Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Za co si vylil vztek?
Vážná zranění utrpěl o víkendu výherní automat v jednom z Varnsdorfských podniků. Byl zde napaden neznámým agresorem, který mu vytloukl kryt hlavního dotykového displeje a zatím není vyloučeno ani poškození vnitřních orgánů. Podle předběžného odhadu by si léčba mohla vyžádat investici až dvaadvaceti tisíc korun. Jestli se útočník na blikající bedýnku rozlítil, protože mu nedopřála výhru, nebo k tomu měl jiný důvod, není zatím jasné. Jasné je pouze to, že v případě dopadení riskuje až roční odnětí svobody za poškození cizí věci.

Noční výtržnost
Tři odpadkové koše a dva květináče s květinami upadly před pár dny v nemilost tří výtečníků, kteří ve velmi brzkých ranních hodinách v Rumburku přecházeli z jednoho podniku do druhého. Tak je tedy povalili a rozházeli. Pak si šli užívat do víru diskotéky. Policisté z obvodního oddělení si ale vandaly našli. Případ vyhodnotili jako přestupek proti veřejnému pořádku a odevzdali k projednání na městský úřad. Za to jim může být uložena pokuta až tisíc korun.

Kamery nejsou pro zloděje
Policisté z obvodního oddělení v Rumburku dopadli v těchto dnech také povedenou dvojici, která nedávno z jednoho místního objektu odřízla a odmontovala kameru v hodnotě přes pět tisíc korun. Záležitost skončila tradičně sdělením podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Devětadvacetiletému muži a jeho o osm let mladší kamarádce teď hrozí až dvouletý pobyt v objektu, kde se to kamerami jen hemží.

Pozor na kabelky
Nepříjemné překvapení čekalo na čtyřiasedmdesátiletou ženu z Jílového u Děčína, když chtěla ze své kabelky vyndat peněženku. Zmizela spolu se dvěma a půl tisíci korun otvorem, který neznámý lapka vytáhl otvorem, který do kabelky na neznámém místě prořízl. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení. Za krádež na osobě může vyfasovat až dvouleté vězení.

Loupež jim neprošla
Neblaze dopadlo pro dvaadvacetiletého mladíka setkání s třemi výtečníky, ke kterému došlo koncem listopadu v blízkosti fotbalového stadionu v Šluknově. Ti ho pěstmi a kopy srazili na zem, kde v útok pokračovali. Při tom ho prohledali a sebrali mu mobilní telefon, peněženku s hotovostí a cigarety. Pak z místa utekli. Napadený musel být následně s lehkými zraněními hospitalizován v Lužické nemocnici. Rumburští kriminalisté se pustili do práce a během minulého týdne všechny útočníky pochytali. Na jejich hlavy pak dopadlo obvinění z loupeže ve spolupachatelství. Nato policisté seznali, že by nebylo vhodné, aby pobíhali na svobodě, takže podali podnět na návrh na vzetí do vazby. V pátek se na základě rozhodnutí soudu odebrali v doprovodu strážců zákona do věznice. Mužům ve věku třiadvacet, třicet a jednatřicet let nyní hrozí až desetileté vězení.

Chatový návštěvník dopaden
Dvaadvacetiletý mladík z jílového u Děčína, který v minulém období rád navštěvoval zahradní chatky bez přítomnosti a vědomí jejich majitelů, na svou vášeň v těchto dnech doplatil. Policisté z obvodního oddělení ho totiž dopadli. Za sebou má vloupání do čtyř objektů, kde sebral sekačku, prodlužovací kabel, rádio, přepravku i s lahvemi a nějaký ten alkohol. Celková škoda, kterou po sobě zanechal, čítá zhruba třináct tisíc korun. Teď má na krku podezření z krádeže vloupáním, ale také porušování domovní svobody a poškození cizí věci. A vzhledem k recidivě mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

Kde nic není, ani smrt nebere
Včera v brzkých ranních hodinách zaparkoval v Rumburku na ulici svůj vůz sedmatřicetiletý místní obyvatel. To se ale záhy rozjelo a narazilo do oplocení mateřské školky, které mu stálo v cestě. Důvod byl prostý, automobil nebyl zajištěn. A má-li člověk v dechu kolem dvou a půl promile, na leccos snadno zapomene. Policisté, kteří dorazili na místo, chtěli po aplikaci přístroje na dechovou zkoušku muži odebrat řidičský průkaz. To se jim ale nepovedlo, neboť u sebe žádný neměl. Následovalo tedy podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení. Nad nezodpovědným řidičem visí hrozba až tříletého odnětí svobody.

To se moc nepovedlo
Do obytného karavanu v zahradní kolonii v Děčíně se v sobotu odpoledne vloupal osmadvacetiletý mladý muž. Kapesním nožíkem vypáčil dveře a dostal se tak až na obvodní oddělení policie. Majitel byl totiž nablízku. Teď má lapka sdělené podezření z porušování domovní svobody, za což mu hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Nakonec se našlo
DĚČÍN – Aniž by promluvila, přilákala k sobě v polovině letošního září nezvaného obdivovatele Ten, jak se zdá, naše město nechtěl opustit s prázdnou, a tak si „vypůjčil“ zaparkovanou Škodu Suberb a s ní i několik osobních věcí jejího uživatele. Poškozená společnost zaznamenala ztrátu ve výši na šest set tisíc korun. Ovšem štěstí nechodí po horách, ale po lidech, a tak se ve středu sedmého prosince rozezvučel u jejího majitele telefon, který si ústy policejních inspektor mohl vyslechnout příjemnou zprávu o jejím nálezu. Samozvaný šestadvacetiletý pachatel čtyř trestných činů již v tuto chvíli čelí obvinění policejního vyšetřovatele. Vyšetřován bude na svobodě. Za jeho smělý kousek může vyinkasovat až pětiletý trest odnětím svobody.

Vykradená auta
HŘENSKO – Pár střepů, DVD přehrávač, stahovací pás a sada mini her zůstala smutnou upomínkou dvěma majitelům vozidel, parkujících svého času na hotelovém parkovišti v obci Hřensko. Koncem letošního července na něj zabloudil smělý přistěhovalec, jenž přisvojené věci zpeněžil a posléze utratil pro svou potřebu. V tuto chvíli je již vyšetřován na svobodě pro trestné činy poškození cizí věci a krádeže. Zaplatí i šestnácti a půl tisícovou škodu ?

Zfalšovaný dokument?
DĚČÍN – Místní obvodní oddělení zkoumá v těchto dnech pod svým drobnohledem písemné oznámení údajně zfalšovaného rejstříku trestů, jímž se měl koncem října tohoto roku prokazovat jeden z děčínských živnostníků. Zda-li je jeho dokument zfalšovaný či je skutečně pravý, je klíčovou otázkou případu podezření z přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny. Na konečný verdikt si budeme muset počkat ještě několik dní.

Důvod neznámý
DĚČÍN – Nic netušící personál místní restaurace se v úterý šestého prosince 2011 stal svědkem poškození kulečníkového stolu. Ten skončil převrácený hrací deskou k zemi rukama jeho ničitele. Adrenalinem prostoupená pětiminutovka přijde rozzlobeného návštěvníka na pět tisíc korun, jelikož při ní došlo k rozbití hrací desky a výdejního přístroje. Případ v tuto chvíli již šetří děčínští muži zákona pod taktovkou případného poškození cizí věci.

nprap. Petra Trypesová
prevence kriminality
Preventivně informační skupina Děčín