Rubriky
Zprávy

Děčínská zoo má za sebou rekordní návštěvnost

93080! Tak přesně tolik lidí si v roce 2011 našlo cestu do děčínské zoo. Padla tak historicky nejvyšší návštěvnost nejsevernější zoo České republiky. Devadesátitisícovou hranici návštěvnosti se zoo v posledních letech podařilo překonat jen v roce 2007, kdy do zoo zavítalo 90428 příchozích, a v roce 1972, kdy statistiky hovoří o 91 tisíci návštěvníků. Nejsilnějšími měsíci byly tradičně měsíce hlavní sezony červenec a srpen, oproti roku 2010 ale výrazně vzrostla návštěvnost také během posledních dvou měsíců roku, kdy si cestu za zvířátky našlo skoro pět a půl tisíce lidí. Návštěvu oddělené Expozice Rajské ostrovy v centru města si nenechalo během uplynulého roku ujít téměř 23 tisíc lidí.

Nejnavštěvovanější akcí se stala Strašidelná zoo, listopadová akce s tradičním lampionovým průvodem, dlabáním dýní a spoustou strašidel. Do zoo se přišlo bát téměř dvanáct stovek lidí.

Lidé přicházeli ale především za zvířaty. Během celého roku se jich v zoo a v Rajských ostrovech narodilo celkem čtyřiašedesát, nejvýznamnějším odchovem byla 4 mláďata outloně malého. Expozice rozšířilo také několik nových druhů – takin indický, prasata visajanská (jediná v ČR), kolpík bílý, leskoptev tříbarvá nebo lori zelenoocasý. A přibylo i několik zvířat dlouhodobě chovaných druhů jako například klokan parma, lama vikuňa, majna Rotschildova, sokol stěhovavý, sokol nebo mravenečník velký.

První akcí, kterou děčínská zoo svým návštěvníkům v novém roce přinese, bude přednáška Petry Nevečeřalové na téma Divoký jih černého kontinentu, která se uskuteční již tento čtvrtek 5. ledna od 17 hodin na malém sále Městské knihovny Děčín. Na konci měsíce pak bude zoo lákat všechny pilné školáky, kteří se budou moci pochlubit vysvědčením plným jedniček, do zoo zdarma. Akce Jedničkáři do zoo zdarma bude trvat od 31. ledna do 5. února.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.