+ 4 získané fauly), Williams 10 (+ 10 doskoků -> double-double), Pomikálek 8 (+ 5 doskoků), Boyer 8, Alič 7, J. Houška 6 (+ 6 doskoků), Landa a Žampach po 2; střelba 2 b.: 46/21 – 39/22; střelba 3 b.:13/3 – 26/10; TH: 16/10 – 15/10; doskoky: 29:40 (útočné 9:12); chyby: 17:19; počet diváků:1300.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta