Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Policisté navštívili děčínské markety
V rámci kampaně „Obezřetnost se vyplatí“ navštěvovali tento týden policisté z děčínské preventivně informační skupiny obchodní domy Tesco a Albert. Zde upozorňovali zákazníky na rizika kapesních krádeží či krádeží kabelek a jiných věcí ponechaných ve vozíku. Nejčastějším nešvarem nakupujících je jednoznačně zmíněná kabelka zavěšená na vozíku, či položená uvnitř. V takových případech policisté obdarovali zákazníka letáčkem s radami, jak krádeži předejít a žetonky do vozíku s logem policie, které jim mají při nákupu tyto zásady připomínat. Při odchodu policisté ještě zkontrolovali zaparkovaná vozidla a řidičům, kteří lákají zloděje na věci ponechané uvnitř, vyzdobili vůz letáčkem. Závěrem se dá říci, že v porovnání s podobnou kampaní, která proběhla v Děčíně začátkem letošního roku, viditelně ubylo zákazníků, kteří zbytečně riskují. A to jak v obchodě, tak na parkovišti.

Nákup za pět prstů
Podezření z přečinu krádeže sdělili včera policisté z obvodního oddělení v Rumburku sedmadvacetiletému mladému muži. Ten nedávno v prodejně sportovních potřeb odcizil baseballovou čepici a mikinu v hodnotě kolem osmnácti set korun. Pak obchod i s kořistí opustil. K jeho smůle ho muži zákona nakonec polapili. Smůlu má pak také v tom, že za majetkovou trestnou činnost byl v posledních třech letech trestán. Díky tomu mu teď hrozí až tříletý pobyt ve vězení.

Jízda skončila
Co přesně obnáší zákaz řízení motorových vozidel, asi úplně nechtěl pochopit devatenáctiletý mladík z Varnsdorfu. Včera dopoledne mu v Rybništi vysvětlili policisté, kteří ho zastavili ke kontrole, během které zjistili, že ve vozidle může ještě nějaký čas sedět jen coby spolujezdec. Následovalo tradičně sdělení podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkráceném přípravném řízení. Za tento přečin by mu mohl soudce trest až tříletým odnětím svobody.

Zase laptop ve voze
Notebook i s brašnou odcizil včera neznámý poberta z automobilu zaparkovaného v obci Růžová na Děčínsku. Dovnitř si sjednal přístup rozbitím okna zadních dveří. Přičteme-li škodu k hodnotě odcizených věcí, dostaneme se na částku předběžně kolem pětadvaceti tisíc korun. Kdyby majitel laptop v automobilu nenechal, nic by zloděje nemotivovalo vytloukat okno. Po pachateli pátrají policisté z Hřenska.

Výtržníci mají utrum
Lak a zpětná zrcátka poškodil nedávno neznámý pachatel u dvou vozidel zaparkovaných před restaurací v České kamenici. Majitelům zanechal škodu přibližně za dvacet tisíc korun. Do případu se zakousli policisté z místního obvodního oddělení a v těchto dnech se jim podařilo vypátrat dva výtečníky, kteří by měli mít tuto nekalou akci na svědomí. Včera si z úst mužů zákona vyslechli podezření z poškození cizí věci a výtržnictví ve spolupachatelství. Oběma mladíkům ve věku dvacet a jednadvacet let hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Dlouho si věcí neužil
Plátěnou tašku s mobilním telefonem a doklady vytrhl osmasedmdesátileté ženě z ruky na ulici ve Varnsdorfu koncem minulého týdne dvacetiletý mladík. Pak se s kořistí v hodnotě kolem čtyř a půl tisíc korun dal na útěk. Policisté z obvodního oddělení nezaháleli a lapku začátkem tohoto týdne dopadli. Na služebně si včera ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z krádeže na osobě. Za to by mohl jít do vězení až na dva roky.

Pobral nářadí, teď má problém
Podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody ve zkráceném přípravném řízení padlo včera na obvodním oddělení v Děčíně. Strážci zákona totiž dopadli dvacetiletého mladíka, který se měl nedávno vloupat do zahradní chatky ve Vilsnické ulici, kde sebral motorovou pilu, křovinořez, zastřihovač větví a dvě vložky FAB. Majiteli zůstala škoda za více než devět tisíc korun. Podezřelého může soudce za jeho výkon odměnit až tříletým pobytem v nápravném zařízení.

Platil, ale méně
Osmnáct tisíc korun na výživném dluží na svého syna žijícího v Rumburku osmatřicetiletý muž z Mladé Boleslavi. Již od minulého roku zasílá podstatně menší částku, než mu určil soud. Z úst kriminalistů si vyslechl obvinění ze zanedbání povinné výživy. Za to nabízí náš trestní zákoník až dvouleté odnětí svobody.

Za kov může zaplatit draze
Hrozbu až dvouletého pobytu ve vězení si vykoledoval osmačtyřicetiletý muž z Rumburku. Nedávno totiž navštívil kůlnu na pozemku zahrady, kde odcizil nějaký ten hliník a železo. Policisté si k němu ale cestu našli a včera mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z krádeže vloupáním.

Kriminalisté zadrželi podezřelého z vraždy u Slavošova
Případ ze sedmého listopadu, kdy mezi obcemi Slavošov a Javory na půli cesty mezi Děčínem a Ústí nad Labem bylo nalezeno tělo zavražděného muže, posunuli díky intenzivnímu šetření výrazně vpřed krajští kriminalisté ve spolupráci s kriminalisty z územního odboru v Ústí nad Labem a v Děčíně. Včera ráno zadrželi v místě bydliště policisté pětatřicetiletého muže, který je z tohoto činu podezřelý. Původem je z Moravy, ale v současné době se přechodně zdržuje na Děčínsku. Včerejšího dne proti němu kriminalisté zahájili trestní stíhání pro vraždu. Dnes vypracují podnět na návrh na vzetí do vazby. Motiv tohoto zločinu je předmětem dalšího šetření, obviněný se dosud ke kauze nevyjádřil. V současné době mu hrozí až osmnáctileté vězení.

A už je mají
Podezření z přečinů krádež a porušování domovní svobody si včera z úst policistů z železničního oddělení vyslechli ve zkráceném přípravném řízení dva výtečníci z Děčína. Ti nedávno vnikli do neuzamčené zahrady u domu a odnesli odtud mosazné a měděné součástky k plynovým spotřebičům, měřící hodiny a svařovací pistoli k autogenní soupravě. Z nezajištěného vozidla pak ještě sebrali koženkovou tašku s formuláři a razítkem. Včera odmontovali měděná dvířka k poštovní schránce u domu a posléze odcizili v okolí několik dveřních štítků. Když pak s kořistí odcházeli, lapili je strážci zákona. Jednadvacetiletému mladíkovi teď hrozí až dvouleté vězení, o rok mladšímu kamarádovi, který by měl mít navíc na svědomí měděný parapet z budovy divadla, až tříleté. U něj jde totiž o recidivu. Celková škoda, kterou po sobě zanechali, čítá zhruba deset tisíc korun.

V cizím autě neměl co pohledávat
Kriminalistům z Děčína se podařilo dopadnout třiatřicetiletého muže, který se měl nedávno vloupat do vozidla zaparkovaného před vyhlídkou mezi Děčínem a Hřenskem. Uvnitř sebral čtyři mobilní telefony, mp3 přehrávač, pětadvacet eur, kreditní kartu, servisní knihu a doklady od automobilu. Majiteli zanechal škodu ve výši přes patnáct tisíc korun. V pondělí proti němu muži zákona zahájili trestní stíhání pro krádež vloupáním a neoprávněné opatření platebního prostředku. Obviněnému teď hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení. V uplynulých třech letech byl totiž za obdobný skutek již odsouzen.

Automat se spravedlnosti dočkal
Případ útoku na výherní automat ve Varnsdorfu, který je popsán v krimi zprávách ze včerejšího dne se rychle dobral konce. Místní policisté našli pětadvacetiletého muže, který si měl na přístroji vybít svůj vztek. Mezitím dorazila faktura za opravu a náklady ve finále nepřekročily hranici pěti tisíc korun. Strážci zákona tedy případ odevzdali úřadu k projednání přestupku proti majetku. Mladík by tak mohl zaplatit pokutu do výše až patnácti tisíc korun.

Prodávala, co neměla
Díky intenzivnímu operativnímu šetření se děčínským kriminalistům podařilo dopadnout dvaadvacetiletou díku, která minimálně jedné osobě nejméně v pěti případech opatřila za úplatu drogu zvanou pervitin. Včera proti ní zahájili trestní stíhání pro trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Za to může soudce obviněné přiklepnout až pětileté vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín